KLAR TALE: Frp-leder Siv Jensen kommer med krystallklar kritikk av partifelle og nobelkomité-veteran Inger Marie Ytterhorn, etter at Ytterhorn ytret at Oslos varaordfører ikke burde lede 17. mai-komiteen fordi hun ikke var etnisk norsk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLAR TALE: Frp-leder Siv Jensen kommer med krystallklar kritikk av partifelle og nobelkomité-veteran Inger Marie Ytterhorn, etter at Ytterhorn ytret at Oslos varaordfører ikke burde lede 17. mai-komiteen fordi hun ikke var etnisk norsk. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Siv ut mot partifelle etter «etnisk norsk»-utspill: - Kommentaren er grov og langt over streken

Frp-leder Siv Jensen kommer med krystallklar kritikk av partifelle og nobelkomité-veteran Inger Marie Ytterhorn, etter at Ytterhorn ytret at Oslos varaordfører ikke burde lede 17. mai-komiteen fordi hun ikke var etnisk norsk.

- Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- Kommentaren er grov og langt over streken, sier Jensen.

TOK AV: Kritikken har haglet mot Inger-Marie Ytterhorn etter dette utspillet.
TOK AV: Kritikken har haglet mot Inger-Marie Ytterhorn etter dette utspillet. Vis mer

Det var på Facebook-siden til varaordføreren i Oslo, Kamzy Gunaratnam (30), at Ytterhorn i går kveld skrev at hun mente det var «litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?».

I dag morges fulgte hun opp med:

- Hva er rasistisk, kronisk eller norsk? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mer naturlig at en etnisk nordmann - og aller helst en Oslo-borger - leder 17. mai-komiteen. Hvis det er rasistisk, så OK.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier kommentaren etter hennes oppfatning ikke reflekterer den Ytterhorn hun kjenner.

- Jeg synes ikke den representerer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år. Jeg er sikker på at varaordfører Kamzy Gunaratnam er en god representant for det demokratiet og verdiene vi feirer 17. mai, sier Siv Jensen til Dagbladet.

FULGTE OPP: I dag morges skrev Ytterhorn dette.
FULGTE OPP: I dag morges skrev Ytterhorn dette. Vis mer

Ytterhorn selv har ikke besvart Dagbladets henvendelser søndag, men fikk klar tale også fra sin leder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen:

FÅR KJEFT: Inger Marie Ytterhorn (t. h.). Her under fjorårets nobelpris-utdeling. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR KJEFT: Inger Marie Ytterhorn (t. h.). Her under fjorårets nobelpris-utdeling. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vi har ikke noe som helst imot at Kamzy leder 17. mai-komiteen. Vi tar avstand fra dette, og vi står ikke bak dette utspillet. Dette må stå for Inger Marie Ytterhorns regning. Dette har ikke vært diskutert hos oss. Det vi har gjort vedrørende 17. mai-komiteen er å oppnevne og foreslå egne representanter. 17. mai-komiteen går på rundgang og sånn har det alltid vært. Jeg har vært leder for komiteen selv, i 2006.

Dagbladet har søkt Kamzy via hennes rådgiver søndag, men hun har ikke ringt tilbake.