Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lederdiskusjonen avblåst

Siv tar gjenvalg som partileder

Siv Jensen har gitt valgkomiteen i Frp beskjed om at hun ønsker å fortsette å lede partiet. - Jeg kjenner på det med veldig stor glede, sier Frp-lederen.

DET 15. ÅRET: Siv Jensen (50) er klar for å gyve løs på sitt femtende år som Frp-leder, og en ny periode på Stortinget fra 2021, 24 år etter at hun ble innvalgt første gang. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DET 15. ÅRET: Siv Jensen (50) er klar for å gyve løs på sitt femtende år som Frp-leder, og en ny periode på Stortinget fra 2021, 24 år etter at hun ble innvalgt første gang. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Etter Carl I. Hagens 28 år som Frp-formann overtok Siv Jensen under landsmøtet i 2006. Nå er hun klar for å ta fatt på sitt femtende år som partileder.

- Jeg har aldri vært i tvil om å fortsette, forteller Siv Jensen til Dagbladet.

Etter at Frp i januar forlot Solberg-regjeringen åpnet flere sentrale Frp-ere for endringer i partiledelsen. Nestleder Sylvi Listhaug har vært lansert som framtidig Frp-leder, men har selv avvist det som en aktuell problemstilling. Tidligere nestleder Ketil Solvik-Olsen har opplyst at han vil stille seg til disposisjon den dagen Siv Jensen ønsker å gi seg. Det skjer neppe med det første.

- Samler partiet

På spørsmål om hun har fått motforestillinger fra partiorganisasjonen om å ta gjenvalg, svarer Siv Jensen:

- Nei, jeg opplever veldig bred tilslutning, og at det samler partiet. Jeg både tror og håper at mange i partiet blir glade for denne beskjeden, sier Siv Jensen.

- Har du rådført deg med dine nestledere før du tok avgjørelsen?

- Nei, jeg har ikke hatt behov for å rådføre meg med noen. Jeg er full av pågangsmot og synes det er stas å lede Fremskrittspartiet videre.

- Det innebærer at du fortsetter på Stortinget etter 2021-valget?

- Ja, det gjør det jo. Men dette er to forskjellige prosesser. Jeg er veldig ryddig og korrekt i slike sammenhenger og vil svare nominasjonskomiteen i Oslo når den tid kommer.

«Stusslig for meg»

Siv Jensen mener at hele partiet ser ut til å ha fått en ny giv etter bruddet med Solberg-regjeringen.

- Politiske kommentatorer har spekulert i at det skulle bli stusslig for meg å gå tilbake i opposisjon, og at jeg derfor ville slutte med politikk. Det er selvfølgelig ikke tilfelle. Snarere tvert imot. Jeg synes det er veldig morsomt å være tilbake på Stortinget, sier hun

- Noen tror kanskje at det eneste saliggjørende i politikken er å sitte i regjering. Nei, det er ikke det. Vi får utrettet mye i opposisjon også, og jeg må si at vi har funnet oss til rette i opposisjonsrollen gledelig fort. Dette er ordentlig gøy, sier Siv Jensen.

- Tok livet hverandre

I slutten av mars møtes landsstyret i Frp for å stake ut den politiske strategien fram mot 2021.

- Vi må gjøre vurderinger på bakgrunn av erfaringen ved å sitte i regjering. De første fire åra var en fabelaktig tid for oss i mindretall med Høyre. Vi fikk gjennomført masse Frp-politikk, og det ble veldig synlig for velgerne de gangene vi ikke fikk flertall med KrF og Venstre i Stortinget.

- I en flertallsregjering skjer jo alt på kammerset, og det er vanskeligere å forklare velgerne hvordan kompromisser blir til. Men det ble for grått, og vi tok egentlig livet av hverandre på innsida av regjeringen, sier Frp-lederen.

Veivalgene til Frp

Siv Jensen opplyser at landsstyret skal diskutere hvordan Frp skal forholde seg til tre politiske stolper av historisk karakter.

- Den første stolpen dreier seg om formuleringen vi vedtok for mange år siden: «Frp skal søke regjeringsmakt med Høyre, og om nødvendig med KrF og Venstre.» Jeg blir ikke veldig overrasket dersom landsstyret endrer den formuleringen på basis av erfaringene med å regjere med KrF og Venstre, sier hun.

Siv Jensen poengterer at den andre stolpen landsstyret må se på er om Frp fortsatt mener at det største partiet på borgerlig side skal ha statsministeren.

- Og den tredje er formuleringen om ikke å støtte en regjering vi selv ikke er en del av. Dette er viktige strategiske veivalg for partiet, sier hun.

- Står og faller med Erna

Hun tror at Frp har erfart at det er et gode å ha makt, men til et visst punkt.

- Vi gjør oss jo noen erfaringer nå i opposisjon. Ja, vi pekte på statsministeren. Men vi er ikke noe støtteparti for Erna Solbergs mindretallsregjering. På ingen som helst måte. Vi skal ha våre gjennomslag.

- Dette står og faller på Erna Solberg. Trekker hun regjeringsprosjektet sitt lengre og lengre til venstresiden, og lengre og lenger bort fra Fremskrittspartiet, så har det noen konsekvenser, sier Siv Jensen.

Tre på valg i sentralstyret

Fristen for å melde tilbake til valgkomiteen er 21. februar. I tillegg til partileder Siv Jensen er også de tre sentralstyremedlemmene Ketil Solvik-Olsen, Ronny Berg og Tom Staahle på valg under Frp-landsmøtet på Gardermoen i mai.

Partiets nestledere Sylvi Listhaug og Terje Søviknes ble i fjor valgt for en toårsperiode.