Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sivile drept i Irak

Amerikanske fly rettet mandag flere angrep mot områder i det sørlige og nordlige Irak. Flere mennesker ble drept da en rakett slo ned i et boligområde i Basra, ifølge irakiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere ble drept og flere titalls mennesker ble skadd, blant dem kvinner og barn. Minst to boligområder ble truffet, sa informasjonsminister Humam Abdel Ghafour.

Et par timer senere skal det også ha vært rettet angrep mot Basra lufthavn og en annen flyplass i regionen. - Forbryterne bombet en rekke boligområder klokka 10.10, skrev nyhetsbyrået INA.

Det kom ingen opplysninger om skader på sivile fra amerikansk hold.

Fjersynsbilder vist mandag kveld bekreftet at boligområder hadde fått omfattende skader.

Sjekker påstander

Storbritannia sa mandag at opplysningene om sivile tap vil bli sjekket.

Ingen britiske fly deltok i flyoperasjonen mandag. Den britiske forsvarsministeren George Robertson sa at det var for tidlig å si om sivile var drept.

- Irakernes påstander blir nå sjekket. Men det er for tidlig å fastlå hva som har skjedd, sa han.

Robertson understreket at den britiske og amerikanske overvåkningen av flyforbudsonene i Irak fortsetter.

Fra nabolandene

Den irakiske informasjonsministeren hevdet at krigsflyene som avfyrte rakettene kom fra Saudi-Arabia og Kuwait. Ifølge Pentagon kom noen av dem fra hangarskip mens andre kom fra landbaser. Flyene var av typen F-15, F-14 og F-18 og angrep tilsammen fem baser i Nord- og Sør-Irak.

En amerikansk militær talsmann forklarte at flyene angrep Irak på grunn av en irakisk provokasjon, et resonnement irakere flest har vanskelig med å begripe.

Siden desember i fjor har USA avfyrt en rekke raketter mot irakiske radaranlegg etter at radarsiktene er blitt rettet inn mot flyene.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media