Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siv svikter oss ikke

Henning Haug setter sin lit til Fremskrittspartiet for å løse dykkersaken.

SKAM: Pionerdykkerne ble gående hjemme å føle skam fordi legene ikke forsto seg på dykkerskader, forteller Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SKAM: Pionerdykkerne ble gående hjemme å føle skam fordi legene ikke forsto seg på dykkerskader, forteller Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi stoler på at Frp får Høyre med seg i å sikre dykkerne tapt arbeidsfortjeneste, slik Strasbourg-dommen legger til rette for, sier Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen (ODU).

- For dykkerne framstår Fremskrittspartiet med et plettfritt rykte. Ikke bare har de støttet oss. Frp har stått på barrikadene for skadde pionerdykkerne og tente håp da det så mørkest ut.

Derfor er vi overbevist om at Siv Jensen ikke svikter oss nå som hun har fått regjeringsmakt til å gjennomføre politikken sin, sier Henning Haug.

Ørkenvandring Nå håper han på en rask politisk prosess.

- Vi må for all del unngå en ny byråkratisk ørkenvandring som fører til at vi må begrave enda flere av våre kolleger før saken er løst, sier dykkerlederen.

Haug har fått signaler på at regjeringen frykter at en utbetaling til dykkerne vil skape presedens.

- Det kan de glemme.

Nordsjødykkerne er unike fordi vi pustet inn fremmed gass i et fremmed element.

Bare astronauter er i tilsvarende situasjon og dem er det som kjent får av i Norge. Vi er også unike fordi vi passerte det trange nåløyet i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen i Strasbourg, sier han.

Takknemlige Han forteller at dykkere over hele landet uttrykker stor takknemlighet overfor støtten de fikk av tidligere Strasbourg-dommer Gro Hillestad Thune i Dagbladet i går.

- Hun har rett i at det også vil være viktig for dykkerne med en offisiell takk fra statsministeren.

Våre kolleger mistet arbeidsevnen på grunn av skader de pådro seg på dypet og ble arbeidsuføre i ung alder. De ble gående hjemme å føle skam fordi legene ikke forsto seg på dykkerskader.

Mange fikk ikke fastslått diagnose som påviste hjerneskade før Haukelands dykkermedisinske rapport forelå i 2010, forteller Henning Haug.

Heve hodet - Jeg skulle ønske at regjeringen tok initiativ til å lage en minneplakett for dykkerne, slik at de kunne heve hodet og vise barnebarna hva bestefar har vært med på.

Det ville bli et håndfast symbol på at oljenasjonen Norge har satt pris på jobben vi gjorde, sier ODU-lederen.

Hele Norges coronakart