Siv «trener» på å bli statsminister

Leser Obamas selvbiografi og blar i «Norges statsministere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg mener det er helt fjernt å gå rundt og si at man har lyst til å bli statsminister. Lyst er noe man kan ha til å gå ut og drikke et glass vin, sier Siv Jensen med bestemt stemme.

- Men jeg er klar for oppgaven. Jeg har stor respekt for Jens og den jobben det er å være statsminister. Men Frp ønsker jo å fornye Norge, og da må vi også være rede til å satse litt på de oppgavene som følger med. Det krever sine forberedelser.

- Ydmyk

Den lange valgkampen og forberedelsene til statsministerrollen har begynt. Jensen leser Barack Obamas selvbiografi og blar i Per Otto Borgens «Norges statsministere». I sistnevnte bok studerer hun særlig Hornsrud-regjeringen og Arbeiderpartiets vei til makt.

- Hvordan forbereder du deg mentalt til å bli statsminister?

- Jeg har en litt ydmyk tilnærming til dette. Jeg tror veldig mange føler at ansvaret kommer nærmere og nærmere, muligheten kommer nærmere og nærmere. Vi må være forberedt på mange oppgaver vi ikke har hatt tidligere. Det gjelder meg og det gjelder veldig mange andre i Fremskrittspartiet. Jeg tror det gjør noe med mange.

Jensen tror hun vil få bruk for sin evne til å «skjære gjennom» hvis hun skal sitte øverst i høyblokka i regjeringskvartalet. Hun forteller at hun prøver å tenke gjennom hva en statsministerjobb vil innebære - for privatlivet, for fritida og for arbeidsdagen.

- Det blir en helt annen måte å jobbe på enn jeg er vant til. Det eneste jeg vet er at det blir mye jobb. Men det er jeg vant til! Og det liker jeg, gudskjelov.

MENS STATSMINISTER JENS STOLTENBERG SYKLER I NORDMARKA: Sykler statsministerkandidat Siv Jensen i Østmarka. Foto: John Terje  Pedersen/Dagbladet
MENS STATSMINISTER JENS STOLTENBERG SYKLER I NORDMARKA: Sykler statsministerkandidat Siv Jensen i Østmarka. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Skremmende høye galluper
Fremskrittspartiets formann er en av få gjenværende på Stortinget i sommervarmen. Hun har nok å gjøre før ferien. Nå speider hun utover karpedammen på Akershus festning, et av de stedene hun liker aller best i Oslo. Sola tvinger små svetteperler nedover ryggene våre og Jensens blikk tyder på at tankene strengt talt er nærmere avreisen til Frankrike. Men det vil hun ikke snakke om.

- Vår største utfordring for øyeblikket er skremmende høye galluper. Jeg burde jo selvfølgelig bare glede meg over dem, men jeg gjør ikke det - fordi jeg vet at når ting går opp, kan det også gå ned. Det er noe jeg engster meg for.

Hun lover at Frp er «klare til kamp», og beredt på 14 måneder med harde fronter.

- Jeg synes det er utrolig tidlig å begynne diskusjonene om hvem som blir hva etter valget, det er mange faktorer som avgjør det. Vi selger ingen bjørner før skinnet er skutt - eller hvordan var det igjen, ler hun.

- Men Frp’s sjuende far huset, Carl I. Hagen, sa nylig på en såkalt Grunnlovslunsj at du burde bli statsminister og at det var så viktig at man burde fire på veldig mye for å få til det. Er dette bare hans personlige betraktninger?

- Det er det, dette har vi ikke drøftet internt ennå. Men jeg setter pris på at han reflekterer rundt disse tingene. Han tenker mye, mener mye og har jo lang erfaring. Så jeg tar med meg de tingene han sier. Det vi har avklart, er at jeg er partiets kandidat. Klart dette er viktig. Men det gjelder å finne en helhet, få gjennomført mest mulig av Frp’s politikk. En statsminister uten portefølje er en ganske stusslig greie. Det vil ikke jeg være.

Stumme Siv

Tirsdag reiser Jensen på to ukers ferie uten journalister og møter. Men hun tar med seg pc-en. Etter først å ha «koblet ut» og senket skuldrene skal hun tenke lange linjer og strategi. Hun tenker på hva forgjenger og Frp-høvding Carl I. Hagen sa da han ble kritisert for å ha tatt ferie i Spania.

Siv «trener» på å bli statsminister

- Man har aldri ferie.

Hvis Jensen skal bli statsminister, må hun være forberedt på lite fri og mange kompromisser. Siden dag én som formann har hun jobbet med å forberede partiet på dette.

- Hva kan dere ikke inngå kompromiss om?

- Det kommer jeg ikke til å fortelle deg og Dagbladet i dag, det kan du være helt sikker på. Jeg vil ikke at Frp skal oppleve det SV nå har gått gjennom. Da må beslutningene forankres på en ordentlig måte.

- Så alt i partiprogrammet er til forhandling?

- Det sa jeg ikke, ikke prøv deg. Men Fremskrittspartiet selv skal være med på å avgjøre hva, sier Jensen og ler.

Det virker som om det å si minst mulig er Jensens første, viktige statsmannstakt. Dagbladets utsendte foreslår navn til regjeringskabalen, forbilder som statsminister, politiske saker og strategier. Men uten hell. «Det blir ingen namedropping», «det vil jeg ikke svare på» og «dette skal ikke på noen som helst måte bli offentliggjort i Dagbladet i dag eller i morgen» er både eksempler og symptomatiske svar.

- Men jeg tenker mye på det, er alt hun vil si.