- Sivile drept i amerikansk angrep i Syria

Menneskerettighetsorganisasjon vil granske om det har skjedd brudd på krigens regler.

DEMONSTRERER: Syrere demonstrerer mot de amerikansk-ledede flyangrepene mot IS, som de mener treffer andre opprørsgrupper i Syria og sivile. Foto: Stringer / REUTERS / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Syrere demonstrerer mot de amerikansk-ledede flyangrepene mot IS, som de mener treffer andre opprørsgrupper i Syria og sivile. Foto: Stringer / REUTERS / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge den New York-baserte menneskerettighets-organisasjonen Human Right Watch (HRW) ble de sju sivile drept nordvest i Syria tidligere denne uken. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har også meldt om sivile drap senest lørdag, men dette dreier seg om et annet nordøst i Syria.

Human Right Watch etterlyser nå en gransking av hvorvidt krigens regler er brutt.

Motstridende meldinger Talsmann for Pentagon i USA, kontreadmiral John Kirby, sa torsdag at det amerikanske militæret ikke har noen troverdige opplysninger om at sivile har blitt drept i angrepene.

Human Right Watch har imidlertid siterte tre innbyggere i den syriske landsbyen Kafr Deryan i Idlib-provinsen på at raketter drepte minst to menn, to kvinner og fem barn i morgentimene torsdag.

Menneskerettighetsorganisasjonen viser samtidig til ubekreftet informasjon om at de to mennene kan ha vært medlemmer av opprørsgruppen Al-Nusra-fronten, som har erklært seg som en del av al-Qaida. Videoopptak fra angrepene stadfester vitneutsagnene om at sivile ble drept av amerikanskproduserte Tomahawk-raketter, ifølge HRW.

- Flere sivile tap Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) holder til i London og Beirut, men får rapporter fra et aktivistnettverk inne i Syria. På lørdag meldte gruppa at seks sivile menn skal ha blitt drept i det de hevder er flyangrep fra den amerikansk-ledede koalisjonen. Dette skal ha skjedd utenfor den sør-syriske byen al-Hasakah.

Gruppa har også tidligere rapportert om sivile drepte. Lørdag 6. september meldte de at syriske jagerfly hadde drept 17 sivile da de bombet det de mente var et IS-drevet bakeri i byen Raqqa.

Da den amerikansk-ledede koalisjonen bestående av Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Qatar startet flyangrepene mot IS i Syria, meldte også SOHR om minst åtte sivile tap, hvorav tre var barn.

Bekrefter angrep i området Det amerikanske forsvardepartementet skrev på sine Facebook-sider på lørdag at de hadde gjennomført sju luftangrep mot Syria i løpet av fredagen og lørdagen, og at de har truffet det de omtaler som flere forskjellige IS-mål. I nærheten av Al-Hasakah sier de at flere IS-bygninger ble ødelagt, samt et IS-kjøretøy sør for Al-Hasakah.

Videre opplyser de også om at en IS-bygning og to væpnede kjøretøy på Kobani grenseovergangen ble ødelagt. Et IS kommando- og kontrollanlegg nær Manbij litt nord for Kobani ble også skadet. I den selverklærte hovedstaden til ekstremistgruppen IS, Raqqa, skal en
IS-administrert flyplass og en treningsleir skadet.
Protesterer mot flyangrep Etter fredagsbønnen før helgen brøt det ut demonstrasjoner mot de amerikansk-ledede flyangrepene i mer enn 40 byer og landsbyer over Syria.

Demonstrantene protesterte fordi de mener angrepene, som startet natt til tirsdag 23. september, ikke bare er rettet mot den ekstreme terrororganisasjonen den såkalte Islamske stat, men også slår ned på andre opprørsgrupper som al-Qaida-linkede al-Nusrafronten - som også står på USAs terrorliste. Al-Nusrafronten er en av grupperinegen som har kjempet i den syriske borgekrigen mot president Bashar al-Assad.

- Vi er imot Amerika og hva de gjorde, de traff al-Nusrafronten og de sivile i stedet for ISIS og regimet, sa en av mennene som demonstrerte i byen Atareb vest for Aleppo, til Washington Post.