Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkonferanse på Hurdalssjøen

Siv varsler trangere tider: Men Frp lover skattekutt

Mandag møtes de blågrønne på Hurdalssjøen til slaget om 2019-budsjettet. Det blir alles kamp mot alle i et trangt økonomisk handlingsrom. Alle får ikke, varsler Siv Jensen.

SKAL KJEMPE OM PENGENE: De første føringene for neste års statsbudsjett legges allerede neste uka, når regjeringen samles til budsjettkonferanse. Det er første gang Siv Jensen (t.v.), og Erna Solberg har med Trine Skei Grande og Venstre på budsjettkonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKAL KJEMPE OM PENGENE: De første føringene for neste års statsbudsjett legges allerede neste uka, når regjeringen samles til budsjettkonferanse. Det er første gang Siv Jensen (t.v.), og Erna Solberg har med Trine Skei Grande og Venstre på budsjettkonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Basert på Nasjonalbudsjettet for i år, og regjeringens egen perspektivmelding, tyder det på at regjeringen bare har fire- fem milliarder oljepengekroner å slåss om i år, mot seks i fjor.

Som finansminister Siv Jensen sa på Frp's landsstyremøte forrige helg:

- Vi må prioritere tøffere og sikre at vi bruker pengene mest mulig fornuftig. Vi kan ikke bevilge oss ut av alt eller styre et land etter slagordet «alle skal få». Frp vet at det er mulig å la folk beholde mer av sine egne penger og samtidig styrke velferden for folk flest.

Forsvar og transport

Hun varslet tøffere politiske prioriteringer. Det betyr at dersom noen skal få mer, må andre få mindre. Det ekstra handlingsrommet som innfasing av oljepenger gir, blir raskt spist opp langtidsplanen for forsvaret og nasjonal transportplan. Mange statsråder må reise tomhendte hjem.

- Det er mindre penger å forhandle om, og det blir tøffere prioriteringer, sier leder av finanskomiteen i Stortinget, Henrik Asheim (H).

Han skal neste høst lose budsjettet gjennom i Stortinget.

Frp's finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad forventer fortsatt skattekutt, men advarer mot et stramt budsjett. Sammen med regjeringspartienes parlamentariske ledere er finanspolitikerne til stede på budsjettkonferansens første dag, da Siv Jensen leser dem teksten om norsk økonomi. Budskapet vil være at pilene peker opp: Veksten er større enn forventet, ledigheten faller og sysselsettingen øker. Takket være svak krone og moderate lønnsoppgjør er bedriftenes konkurranseevne god.

Men: Oljepengebruken, som i den blåblå regjeringens periode slo rekorder, må ned. Tida for å bruke mer penger på alle områder, er definitivt over, er budskapet fra Finansdepartementet.

- Pilene peker i riktig retning for landet. Vår pedagogiske oppgave blir da å fortelle folk at vi på tross av det ikke kan bruke mye ekstra på statsbudsjettet og de offentlige utgiftene, for å på den måten sørge for at mest mulig av veksten kommer i privat sektor, sier Njåstad til Dagbladet.

- Det blir ikke penger til alle som ønsker seg det. Den overordnede utfordringen blir å få til et helhetlig budsjett som ikke blåser opp offentlig sektor, slik at vi klarer å skape arbeidsplassene i privat sektor, sier Njåstad.

Han sier samferdsel og forsvar er viktige saker for Frp.

- Jeløya-plattformen sier også at vi nå skal starte nedtrappingen av eiendomsskatten, samtidig som vi vil se på skattenivået for folk flest. I de siste fire åra har vi gjort en del allerede, og økonomien tillater ikke enorme skattekutt, men vi vil fortsette å levere skatteletter i neste års statsbudsjett, sier Njåstad.

Det er også tunge prioriteringer som må finansieres som en konsekvens av tidligere års budsjettenigheter.

Bemanningsnormen KrF kjempet gjennom i skolen nevnes ikke i Jeløya-plattformen, men må like fullt betales.

Den innføres i inneværende års statsbudsjett til en kostnad på rundt 200 millioner kroner, men skal trappes opp allerede fra neste år.

-Venstre går til budsjettkonferansen vel vitende om at handlingsrommet er trangere enn det har vært de seinere åra. Behovet for å stimulere økonomien over statsbudsjettet er mindre. VI må være mer moderate med pengebruken for å ikke ødelegge bedriftenes konkurransekraft, sier parlamentarisk leder i Venstre, Terje Breivik, til Dagbladet.

I vinter gikk Venstre inn i regjering med Høyre og Frp. Venstre forventer Venstre-preg på trepartiregjeringens første budsjett.

Grønt skifte og kunnskap

- Vi tenker særlig på omstilling av næringslivet, grønn vekst og trygge arbeidsplasser. Vi vil også prioritere tydelig innsats for kunnskap i vid forstand, og vi trenger en integreringsdugnad. Sist, men ikke minst, er tiltak mot barnefattigdom viktig for Venstre, sier Breivik.

I Jeløya-plattformen lover regjeringen fortsatt skattelette. De blågrønne ble også enige om å innføre flat CO₂-avgift for alle sektorer.

Om regjeringen finner rom for store skattekutt neste år, gjenstår å se. Frp fikk også gjennomslag for en lovendring som reduserer kommunenes mulighet til eiendomsskatt. I landsstyretalen sist helg sa Jensen:

- Det er vårt ansvar å legge til rette for at folk flest og bedrifter kan gjøre de valgene som passer dem selv. Derfor skal vi fortsette å redusere skatter og avgifter, sa hun

Budsjettkonferansen i mars setter rammen for budsjettet. Før møtet har statsrådene, de parlamentariske lederne og finanspolitikerne fått permer fra Finansdepartementet.

Budsjettkonferansen er «alles kamp mot alle»

Ole Berget, som har vært statssekretær for Frp i Finansdepartementet og nå er seniorrådgiver i First House, beskriver marskonferansen som «alles kamp mot alle.»

- Marskonferansen er alltid spennende og arbeidskrevende. Det er lange møter med viktige vurderinger som regjeringen i fellesskap tar for neste års budsjett. Statsrådene har informasjon i forkant om hva Finansdepartementet legger opp til, og dette er ofte utfordrende lesning ettersom mange statsråder er skuffet over at de ikke har fått nok gjennomslag. De statsrådene som lykkes best med å få gjennomslag, er de som er godt forberedt, har gode argumenter og kan forklare hvorfor deres forslag er med på å underbygge regjeringens prosjekt og retning.

Alene mot Siv

- Er statsråder fra samme partier allierte, eller går alliansene på kryss og tvers?

- Min erfaring er at det sjelden er partiallianser, noe som beviser et godt samarbeid internt i regjeringen. I bunn og grunn er det alle mot finansdepartementet, men ingen har noen «venner». Alle må kjempe alene, og for å lykkes, må du forberede deg svært godt. Du må kunne sakene dine, og kunne forklare hvorfor akkurat din sak er viktig for helheten i regjeringens politikk, sier Berget.

- De store linjene for neste års budsjett legges i marskonferansen. Samtidig er det mange endringer og justeringer fram til endelig avgjørelse i august. Anslag og endringer som kommer etter mars kan utgjøre store pengesummer inn mot augustkonferansen. Eksempler på dette kan være endringer i anslag på arbeidsmarkedet, innvandring og skatteinngang

-Fagstatsrådene kjemper hardt for sine saker. Finansdepartementet og Statsministerens kontor er de som holder i helheten i budsjettet, og da er det aldri plass til alle gode ønsker.

- Hvordan blir budsjettkonferansen i år når Venstre er med?

- Det at Venstre er med, kan selvsagt endre dynamikken noe. Samtidig vil det være viktig for alle fagstatsråder å levere god politikk på sine områder, uavhengig om de er nye eller ikke. Jeg tipper det ikke er noen «kjære mor» i budsjettkonferansen, uavhengig av hvilket parti du tilhører. Du må kunne sakene dine for å få gjennomslag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling