Siv taler på Frp-landsmøte

Siv Jensen: - Kanskje vi skal styre i 28 år?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet.no): I dag åpner Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen utenfor Oslo.

Partiet har store regjeringsambisjoner foran stortingsvalget neste år. På en pressekonferanse i forkant av landsmøtet har Jensen varslet full kamp om taburettene, dersom det blir flertall på ikke-sosialistisk side.

I Siv Jensens åpningstale tar hun et kraftig oppgjør med lammelsen blant opposisjons-partiene, der det råder kaos og forvirring om hva som skal være alternativet til dagens rødgrønne regjering i foran valget i 2009.

- Fremskrittspartiet vil ikke støtte en regjering vi ikke er en del av, sier Jensen til stor applaus landsmøtesalen.

- Vi er et parti som er ferdig med barnesykdommer og pubertet og som har større ambisjoner enn å være opposisjonsparti, sier Jensen.

Vil sitte lenge

Dagbladet.no følger Siv Jensens tale fra salen:

Jensen åpnet landsmøtet med å trekke historiske linjer i norsk politikk.

HALV MILLION I RYGGEN - NULL UTTELLING: Fremskrittspartiet har nesten 500.000 velgere i ryggen, men null politisk uttelling. Derfor preger valget i 2009 landsmøtet. Foto: Morten Holm/Scanpix
HALV MILLION I RYGGEN - NULL UTTELLING: Fremskrittspartiet har nesten 500.000 velgere i ryggen, men null politisk uttelling. Derfor preger valget i 2009 landsmøtet. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

- Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887. Det tok 41 år før de kom i regjering. Og da overlevde den bare tre uker. Men etterpå satt de lenge, sier Jensen, før hun går videre til visjoner på Frps vegne.

- Kanskje er det vi som skal lede landet de neste 28 årene, sier hun til med referanse til Arbeiderpartiets hegemoni etter krigen.

I åpningstalen tar Jensen et kraftig oppgjør med andre partier. Jensen setter spørsmålstegn ved hvorfor Frp-politikk oppfattes som ”uansvarlig” mens forslag fra andre partier tas seriøst.

Dette gjelde særlig Frps økonomiske politikk, som kritiseres for å være uansvarlig.

- Vi må ikke følge handlingsregelen fordi en byråkrat fant den opp.

- Våre budsjettalternativer gir lavere rente og høyere vekst. Vi vil spare mindre i verdipapirer i utlandet, men vi investerer i folks liv ved å la dem betale mindre skatt, sier Jensen.

Langer ut mot biodrivstoff

Hvorfor er det ansvarlig å bruke store landbruksarealer til biodrivstoff mens millioner av mennesker mangler mat.

- Man ofrer millioner av mennesker på biodrivstoffets alter.

- Vi her vært kritiske til dette hele tiden. Biodrivstoff er en del av klimaforliket. Et av forlikene Høyre har langt ned veto mot, sie Jensen, med henvisning til at Erna Solberg rykket ut og forsvarte klimaforliket og sa det var uaktuelt å forlate inngåtte tidligere politiske avtaler selv om de skulle ende i regjering med Frp etter valget i 2009.

- Frustrerende ikke å være sjef

Landsmøtet blir også Carl I. Hagens første som varslet politisk pensjonist. 30. april sprakk nyheten om han ikke tar renominasjon til Stortinget på Oslo-lista. Og dermed mister partiet sin største velgermagnet og mest kjente profil i forkant av 2009-valget, men bare som stortingskandidat. Hagen kan gjøre comeback som statsråd.

- Jeg har vært sjef i 28 år. Hele min legning, hele min kropp er innstilt på å gi direktiver! Å ikke være sjefen lenger, har vær tøffere enn jeg trodde på forhånd. De siste årene etter at jeg gikk av som formann har vært frustrerende, sier Hagen til dagens Dagbladet.

Da han gikk av la han partiets skjebne i Sivs hender.

- Jeg ser fram til landsmøtet i 2010, for da er jeg overbevist om at vi ikke bare vil møte partileder Siv Jensen, men også statsminister Siv Jensen, sa Hagen da hans etterfølger ble valgt med trampeklapp i 2006.

Lite gjennomslag

Og selv om Jensen fremdeles har hans og partiets fulle tillitt, er dagens situasjon svært utilfredsstillende for Stortingets nest største parti.

Aftenposten melder i dag at partiet har fått gjennomslag for bare 2 av 50 forslag fra stortingsrepresentantene de siste to årene. Kampen for makt preger partiet sterkt, og stortingsvalget i 2009 preger den politiske debatten mer enn det politiske innholdet i en mulig ikke-sosialistisk regjering, om flertallet tipper dit etter valget i 2009

Krever å være med

Siv Jensen har varslet at partiet ikke vil støtte en regjering der Frp ikke selv er medlem. Det betyr at en borgerlig mindretallsregjering, som er håpet de til to sentrumspartiene Krf og Venstre, etter valget neste år like gjerne kan blir felt av Frp som av Arbeiderpartiet.

- Det er en voksende irritasjon over hvordan de andre tiltaler oss og behandler oss, hvordan de ser på Frps politiske rolle. Og det er stor utålmodighet etter å få vist styringsevne, sa Jensen, ifølge NTB.

Helgas landsmøte skal ikke behandle politisk plattform, men har flere seminarer for delegatene innen utenrikspolitikk. Søndag skal det vedtas politiske resolusjoner.

Dagbladet.no kommer med mer.