Siv tok Erna på senga

Statsminister Erna Solberg (H) annonserte at tida for interne konflikter i regjeringen var over. To dager senere sitter hun med en regjeringskrise i fanget. Et uttrykk for «Høyre-arrogansen», sier kilder i Frp.

KRISEMØTE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen truet med å gå ut av regjering, så gikk hun i krisemøte med sine egne. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Nå skal de slutte å krangle» var tittelen på intervjuet Dagbladet mandag gjorde med statsminister Erna Solberg (H).

I intervjuet på Sundvolden hotell fortalte statsministeren om en samstemt regjering, gående i takt til notene fra Granavolden.

- Vi må kunne snakke om sak uten å karakterisere hverandre, og uten å stille ultimatumer og komme med absolutter. Jeg opplever at vi nå er ganske samstemte, sa Erna Solberg til Dagbladet mandag.

Karakteristikker og ultimatum

Det skulle gå to døgn fra Erna Solberg sa dette til Dagbladet før Siv Jensen brukte karakteristikkene «grå masse» og «utvannet» om regjeringen og fulgte opp med å si at det også burde være gøy å styre landet.

Samtidig varslet Frp-lederen at hun ville overlevere en liste med krav til Erna Solberg, som vanskelig kan forstås på noen annen måte enn et ultimatum.

Erna Solberg var mandag fullt klar over Fremskrittspartiets nederlag i regjering om å hente hjem den IS-siktede 29 år gamle kvinnen og hennes to barn fra Syria, men statsministeren hadde ingen aning om at hun bare to dager seinere ville stå overfor en regjeringskrise.

Siv advarte Erna

Dette til tross for at Siv Jensen, som ble informert allerede tidlig oktober om den hemmelige operasjonen, tydelig hadde advart om at det ville komme sterke reaksjoner i Fremskrittspartiet.

Det skal også ha provosert Frp at Venstre og KrF jublet over vedtaket i IS-saken. Det ble forsterket ytterligere da Abid Raja gikk ut i Dagbladet og krevde at alle IS-mødrene og deres barn nå måtte hentes til Norge.

En kilde i Fremskrittspartiet sier at Høyre aldri innså sprengkraften saken potensielt hadde for regjeringen og at den er et godt uttrykk for «Høyre-arrogansen» de stadig kjenner på.

Et illustrerende eksempel på dette er pressekonferansen utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) holdt i Utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag.

Søreides smil

Nettstedet Document.nos journalist stilte da Søreide følgende spørsmål:

- Man må anta at regjeringen har diskutert eller sondert med Frp på forhånd. Muligheten for regjeringskrise har vel vært framme, hvis Frp ble spurt. Likevel har regjeringen kommet til at de skal tas hjem. Har du noen kommentar til at det kan bli en regjeringskrise?

Søreide svarte ikke direkte på spørsmålet, men forklarte smilende til journalisten om hvordan det fungerer i regjering.

Dagbladet er kjent med at det ble reagert på tonen internt i Frp:

- Jeg tror det er viktig å minne om at Frp sitter i regjering og det betyr at de selvsagt har vært med på diskusjonene. Det betyr at de ikke orienteres på forhånd eller konsulteres i etterkant, de har selvsagt vært med på diskusjonene. Frp har gjort sitt syn klart samtidig som det var et flertall i regjering som ønsket å hjelpe et antatt sykt barn, svarte Søreide.

- FRP VAR MED: Da Ine Eriksen Søreide ble spurt om hun fryktet regjeringskrise tirsdag, var hun ikke bekymret. Bare et døgn senere var situasjonen en helt annen. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

Intetanende Erna

På dette tidspunktet befant Siv Jensen seg i Paris og det var nestleder Sylvi Listhaug som dundret løs i mediene om at den 29 år gamle kvinnen kynisk hadde brukt sitt syke barn for å komme til Norge.

Samtidig krevde Christian Tybring-Gjedde en avstemning i stortingsgruppen om videre regjeringsdeltakelse.

Onsdag, dagen etter, startet Erna Solberg dagen i Stortinget med å delta i Stortingets spontane spørretime. Etter å ha fått spørsmål om ferjepriser og møtt pressen i vandrehallen, spiste hun lunsj med en gruppe journalister i stortingsrestauranten.

Stemningen var avslappet og Erna Solberg visste ikke da hva som var tema for det ukentlige møtet i Frp's partiledelse på Siv Jensens kontor i Finansdepartementet.

Der ble nemlig planen for hvordan Frp skulle svare på det sviende nederlaget lagt.

- Ingen så det komme

Rett etter Frp-toppmøtet ble Siv Jensen intervjuet av Dagbladet der hun gikk ut mot hele regjeringsprosjektet.

- Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt. For begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris. I IS-saken har de tre andre partiene beveget seg bort fra Frp, sa Siv Jensen til Dagbladet - før hun hadde sagt det samme til Erna Solberg.

Siv Jensen varslet først Solberg kort tid før intervjuet ble publisert og Fremskrittspartiet gikk inn i sitt gruppemøtet om hva som skulle komme.

Fram til Erna Solberg fikk telefonen fra Siv Jensen trodde statsministeren - og de andre partiene - at dette «bare» var et vanlig nederlag for Frp i regjering. Ingen så hva som ville komme, bekrefter kilder i regjeringspartiene til Dagbladet.

Dette er nok et uttrykk for «Høyre-arrogansen», slik Frp ser det, siden de allerede på landsmøtet i mai i fjor meislet ut sin politikk på området, som de har stått fast på hele tiden. I tillegg til at de internt har advart mot reaksjonene.

VILLE IKKE SVARE: Da Siv Jensen møtte pressen etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, nektet hun å svare på hvilke krav Frp vil stille de øvrige regjeringspartiene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Erna ville ikke hente

Det er et sterkt ønske i Frp om å hjelpe barna, men det er helt utelukket å hjelpe voksne som har reist til Syria for å slutte seg til IS. Siden Abid Raja gikk ut i Dagbladet i fjor og for første gang krevde at barna skulle hentes hjem, opplever Frp at Høyre har snudd seg mot KrF og Venstres syn og latt Frp i stikken.

Dagbladet er også kjent med at sentrale Frp-ere ikke bare har vært bekymret for helsen til den syke 5-åringen, som nå hentes til Norge. Men at det også ville vært svært vanskelig politisk hvis han døde i leiren og det ble kjent at det var Frp som hadde stanset en uthenting.

En kilde i Høyre sier at verken Høyre eller statsminister Erna Solberg ville hente IS-kvinnen til Norge. Samtidig var det ikke aktuelt å risikere at en norsk gutt døde i Syria.

- Det var heller ikke aktuelt av hensyn til ro i regjeringen, sier kilden, som også sier at Høyre har en avventende holdning til Frp's kravliste.

REAGERER: Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er oppsiktsvekkende at Frp anklager resten av regjeringen for ikke å ta terror på alvor. Video: NTB Scanpix / Lise Åserud Vis mer

For Fremskrittspartiet var det tvert imot viktig at regjeringen sto samlet i at det var den 29 år gamle moren som hindret en uttransportering av barnet - og var ansvarlig for hva som eventuelt skjedde med helsesituasjonen.

Meisler ut krav

Den demningen brast for Frp i oktober, mens det først ble kjent for partiet da Utenriksdepartementet på grunn av sikkerhetshensyn informerte om uttransporten da de hadde krysset grensen til Irak.

Fremskrittspartiet vil i løpet av dagen meisle ut kravene de skal stille til Erna Solberg.

I går kveld etter gruppemøtet satt Siv Jensen og de to nestlederne Terje Søviknes og Sylvi Listhaug, samt stortingsrepresentant Jon Helgheim på parlamentarisk leder Hans Andreas Limis kontor og diskuterte kravene de skal stille til Solberg.

Kilder som tidligere har nedtonet dramatikken i regjeringen - som under bompengekrisen - sier nå at det er fullt mulig at Frp trekker seg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer