Siv, tårene og VG

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets Siv Jensen har vært med Flyktningehjelpen til det herjede Uganda. Møtet med den brutale konflikten nord i landet fikk fram tårene hos Fremskrittspartiets nestleder. Et reportasjeteam fra VG formidlet det tårevåte møtet med afrikansk virkelighet, men også nye toner fra Siv Jensen om betydningen av utviklingshjelp og norsk rolle i internasjonalt freds- og forsoningsarbeid. Sterk kost. Ikke minst for formidleren VG, skulle det vise seg. Avisa har derfor sett seg nødt til å refse Siv Jensen for å la seg rive med av følelser. -  Vi må forvente at norske toppolitikere ikke lar seg styre av sterke inntrykk, særlig når det gjelder et så komplisert spørsmål som bistand, skrev VG snerpete på lederplass i helga.

Vi for vår del synes det er betryggende at også representanter for Fremskrittspartiet lar seg bevege av virkeligheten utenfor Norges grenser. Fremskrittspartiet har som nasjonalt populistparti i alle år satt norsk bistand opp mot eldreomsorg, bensinavgifter og skatt. Fremskrittspartiet har programfestet at all statlig utviklingshjelp skal avvikles, selv om partiet framfor noe annet parti burde se at norsk bistand i konfliktområder også handler om norske egeninteresser. Millioner av mennesker i verden er på flukt på grunn av konflikt. Overflodssamfunn i Europa er håpets paradis for mange. Noen få heldige klarer å ta seg til Norge. Men her i Norge vil det samme Fremskrittspartiet som mener flyktningpresset mot norske grenser er nasjonens største trussel, heller ikke ta ansvar i de konfliktene som skaper presset. En slik holdning er ikke bare uansvarlig, den er dobbeltmoralsk.

Vi har ingen illusjoner om at Siv Jensens reise til Uganda vil snu opp ned på Fremskrittspartiets snevre holdning til en mangfoldig og konfliktfylt verden sør for Færder. Men dersom møter med verdens konflikter kan få partiets tillitsvalgte til å tenke nytt, ja, da håper vi Flyktningehjelpen raskt kan ta med seg flere enn Siv Jensen på tur.