Sivilarbeidere rydder vekk kroppsdeler

Ved Rana sykehus i Nordland har to sivilarbeidere ansvaret for avfallshåndtering av amputerte kroppsdeler, sprøyter og annet risikoavfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehusledelsen innrømmer at rutinene er for dårlige.

- Vi er aldri blitt fortalt hva som er i posene og sekkene, men det hender ofte at de ikke er skikkelig lukket, sier Svein Fagermo (23) til Balder Magasin. Sammen med Cato Skivik (21) har han det siste året sørget for at riskoavfall samles inn og sorteres.

- Av og til er søpla så dårlig pakket at vi ser hva som er kastet. Det hender dessuten ofte at det lekker blod fra esker og poser, sier Skivik til Dagbladet.

Sykehusledelsen nekter guttene å oppgi hva slags avfall som er synlig for dem.

- Kroppsdeler er stort sett godt nok pakket inn, er alt Skivik kan si.

Dårlig opplæring

Guttenes arbeidsdag består i å samle inn avfall fra sykehusets forskjellige avdelinger. De må sørge for at det som går ut av huset, er sterilisert og desinfisert. Begge fastholder at de trives godt på jobben, men mener de burde kunne forlange at avdelingene selv sikrer avfallet.

Den eneste opplæringen de fikk da de begynte, var en beskrivelse av de tidligere sivilarbeidernes arbeidsdag.

Sykehusdirektør Frank Høyen er klar over at det er lenge siden rutinene for avfallshåndtering ble gjennomgått. Han ønsker ikke å si hvorvidt det er uforsvarlig å la sivilarbeidere ta seg av det farlige avfallet.

- Jeg har registrert at det er et tema, og vi har nå ansatt en sykepleier i halv stilling som skal jobbe med hygienespørsmål. Hun vil blant annet revurdere rutinene for avfallsbehandlingen, sier Høyen.

Bør diskuteres

Øystein Solevåg i Statens helsetilsyn mener det bør diskuteres om det er riktig at sivilarbeidere blir satt til å håndtere sykehusavfall.

- Helsepersonell er ganske harde på behandlingen av risikoavfall. Men det er ikke alltid hyggelig for andre å bli utsatt for slikt, sier han til Balder Magasin.