Budsjettkonferanse på Hurdalssjøen

Siv varsler trangere tider: Men Frp lover skattekutt

Mandag møtes de blågrønne på Hurdalssjøen til slaget om 2019-budsjettet. Det blir alles kamp mot alle i et trangt økonomisk handlingsrom. Alle får ikke, varsler Siv Jensen.

SKAL KJEMPE OM PENGENE: De første føringene for neste års statsbudsjett legges allerede neste uka, når regjeringen samles til budsjettkonferanse. Det er første gang Siv Jensen (t.v.), og Erna Solberg har med Trine Skei Grande og Venstre på budsjettkonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKAL KJEMPE OM PENGENE: De første føringene for neste års statsbudsjett legges allerede neste uka, når regjeringen samles til budsjettkonferanse. Det er første gang Siv Jensen (t.v.), og Erna Solberg har med Trine Skei Grande og Venstre på budsjettkonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Basert på Nasjonalbudsjettet for i år, og regjeringens egen perspektivmelding, tyder det på at regjeringen bare har fire- fem milliarder oljepengekroner å slåss om i år, mot seks i fjor.

Som finansminister Siv Jensen sa på Frp's landsstyremøte forrige helg:

- Vi må prioritere tøffere og sikre at vi bruker pengene mest mulig fornuftig. Vi kan ikke bevilge oss ut av alt eller styre et land etter slagordet «alle skal få». Frp vet at det er mulig å la folk beholde mer av sine egne penger og samtidig styrke velferden for folk flest.

Forsvar og transport

Hun varslet tøffere politiske prioriteringer. Det betyr at dersom noen skal få mer, må andre få mindre. Det ekstra handlingsrommet som innfasing av oljepenger gir, blir raskt spist opp langtidsplanen for forsvaret og nasjonal transportplan. Mange statsråder må reise tomhendte hjem.

- Det er mindre penger å forhandle om, og det blir tøffere prioriteringer, sier leder av finanskomiteen i Stortinget, Henrik Asheim (H).

Han skal neste høst lose budsjettet gjennom i Stortinget.

Frp's finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad forventer fortsatt skattekutt, men advarer mot et stramt budsjett. Sammen med regjeringspartienes parlamentariske ledere er finanspolitikerne til stede på budsjettkonferansens første dag, da Siv Jensen leser dem teksten om norsk økonomi. Budskapet vil være at pilene peker opp: Veksten er større enn forventet, ledigheten faller og sysselsettingen øker. Takket være svak krone og moderate lønnsoppgjør er bedriftenes konkurranseevne god.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer