- Sivile dras ut av bilene og skytes

«Nigerianske Taliban» angriper med machete og pil og bue.

ARRESTERT: Ifølge nigeriansk politi er 176 medlemmer av den religiøse sekten Boko Haram arrestert. Dette bildet fra i går viser noen av dem. Det er uklart hvor mange politimenn, soldater og sivile som er drept i de siste dagers voldsbølge. Boko Haram, også kalt «nigerianske Taliban» ble dannet i 2004.  Foto: AFP/SCANPIX
ARRESTERT: Ifølge nigeriansk politi er 176 medlemmer av den religiøse sekten Boko Haram arrestert. Dette bildet fra i går viser noen av dem. Det er uklart hvor mange politimenn, soldater og sivile som er drept i de siste dagers voldsbølge. Boko Haram, også kalt «nigerianske Taliban» ble dannet i 2004. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Om lag 150 mennesker er drept av militante islamister i det nordlige Nigeria de to siste dagene.

Bevæpnet med skytevåpen, pil og bue og machete har de militante angrepet offentlige bygninger, soldater, politi og sivile. Øyenvitner forteller til BBC at sivile blir dratt ut av bilene og skutt.

I byen Maiduguri i delstaten Borno, der de verste angrepene har funnet sted, ligger så mange som 100 lik i en haug utenfor politistasjonen.

Satte fyr på politistasjon
Ifølge det nigerianske nyhetsbyrået News Agency of Nigeria tilhører de militante den religiøse sekten Boko Haram, ledet av Sheikh Mohammed Yusuf. Han mener vestlig utdanning, kultur og vitenskap er i strid med islam.

Emmanuel Ojukwu, talsmann for det nasjonale politiet, har ikke ville oppgi antall drepte politimenn, men bekrefter at det har vært kamper mellom politi og de militante.

- I Potiskum i Yobe kjørte det vi tror er islamske fundamentalister inn på politistasjonen klokken 03.00 og tente på, sier Ojukwu, ifølge The New York Times.

Ifølge avisa er politi fra nabostater blitt flyttet til områdene der de verste kampene har foregått.

Soldater har satt opp veisperringer og det er innført portforbud. De militære har fått ordre om å ta i bruk alle mulige midler for å stanse volden.

«Nigerianske Taliban»
De siste dagers angrep skiller seg fra tidligere voldsbølger. I november i fjor ble hundrevis drept i sammenstøt mellom muslimer og kristne. Denne gangen ser det ut til at angrepene retter seg mer mot nigeriansk politi, som de militante islamistene mener er «fanget» i det vestlige utdanningssystemet.

Det som omtales som «nigerianske Taliban» ble grunnlagt i 2004, da det ble dannet en base som ble kalt Afghanistan i landsbyen Kanamma i Yobe.

Medlemmene består av unge menn, mange av dem tidligere universitetsstudenter, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det nordlige Nigeria er hovedsaklig muslimsk, mens kristne minoriteter er bosatt i de største byene. Det har skapt motsetninger mellom de to gruppene. Human Rights Watch anslår at 1000 mennesker ble drept i opptøyer mellom kristne og muslimer i 2001. I forrige uke rapporterte menneskerettighetsorganisasjoner at politi og soldater drepte 133 mennesker i løpet av to dager lange sammenstøt i fjor.

Siden 1999, da Nigeria fikk en sivil regjering ledet av Olusegun Obasanjo, har 12 av de nordlige delstatene innført sharialov.