Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv synes for mange synser om boligmarkedet. Nå tar hun grep

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener for mange synser og spekulerer om boligprisene. Nå finansierer regjeringen et eget boligforskningssenter.

BOLIG: Finansminister Siv Jensen utenfor sin bolig i Oslo, på vei til jobb for legge frem neste års statsbudsjett. Nå vil regjeringen opprette et boligforskningssenter for å få mer pålitelige prognoser om boligprisene. Til venstre: statssekretær Petter Kvinge-Tvedt
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BOLIG: Finansminister Siv Jensen utenfor sin bolig i Oslo, på vei til jobb for legge frem neste års statsbudsjett. Nå vil regjeringen opprette et boligforskningssenter for å få mer pålitelige prognoser om boligprisene. Til venstre: statssekretær Petter Kvinge-Tvedt Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mange av dem som deltar i boligdebatten synser og spekulerer veldig mye på hva som kommer til å skje med boligprisene, omsetningen, om det er behov for mer nyboligbygging og lignende, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Fredag åpnet hun et nytt forskningssenter ved universitetet Oslo Met, som skal sette seg inn i boligmarkedet og som regjeringen håper vil kunne forutse forandringer som måtte komme.

Oppdraget fra regjeringen innebærer en støtte på 4,5 millioner kroner i året i tre år, med mulighet for forlengelse i inntil fem år. Det innebærer støtte i inntil åtte år og en totalsum på 36 millioner kroner. Senteret blir startet opp omgående og blir et samarbeid mellom Oslo Met og de to private aktørene Eiendomsverdi og Samfunnsøkonomisk analyse.

FORSKER: Forskningssjef Erling Røed Larsen i Eiendomsverdi skal lede det nye senteret. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FORSKER: Forskningssjef Erling Røed Larsen i Eiendomsverdi skal lede det nye senteret. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

– Lite forskning

– Boligmarkedet er et veldig stort og viktig marked, og vi har lite empiri og forskning å lene oss på når vi skal forsøke å se inn i krystallkulen og vurdere hvilke utfordringer vi står overfor. Det viser seg at mye av det som sies på kort sikt, kanskje ikke stemmer helt med det som faktisk skjer, sier finansministeren til avisen.

Forskningssjef Erling Røed Larsen i Eiendomsverdi skal lede det nye senteret. Han sier det er viktig for samfunnet å forstå boligmarkedet ettersom det er her mesteparten av norske husholdninger har sin egenkapital.

Skal utdanne eksperter

– Vi trenger mer forskning for å få en bedre forståelse av hva som påvirker og driver det norske boligmarkedet. Dette senteret vil samle og bygge opp et solid og tungt fagmiljø som vil bidra med kvalitetskontrollert kunnskap om boligmarkedet, sier Røed Larsen i en uttalelse fra Oslo Met.

Forskningssjefen sier forskningsbasert kunnskap om boligmarkedet kan bidra til å hindre at husholdningene tar for mye risiko. Videre mener han den samme kunnskapen kan brukes av myndighetene for å stimulere til et bærekraftig boligmarked.

– Senteret skal også bidra til å utdanne boligeksperter og boligøkonomer på alle nivå fra bachelorstudier til doktorgradsstudier, framhever høyskolen selv i uttalelsen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!