HERJER I FIRE LAND: Herrens frigjøringshær dreper, voldtar og kidnapper barn i flere sentralafrikanske land. I et desperat forsøk på å beskytte seg, har nå flere kongolesere laget pil og bue og geværer. Foto: Scanpix
HERJER I FIRE LAND: Herrens frigjøringshær dreper, voldtar og kidnapper barn i flere sentralafrikanske land. I et desperat forsøk på å beskytte seg, har nå flere kongolesere laget pil og bue og geværer. Foto: ScanpixVis mer

Sivilbefolkningen tyr til pil og bue for å forsvare seg

Mot Herrens frigjøringshær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd oppfordrer Herrens frigjøringshær til å legge ned våpnene og etterfølge fredsavtalen fra i fjor, melder AFP.

Herrens frigjøringshær, som opprinnelig var en ugandisk opprørsgruppe, opererer nå først og fremst fra Kongo. I tillegg herjer de også i nabolandene Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

- Vi er svært bekymret over at Herrens frigjøringshær ikke har fulgt våre tidligere formaninger om å stanse angrepene og rekrutteringen av barn, og løslate alle kvinner, barn og ikke-stridende, heter det i erklæringen.

Erklæringen er imidlertid ikke bindende.

Frykter nye angrep
I mens fortsetter de groteske angrepene på sivilbefolkningen. FNs flyktningeråd (UNHCR) melder om nye angrep på landsbyer øst i Kongo.

- Kollegaene våre fikk sjokk da de så de overlevende landsbyboerne i Duru, som fortalte at de ugandiske rebellene raidet landsbyen på mandag og tirsdag, drepte fire personer, skadet en fire år gammel jente og kidnappet en ni år gammel gutt, forteller Andrej Mahecic ved UNHCR til Voice of America.

De overlevende fortalte FN-personellet at de fryktet nye angrep, voldtekter og kidnappinger.

Hjemmelagde skytevåpen
Flere steder i Kongo har sivilbefolkningen nå tatt til våpen for å beskytte seg mot opprørerne. Ifølge Reuters har lokale bønder og enkelte flyktninger fra nabolandene bevæpnet seg med hjemmelagde skytevåpen og pil og bue.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er helt nødvendig for meg, for landsbyen, og for folket som lider i jungelen, som ikke har gjort noen fortred og som dør, sier Pascal Kalemba fra den kongolesiske landsbyen Dungu.

Herrens frigjøringshær angrep landsbyen hans i september.

- De bare marsjerte rett inn i landsbyen og begynte å brenne hus og drepe folk, forteller Kalemba til Reuters.

Hakket av hender og føtter
Også fra sør-Sudan har det kommet rystende meldinger om overgrep.

En biskop som BBC har snakket med, forteller at medlemmer at Herrens frigjøringshær kidnappet to ti år gamle gutter fra landsbyen Mundri. Som så mange andre barn, skulle også de gjøres til barnesoldater.

FLYKTER FRA OPPRØRERNE: Mer enn hundre tusen kongolesere har flyktet fra hjemmene sine som følge av angrepene til Herrens frigjøringshær. Foto: Scanpix.
FLYKTER FRA OPPRØRERNE: Mer enn hundre tusen kongolesere har flyktet fra hjemmene sine som følge av angrepene til Herrens frigjøringshær. Foto: Scanpix. Vis mer

To menn fra menigheten fulgte etter opprørerne for å se om de kunne redde guttene, men ble selv tatt til fange. Opprørerne hakket av føttene og hendene på forfølgerne mens de fremdeles var i live, før de ble slått i hjel. De ti år gamle guttene bevitnet det hele.

Guttene ble senere reddet av andre.

- Som så mange andre, sliter også disse to guttene med traumer. Vi trodde knapt våre egne ører da de fortalte oss historien, forteller biskop Bismark Avokaya.
 
Mislykket offensiv
Den 14. desember lanserte Uganda, Kongo og Sudan en offensiv mot Herrens frigjøringshær og grunnleggeren Joseph Kony.

Offensiven fikk imidlertid ikke den ønskede virkningen. Opprørerne ble splittet i mindre fraksjoner som i enda større grad enn tidligere angriper sivile. Voksne blir slaktet for fote, mens barna deres kidnappes for å brukes som barnesoldater eller sexslaver.

Ifølge Human Rights Watch døde minst seks hundre mennesker i løpet av tre raid på første juledag. Storparten av de omkomne ble enten slått til døde eller hakket opp med macheter.

Mer enn 115 000 mennesker skal ha blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine etter at Herrens frigjøringshær i fjor høst begynte å angripe landsbyer i det østlige Kongo, opplyser UNHCR.

MANNEN BAK DET HELE: Joseph Kony mener han er Guds sendebud her på jorden. Krigen han var med på å starte i Uganda, er en av Afrikas lengste og blodigste konflikter. Her er han fotografert sammen med barna Lacot og Opiyo. Foto: Scanpix
MANNEN BAK DET HELE: Joseph Kony mener han er Guds sendebud her på jorden. Krigen han var med på å starte i Uganda, er en av Afrikas lengste og blodigste konflikter. Her er han fotografert sammen med barna Lacot og Opiyo. Foto: Scanpix Vis mer