- Siv utfordrer ikke statsministerrollen

Dagbladets politiske redaktør mener Siv Jensen kommer vaklete ut i debatten mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg.

HVEM ER BEST? Siv Jensen og Jens Stoltenberg møtes til statsminister-duell i kveld. Men hvem av dem klarer seg best? Foto: Kyrre Lien/Scanpix
HVEM ER BEST? Siv Jensen og Jens Stoltenberg møtes til statsminister-duell i kveld. Men hvem av dem klarer seg best? Foto: Kyrre Lien/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld møttes sittende statsminister Jens Stoltenberg og Frps leder Siv Jensen til årets første statsminister-duell i TV-programmet «Din neste statsminister» på TV2.

- Det er foreløpig jevnt, men jeg synes Siv Jensen slipper billig unna når det kommer til finanskrisen. Det framstår som at de er for alle reguleringene, som de senest for kort tid siden var i mot, sier Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen.

Hun mener Stoltenberg slapp billig unna når det kommer til skatt.

- Han sa de kom til å øke skatten for å balansere. Der fikk han ikke spørsmålet om hvem de skulle øke skattene for.

Simonsen mener det er overraskende at Siv Jensen lar Jens Stoltenberg slippe lett unna som statsminister.

- Jens får stå som den ansvarlige, og at han har styrt Norge bra gjennom finanskrisen. Hun kommer litt vaklete ut. Hun utfordrer ikke hans posisjon som statsminister, og oppfører seg som en opposisjonspolitiker, mener hun.

Dagbladets politiske redaktør synes ikke debatten har brakt fram noen overraskelser.

- Det var en kjedelig debatt, men det er ikke overraskende. Det er likevel mye som står på spill, og de føler litt på hverandre, men de angrep ikke noe særlig.

- Det er ingen som har kommet ut av balanse, de sitter og sier det samme de alltid har sagt. Trude Teige må skru opp temperaturen, mener Simonsen.

- Frp vil ikke takle det finanskrisa
Debatten hadde en generell tilnærming, og tok opp de fleste temaene. De to debattantene fikk forøvrig ikke svare på alt, på grunn av den begrensede TV-tiden.

- Jeg tror ikke Frp kan håndtere det økonomiske tilbakeslaget verden nå opplever. Det er viktig at det er et parti som er opptatt av arbeid til alle som sitter med makta. Det siste vi trenger er økonomisk usikkerhet. Det er viktigere med god skole og elderomsorg enn skattelette, sa Jens Stoltenberg i debatten.

- Den liberale styringen Frp står for er årsaken til det økonomiske uføret vi er i. Landet bør videreføre vår politikk, slik at vi kan styre Norge trygt.

Jensen påpekte at de som bor i Frp-styrte kommuner føler at kommunene er handlekraftige, siden de stadig blir valgt på nytt.

- Regjeringen har ikke gitt penger til småbedrifter som sliter. Din regjering skulle kommet med mer, sa hun mot sin motdebattant.

Hun sier andre vestlige land styres godt av liberalt styre, og at man ikke bør gå i retning Nord-Korea.

Den norske modellen
Stoltenberg påpekte da at Ap er for blandingsøkonomi.

- Det er den norske modellen. Det er den modellen som gjør at Norge har en særnorsk lav arbeidsledighet. For lite styring er årsaken til økt arbeidsledighet, sa han.

Siv sa den grunnleggende forskjellen mellom Ap og Frp er at Ap vil ha høyere skatt.

- På den måten blir det mer krevende å starte nye arbeidsplasser. Vi er for lavere skatter slik at det kan bli mer verdiskapning, sa Jensen.

Siv Jensen påpeker at Norge alltid har hatt lavere arbeidsledighet, og at det har vært slik under alle regjeringene.

- Det bør være en blanding mellom offentlig og privat, men det vi diskuterer er om vi skal øke mer skatt og eierskap, eller ikke. Vi tror på å redusere disse tingene.

Jens Stoltenberg sier på sin side at lav arbeidsledighet ikke kommer av seg selv.

- Det er et resultat av den norske modellen. Dere vil svekke fagforeningene. Vi har holdt tilbake pengebruken slik at vi nå kan bruke 130 milliarder på å sette folk i arbeid, samtidig som at man får et løft når det gjelder veier og lignende.

- Husk på at Sverige, med tilnærmet lik Frp-politikk, har 400.000  arbeidsledige. Det er 10 prosent, mot 4 prosent i Norge. Det er altfor mange, men det jobber vi med, sa Stoltenberg.

Formueskatt: 12 milliarder kroner
Siv Jensen mener skatteletter betyr at flere tør å starte bedrifter, og at de også tør satse og bli større.

Formueskatt ble også diskutert, og Siv Jensen påpekte at svært mange pensjonister må betale store summer, og at flere bedriftseiere må låne penger for å betale formueskatt.

Jens påpeker at det er to grunner til å la formueskatten bestå.

- Det blir 12 milliarder kroner mindre til å bygge skoler, sykehus og veier. Altså de viktige tingene. I tillegg er det en veldig urettferdig måte å dele ut penger på, sa Stoltenberg, men påpeker videre at de har gjort formueskatten mer rettferdig ved å gjøre lettelser i bunnen.

Siv Jensen påpekte da at Frp også er opptatt av velferd, skole og vei.

- Men formueskatten tilsvarer 1,4 prosent av all inntekten dere krever inn. Det er ikke noe være eller ikke være for velferdsstaten.

Stoltenberg sa at dersom Jensen ble statsminister måtte hun velge, samt hente pengene som forsvinner et sted.

- Dere må velge, dere kan ikke få begge deler som i opposisjonen, sa han.

- Skal finne en god løsning
Også oljeboring i Lofoten og Vesterålen ble tema. Da programleder Trude Teige spurte hva Stoltenberg hadde å si til samarbeidspartnernes ultimatum, svarte han dette:

- Vi kommet til å gå sammen og finne en god løsning. Jeg mener vi ikke må forhaste oss, fordi det er snakk om svært sårbare områder. I Lofoten finnes verdens største torskestamme. Det er noe man må ta hensyn til, sa han.

- Godt å komme igang
- Det var en flott debatt der vi begge fikk frem hovedforskjellene i vår politikk, sier Stoltenberg til Dagbladet etter debatten og legger til:

- Det er godt å komme i gang nå.

Også Siv Jensen sier hun satte pris på tvekampen.

- Det var en morsom debatt, og jeg håper jeg gjorde en god jobb, sier Frp-lederen til Dagbladet.

Hvordan føles det når Jens åpner for muligheten for at du blir Statsminister om få uker?

- Det er hyggelig. Men den respekten må vi også ha for hverandre.

• LES MARIE SIMONSENS KOMMENTAR OM DUELLEN I DAGBLADET I MORGEN.

IKKE OVERRASKET: Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener debatten ikke brakte fram noen store overraskelser.
IKKE OVERRASKET: Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener debatten ikke brakte fram noen store overraskelser. Vis mer