Soledar i Ukraina:

Sivile fanget i dødskampene

559 sivile befinner seg fortsatt i den strategiske og utbombede byen Soledar i Ukraina, ifølge landets myndigheter. Kampene her beskrives som svært blodige.

TOTALSKADDE: Satelittbilder tatt 10. januar viser totalskadde bygninger i den ukrianske byen Soledar. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB
TOTALSKADDE: Satelittbilder tatt 10. januar viser totalskadde bygninger i den ukrianske byen Soledar. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15 av de 559 sivile er barn, ifølge militærguvernøren i Donetsk, Pavlo Kyrylenko.

Han sier at det er umulig å evakuere dem på grunn av de pågående kampene.

Den private leiesoldatgruppen Wagner ser ut til å ha fått en større rolle i den russiske krigføringen, særlig i Donetsk-regionen. Natt til onsdag hevdet lederen Jevgenij Prigozjin at de hadde tatt kontroll over Soledar, men det ble avvist av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Han sier at ukrainske styrker fortsatt holder stand.

Viktige knutepunkter

Både Soledar og den nærliggende og større byen Bakhmut, der i underkant av 8000 sivile er igjen, er strategisk viktige for å kontrollere Donetsk.

Begge krigsparter har beskrevet kampene her som svært blodige, og Prigozjin har tidligere sagt at ukrainerne som ikke overgir seg, «vil bli tilintetgjort».

Han har de siste døgnene sagt at de har drept rundt 500 mennesker i Soledar, og at det «i hele byen ligger drepte ukrainske soldater strødd».

UKRAINA: Russiske soldater må rulle i sikkerhet når de oppdages av en ukrainsk droneoperatør i Bakhmut. Video: Forsvaret i Ukraina. Vis mer

- Nesten helt ødelagt

Nye satellittbilder fra Maxar viser også hvordan Soledars fasong har forandret seg fra 1. august 2022 til 10. januar.

De viser hvordan alt fra hjem til skoler og annen infrastruktur, er jevnet med jorda:

Foto: Maxar via AFP / NTB
Foto: Maxar via AFP / NTB Vis mer

I Soledar bodde rundt 10 000 før krigen. Zelenskyj omtaler byen nå som «nesten helt ødelagt».

Andre bilder Maxar har publisert, viser de mange bombekratrene i Bakhmut:

Foto: Maxar via AFP / NTB
Foto: Maxar via AFP / NTB Vis mer

I Bakhmut er evakuering utfordrende, men fortsatt mulig.

- Det ukrainske forsvaret kjemper for å holde på hver eneste centimeter av Donetsk fylke, framholder militærguvernøren Pavlo Kyrylenko ifølge Kyiv Independent.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer