FLUKT I KRYSSILDEN: Her krysser en irakisk familie Eufrat-elva. FN melder om at flere har druknet i forsøket. Foto: EPA/NAWRAS AAMER/NTB Scanpix
FLUKT I KRYSSILDEN: Her krysser en irakisk familie Eufrat-elva. FN melder om at flere har druknet i forsøket. Foto: EPA/NAWRAS AAMER/NTB ScanpixVis mer

Sivile flykter fra krigen mot IS over Eufrat-elva: - De blir skutt på

Flyktninghjelpens største bekymring er blitt en realitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irakiske styrker iverksatte 23. mai en storoffensiv mot den IS-kontrollerte byen Falluja.

Søndag ettermiddag, to uker etter iverksettelsen av storoffensiven, opplyser irakiske styrker at de har sikret et sørlig utkantstrøk av byen, det melder nyhetsbyrået AP.

- Våre styrker har sikret det sørlige utkantstrøket Naymiyah, ved hjelp av luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen. Vi er nå klare til å ta oss inn i selve byen, sier generalløytnant i de irakiske styrkene, Abdel Wahab al-Saadi til AP.

Lørdag meldte de irakiske styrkene at de hadde erobret en forstad nordvest for byen. Saqlawiya, 7 kilometer fra bykjernen, kom under regjeringsstyrkenes kontroll etter harde kamper, skriver NTB.

Farlig flukt i kryssilden Den irakiske statsministeren skrev i går på Twitter fra frontlinjen at deres «stolte styrker fortsetter å frigjøre og beskytte sivile». Han har lenge varslet at irakiske flagg snart skal heises i Falluja. Men i mellomtiden lever 50.000 inbyggere i Falluja og flere tusen andre mennesker i de omkringliggende landsbyene i kryssilden mellom IS og irakiske styrker.

- Det vi vet er at cirka 2900 familier har klart å rømme områdene. Det er veldig få familier som har kommet seg ut av Falluja by. De som har klart å redde seg ut av Falluja, kommer for det meste fra landsbyene rundt. De forteller om en farlig flukt. De rømmer midt på natta, og planlegger flukten selv, uten støtte eller informasjon fra andre. Det kan være 15-16 familier som rømmer samlet, som har en vaktperson som sjekker når kysten er klar, og så løper de, sier norske Becky Bakr Abdulla, mediekoordinator i Flyktninghjelpen til Dagbladet.

Underfinansierte Abdulla befinner seg i provinsen Anbar, en halvtimes kjøretur fra Falluja.

TRENGER MER STØTTE: Becky Bakr Abdulla, mediekoordinator i Flyktninghjelpen, sier de trenger flere donasjoner for å hjelpe alle menneskene på flukt fra IS og krigen mot dem. Foto: Flyktninghjelpen
TRENGER MER STØTTE: Becky Bakr Abdulla, mediekoordinator i Flyktninghjelpen, sier de trenger flere donasjoner for å hjelpe alle menneskene på flukt fra IS og krigen mot dem. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

- Vi står klare her for å hjelpe de som har greid å rømme, med vann, mat og hygieneartikler, sier Abdulla, som forteller at organisasjonen er underfinansiert.

- Irak er inne i kjempestor humanitær krise. 10 millioner mennesker har et direkte behov nødhjelp, og 3,4 millioner er internt fordrevet. De som kommer til oss, får bare primærhjelp. Vi venter flere 100 familier de neste dagene, og vi får ikke gjort så mye for dem som vi ønsker, sier Abudalla, som etterlyser donasjoner fra det internasjonale samfunnet og private donorer. Hun sier at behovet for rent drikkevann er enormt. Til nå har beboere drukket skitten og glovarmt vann fra elva Eufrat, sier hun.

- Vi trenger også madrasser, mat og hygieneartikler, sier hun.

- Folk har ingenting Den IS-kontrollerte byen regnes som en strategisk viktig by, og de irakiske styrkene får støtte av amerikanske luftstyrker i kampen for å ta byen tilbake fra IS.

- Vi skal rive i filler det svarte flagget til de fremmede som har kidnappet Falluja, har statsministeren tidligere uttalt, ifølge NTB.

Ekstremistene, som tidligere ikke har nølt med å bruke sivile som såkalte menneskelige skjold, har innført portforbud og utplassert snikskyttere for å hindre sivile i å flykte fra Falluja, skriver NTB.

HUMANITÆR KRISE: Irak er inne i en stor humanitær krise. Byene Falluja og Mosul er fortsatt under IS-kontroll. Falluja ligger ikke langt utenfor hovedstaden Bagdad. Foto: Google maps
HUMANITÆR KRISE: Irak er inne i en stor humanitær krise. Byene Falluja og Mosul er fortsatt under IS-kontroll. Falluja ligger ikke langt utenfor hovedstaden Bagdad. Foto: Google maps Vis mer

Men sivile som bor i utkantstrøk har siden storoffensiven flyktet mot myndighetskontrollerte områder.

- De som kommer til oss har ingenting. De kommer bare med det de står og går i, og mange er barbeinte.

- Blir beskutt Mange av de som flykter prøver å komme seg over elva Eufrat. Dette har for mange endt svært tragisk. Flere av de 12 000 sivile som ifølge FN har flyktet fra områdene etter at storoffensiven startet i mai, skal ha druknet i elva, skriver Al-Jazeera. FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, bekrefter at flere har druknet.

- Folk har over lengre tid krysset elva for å komme seg unna byen. Og det vi hører er at væpnede opposisjonsgrupper skyter mot personene i båtene og i vannet. Vår største bekymring er blitt en realitet, sier Abdulla.

Det er ikke første gang irakiske elitestyrker har prøvd å ta tilbake kontrollen over byen, som IS har hatt kontroll over i mer enn to år. Også denne gangen har styrkene møtt sterk motstand fra IS.

Falluja er en av de siste byene IS har kontroll over i Irak. Ekstremistene kontrollerer også Mosul, hvor krigen også raser.

Nordmannen «Mike», som Dagbladet har skrevet om tidligere, er en av de frivillige norske soldatene som kjemper mot IS-terrorister i området.

LES OGSÅ: Kappløpet mot Raqqa

FEIRER: Her holder irakiske styrker opp et  IS-flagg de har firet ned i Saqlaqiya, nord for Falluja, etter de gikk seirende ut av kamper mot ekstremistgruppa. Foto:   REUTERS/Stringer
FEIRER: Her holder irakiske styrker opp et IS-flagg de har firet ned i Saqlaqiya, nord for Falluja, etter de gikk seirende ut av kamper mot ekstremistgruppa. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer