Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sivil tankbil knuste Forsvarets fly

Gjett hvem som fikk millionregningen...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kan ikke være lett å være økonomisjef i Forsvaret for tiden. Ikke nok med at organisasjonen møter stor kritikk for egen håndtering av pengene; Nå må de også punge ut millioner for ei ulykke de selv er helt uten skyld i.

Ulykka skjedde i februar da en sivil tankbil på Flesland lufthavn i Bergen kjørte rett i nesa på et av Forsvarets fly. Det ble ikke billig, skriver Forsvarsforum. Jet Falcon-flyet fikk omfattende skader på skrog og elektronikk:

 • Prislapp: Over 7,6 millioner kroner

  Ikke nok dekning


  Men Gjensidige NOR Forsikring, som forsikret Statoils ulykksalige tankbil og sjåfør, forholder seg til bilansvarsloven - der utbetalinger til materielle skader påført av sjåføren begrenser seg til fire millioner kroner. I tilegg ligger det et rettslig erstatningsansvar på en million kroner:

 • Dekning: Fem millioner kroner

  Dermed må Forsvaret, som er selvassurerende, betale resten ut av egen lomme. Selv om de er helt uten skyld.

 • Regning: 2,6 millioner kroner.

  - Behagelig


  - Øvre erstatningsansvar er er fem millioner kroner, og det er jo behagelig for forsikringsselskapet i slike tilfeller, sier skadesjef Harald Heggenes Karlsen i Gjensidige NOR til Forsvarsforum.

  Til Dagbladet.no understreker han at det er politikerne, og ikke forsikringsselskapene, som har satt denne grensa.

  - En del flyplasser krever ekstraforsikring og utvidet dekning for de som opererer på området. På denne flyplassen var dette ikke påkrevd. Derfor hadde denne tankbilen den samme ansvarsdekningen som en en helt vanlig bil hvor som helst i trafikken, sier Karlsen.

  5000 i bot


  Sjåføren slapp unna ulykken uten alvorlige skader, og 5000 kroner i bot for brudd på aktsomhetsbestemmelsen i vegtrafikkloven. Forsikringsselskapet har ingen planer om å rette noen krav.

  - Nei, da måtte sjåføren ha vist grov uaktsomhet, og det finnes det ikke belegg for i denne saken. Men i mine 20 år i Gjensidige NOR har jeg aldri vært personlig involvert i en bilskadesak med så høy utbetaling for materielle skader, sier Karlsen til Dagbladet.no.

  Ikke fornøyd


  Forsvaret og Forsvarsdepartementet er derimot ikke fornøyd med at de må betale for andres skader, og ser seg ikke ferdig med saken.

  - Vi har ennå ikke den totale oversikt over reparasjonskostnadene og anser oss ikke ferdig med saken. Vi vil blant annet ta opp spørsmålet om resterende dekning med Statoil. Vårt utgangspunkt er at Forsvaret skal bli holdt skadeløs i denne saken, sier underdirektør Kåre Helland Olsen i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.no.

image: Sivil tankbil knuste Forsvarets fly
DYRT: Tankbilen fra Statoil kjørte rett i det parkerte Jet Falcon-flyet. Flyet, som er innredet for elektronisk krigføring, fikk skader for minst 7,6 millioner kroner.
KNUST: Føreren av tankbilen slapp unna ulykken uten alvorlige skader.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media