Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonal transportplan ble lagt fram i dag:

Sivertsen (Ap): - Lite nytt og lite konkret

Regjeringen orienterte i dag om planene i nasjonal transportplan. Arbeiderpartiet reagerer på at det er mange ubesvarte spørsmål. 

STOR USIKKERHET: Arbeiderpartiet mener det er stor usikkerhet rundt nasjonal transportplan som ble lagt fram i dag, med mange ubesvarte spørsmål.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STOR USIKKERHET: Arbeiderpartiet mener det er stor usikkerhet rundt nasjonal transportplan som ble lagt fram i dag, med mange ubesvarte spørsmål. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hensikten er åpenbart at regjeringen og samarbeidspartiene ønsker å fremstå som mest mulig offensiv. Men fortsatt så hefter det stor usikkerhet ved hvor mye prosjektene vil koste og hvordan det skal finansieres. Ikke minst om når det skal stå ferdig. Det må regjeringen svare på når de legger fram hele NTPen og er ferdig med å strø godteribitene utover landet i små porsjoner, sier Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson, Eirik Sivertsen til Dagbladet, etter at nasjonal transportplan ble lagt fram av regjeringen torsdag.

Regjeringen orienterte om nasjonal transportplan (NTP) på Oslo S torsdag formiddag, nærmere bestemt ved rulletrappen ned til spor 19. Partilederne fra de fire partiene - Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, samt samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) deltok.

Det som kom fram var at NTP har en ramme på tusen milliarder kroner. Regjeringen lover et kraftig løft for jernbane og vei, og sa blant annet at det er behov for ny nasjonal togtunnel under Oslo.

REAGERER: Eirik Sivertsen (Ap) mener NTP-planene er lite konkrete. Foto: Stortinget/Terje Heiestad. 
REAGERER: Eirik Sivertsen (Ap) mener NTP-planene er lite konkrete. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.  Vis mer

- Jeg tenker at det som ble lagt fram var lite nytt og lite konkret. Det var oppsiktsvekkende mange spørsmål regjeringen og samarbeidspartiene ikke var i stand til å svare på, når de forsøker å legge fram en så stor jernbanesatsing, mener Sivertsen (Ap).

Historisk satsing på jernbane

- Dette er tidenes satsing på samferdsel, sa finansminister Siv Jensen under torsdagens orientering. Regjeringen brukte mye tid under pressekonferansen til å orientere om at dette i en større sammenheng er en historisk satsing.

Hvorvidt dette er tidenes satsing på jernbane eller ikke, mener Sivertsen er for tidlig å konkludere med, fordi det fremdeles er lite konkret hva som skal bygges og når det skal være ferdig.

- Ikke minst er det like viktig å vite noe om hvilke prosjekter man har prioritert bort til fordel for de store prosjektene man ønsker å satse på, sier han.

- Slik jeg hører dem så har de heller ikke oversikt over kostnadene på prosjektene de sier de skal bygge. De er ikke tydelige på når det skal stå ferdig, og det synes å ta opp store deler av det handlingsrommet i økonomien, som finansministeren ikke kunne svare på, på spørsmål fra journalister, sier Sivertsen.

- Hadde kanskje forventa at regjeringen ville følge oss

Ny NTP blir lagt frem for Stortinget våren 2017 og gjelder for 2018-2029.

Statsminister Erna Solberg (H) påpeker at selv om planen strekker seg fra 2018 til 2029, at de også ser helt fram til 2050.

Sivertsen er skuffet over at de fleste jernbaneprosjektene som ble omtalt på dagens pressekonferanse er utsatt, både i forhold til gjeldende transportplan og regjeringens egne løfter.

Han mener det er vanskelig å ta stilling til å vurdere prosjektene de presenterer når man ikke har oversikt over helheten.

- De har heller ikke oversikt over helheten selv, når de ikke kan svare på hvordan dette skal finansieres, sier han.

Arbeiderpartiet har lagt fram stor satsing på kollektivtilbud, særlig i de store byene, hvor de har sagt at de skal finansiere inntil 70 prosent av infrastrukturkostnadene til det.

- Vi hadde kanskje forventa at regjeringen ville følge oss på det, men det gjør de desverre ikke. Vi har forventninger om at nasjonal transportplan også tar opp i seg behovet for å ta igjen etterslag på fylkesveiene, og ikke minst en satsing på framtidas motorveier, nemlig digital nettilgang for alle - som er veldig viktig i dag, sier Sivertsen.

Hovedtrekkene i nasjonal transportplan (NTP) blir kjent i dag, mens detaljer kyttet til økonomi og nærmere konkrete planer blir ikke kjent før nærmere påske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media