FRAMTIDAS NÆRINGSLIV: Kongsberg Maritime er en høyteknologisk produksjonsbedrift som ifølge Jonas Gahr Støre er en modell for hvordan framtidas industri bør bli. Her er Ap-lederen på bedriftsbesøk sammen med LO-leder Gerd Kristiansen og Vestfold-representant Dag Terje Andersen (til høyre). TIl venstre (med briller) divisjonsdirektør ved Kongsberg Maritime, Bjørn Jalving. - Vi skal  sørge for at vi tar inn inntekter til fellesskapet som for eksempel gjør at en bedrift som Kongsberg Maritime har en offentlig partner med muskler til å støtte opp om det de driver med, sier Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRAMTIDAS NÆRINGSLIV: Kongsberg Maritime er en høyteknologisk produksjonsbedrift som ifølge Jonas Gahr Støre er en modell for hvordan framtidas industri bør bli. Her er Ap-lederen på bedriftsbesøk sammen med LO-leder Gerd Kristiansen og Vestfold-representant Dag Terje Andersen (til høyre). TIl venstre (med briller) divisjonsdirektør ved Kongsberg Maritime, Bjørn Jalving. - Vi skal sørge for at vi tar inn inntekter til fellesskapet som for eksempel gjør at en bedrift som Kongsberg Maritime har en offentlig partner med muskler til å støtte opp om det de driver med, sier Støre. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Siv villeder om Ap-skatt

- At vi vil pålegge bedriftene økte skatter, er direkte feil, sier Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORTEN (Dagbladet): Forhandlingene om et bredt skatteforlik på Stortinget var i ferd med å bryte sammen denne uka fordi regjeringspartiene etter Aps oppfatning drev dobbeltspill om formuesskatt, og forsøkte å inngå en særavtale med samarbeidspartiene KrF og Venstre parallelt.

- Vi har jobbet for et forlik inntil vi plutselig oppdaget at Høyre ville etablere alternative, smale flertall på siden av et bredt forlik. Det går ikke i hop.

Nå får vi la støvet senke seg, og se hva som skjer. Jeg tror det er en fordel å få til et bredt forlik. Men Ap går ikke inn i et forlik der det finnes et sideforlik som krymper fellesskapet. Det er ikke vi med på sier Støre til Dagbladet.

Dagbladet og Dagens Næringsliv skrev onsdag at Høyre forhandlet fram en løsning med Venstre og KrF som ville innebære at formuesskatten på sikt kan barberes og trappes ned til null ved å gradvis senke verdifastsettelsen av formue. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier Støre er velkommen til å diskutere skattesaken.

Ikke krympe fellesskapet - Hva er hovedpunktene i Aps skattepolitikk?

- Vi skal bidra til et system som gjør det å investere i arbeidsplasser mer lønnsomt, derfor må selskapsskatten settes ned. Dette startet vi med under Stoltenberg-regjeringen.

Vi har vært opptatt av at dette kuttet ikke skal innebære økt skatt for vanlige folk, samtidig som vi ikke vil krympe fellesskapets inntekter. Da må vi sørge for at de med sterkest skuldre, bærer en større bør.

Vårt mål er ikke at skatten skal øke for økningens skyld. Vi skal ha skatteinntekter i tråd med de oppgavene vi skal løse.

Men vi har nå en regjering som gir 50 millioner skattelette hver dag. Det er lite treffsikkert, det øker forskjellene og det er ikke vår vei. Men når Siv Jensen reiser rundt og sier at vi vil pålegge bedriftene økte skatter, så er det direkte feil. Vi tok initiativ til at selskapsskatten skulle settes ned. Det står vi ved. Men så skal vi sørge for at vi tar inn inntekter til fellesskapet, som for eksempel gjør en bedrift som Kongsberg Gruppen har en offentlig partner som har muskler til å støtte opp om det de driver med.

Mer skatt for de rikeste - Hvor mener Ap at staten kan ta inn inntekter?

- I våre alternative budsjettopplegg får to av tre lik eller lavere skatt. De med de største formuene og inntektene har mulighet til å bidra mer. Vi har foreslått tiltak som hindrer skatteflukt, slik at overskudd som er opptjent i Norge, også skal beskattes her. Og vi mener finansnæringen kan bidra mer, sier Støre.

Åpen for samtale Høyres parlamentariske leder Trond Helleland skrev følgende i en epost til Dagbladet onsdag:

- Ap gikk inn i forhandlingene med ønske om å bli enige om retning, men være uenige om nivå på skatter og avgifter. Det har vi tatt utgangspunkt i. Arbeiderpartiet har sagt at de ikke ønsker et system som låser for å øke skatten på arbeidende kapital. På samme måte ønsker ikke vi et system som låser for å redusere skatten på arbeidende kapital, sier Helleland.

Han understreker at for Høyre er målet et skattesystem som sikrer eksisterende og skaper nye arbeidsplasser.

- Hvis Gahr Støre vil diskutere dette, så er han selvsagt velkommen.

VILLEDER: - Når Siv sier at Ap vil pålegge bedriftene økte skatter, er det direkte feil, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her er finansminister og partileder Siv Jensen på Frps landsmøte, hvor hun blant annet hamret løs på Ap og partiets skattepolitikk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VILLEDER: - Når Siv sier at Ap vil pålegge bedriftene økte skatter, er det direkte feil, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her er finansminister og partileder Siv Jensen på Frps landsmøte, hvor hun blant annet hamret løs på Ap og partiets skattepolitikk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer