- Siv svikter som leder

At Siv Jensen ikke klarer å si ja eller nei til EU avslører hennes manglende lederegenskaper, mener Høyre-leder Erna Solberg.

LEKER LITE PÅ FERIE: Erna Solberg vil sørge for at EU-debatten blir en del av valgkampen, og stiller til intervju selv om hun har ferie. Hun får sving på diabloen, til tross for at ungene på 10 og 12 år holder seg til ballspill.
Foto: Lars Lindqvist
LEKER LITE PÅ FERIE: Erna Solberg vil sørge for at EU-debatten blir en del av valgkampen, og stiller til intervju selv om hun har ferie. Hun får sving på diabloen, til tross for at ungene på 10 og 12 år holder seg til ballspill. Foto: Lars Lindqvist Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- En med ambisjoner om å lede landet kan ikke backe ut på et så viktig standpunkt i forhold til Norges posisjon i Europa. Siv svikter når det gjelder å ta på seg nasjonale lederoppgaver. Det er rett og slett mangel på lederskap, sier Solberg.

Islands beslutning om å forhandle om EU-medlemskap har gitt Høyre-lederen blod på tann. Hun er skråsikker på at Norge er medlem av EU innen ti år, og det er hun som skal få oss dit.
Allerede til høsten skal hun sørge for at EU blir tema i valgkampen, og det skal verken Jens eller Jensen få hindre henne i.

- Et paradoks

I går sa Frp's utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til Dagens Næringsliv at en det ikke haster å ta stilling til spørsmålet om medlemskap i EU.

- Det er jo et paradoks. Frp sier at de vil ha folkeavstemning på om vi skal ha bompengefinansiering, men har ingen problemer med å flagge sitt standpunkt. Da bør det gjelde for EU-saken også, sier Solberg.

Det er ikke lenge siden Høyre-lederen sto på partiets landsmøte åpnet for å gå i regjering alene med Frp. I etterkant sa flere sentrale høyrepolitikere til Dagbladet at skytset fra da av skulle rettes mot de rødgrønne, og ikke den mulige regjeringspartneren. Nå skyter Erna i begge retninger.

- Stortinget måtte tvinge regjeringen til å love at de vil lage en utredning på hvilke konsekvenser Islands EU-søknad får for EØS-avtalen, men vi aner ikke når den kommer. Og Frp gjør ingenting, det er rart at de ikke vil ta et standpunkt, mener Solberg.

Vil ha EU-minister

Derfor vil hun selv ta på seg ansvaret, og foreslår å opprette en egen EU-statsråd.

- Vi trenger en minister som har en koordinerende funksjon på Europa-saker. Vi trenger noen som følger med og har det politiske ansvaret for å tydeliggjøre Norges synspunkter, sier Solberg.

- Konsekvensen av å stå utenfor er at vi passivt må ta imot alt EU pålegger oss, sier Solberg, og gjør det klart at Høyre ikke vil sitte i regjering med partier som hindrer dem i å ta EU-debatten.

- Jeg stiller ikke noe ultimatum til Frp om at de må være for EU, men jeg krever at de tar et standpunkt, og ikke hindrer vårt, sier Solberg.

- Må tåle motgang

- Du har fått mye kritikk for å ikke være tydelig. Er EU-saken noe som kan bøte på det?

- Det er en viktig sak, men jeg er uenig i at vi ikke er tydelige på andre saker, sier Solberg.

- Hvordan har det vært å måtte høre at du ikke får det til som leder, og at Høyre drukner ved siden av Ap og Frp?

- Jeg tar kritikken som motivasjon til å jobbe enda hardere. Det kan godt hende at vi til tider kan være litt friskere, men jeg vil satse på å være meg selv, sier Solberg.

Tegner hytte
Hun innrømmer likevel at også hun har følelser.

- Selvfølgelig har jeg det, men i politikken kan du ikke ta alt personlig. I stedet analyserer jeg situasjonen, og tar det der ifra. Når man er toppleder i samfunnet må man tåle litt personlig motgang, sier Solberg.

Høyrelederen har snakket så engasjert gjennom hele intervjuet, at det er først nå at Dagbladets utsendte oppdager hennes skriblerier på papirservietten på bordet. Et staselig hus, som viser seg å ikke være så staselig likevel, har tatt form.

- Er det der statsministerboligen?

- He-he, nei det er vel heller ei hytte med et rom og kjøkken. Jeg skribler ofte når jeg snakker, smiler Solberg.

Hun er nemlig ikke så opptatt av statsministerens krypinn, selv om «det sikkert er fint der». Men når hun har «tatt velgere fra alle partier på EU-saken», flytter hun gjerne inn der likevel.

- Høyre har ambisjoner om 20 prosent eller mer. Jeg vil ikke spekulere i hvor mye som skal til for å få statsministerposten, men det kan skje.

Erna Solberg

• Født 1961 i Bergen.

• Partileder i Høyre siden 2004.

• Kvinnepolitisk leder i Høyre 1994-1998.

• Stortingsrepresentant siden 1993.

• Kommunal- og regionalminister 2001-2005.

• Utdanning: Cand.mag. med sosiologi, politikk mellomfag, sosialøkonomi samt hovedfagskurs i statsvitenskap.

• Gift med Sindre, har barna Ingrid (12) og Erik (10).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer