Sivile forbereder seg på krig

I Israel forbereder sivile seg på irakiske angrep. USA og Storbritannia satser på en massiv ilandsetting av styrker fra Persiabukta hvis det blir krig i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Strategene mener det vil gi soldatene bedre vern mot kjemiske og biologiske våpen.

I Israel har krigsforberedelsene begynt både sivilt og militært. Sivilforsvaret og luftforsvaret gjør seg klare til en krig i slutten av januar eller i februar. I barnehager og skoler underviser soldater lærere og barn i hva de skal gjøre i tilfelle rakettangrep. Neste uke begynner treningen i bruk av gassmasker.

Israelske soldater skal ha øvelser sammen med 1000 amerikanske soldater fra en luftforsvarsbrigade som er stasjonert i Tyskland og kommer til Israel i løpet av de nærmeste dagene.

Sammen med dem kommer en amerikansk fregatt med radarutstyr som skal hjelpe til med å oppdage eventuelle irakiske raketter som blir sendt mot Israel.

Under krigen i Persiabukta i 1991 ble 39 irakiske Scud-raketter skutt mot Israel. To mennesker ble drept og flere hundre såret, uten at Israel svarte på angrepene. Den israelske regjeringen har gjort det klart at landet denne gangen vil svare på et eventuelt angrep med kjemiske, biologiske eller kjernefysiske våpen.

Første angrep

I London sier en kilde i forsvarsdepartementet at det planlegges en stor amerikansk-britisk invasjon fra Persiabukta, som et første ledd i et angrep på Irak.

- Diskusjonene om ilandsettings-operasjoner er kommet langt, sier kilden til The Sunday Telegraph.

Denne strategien vil gjøre soldatene mindre utsatt for irakiske angrep med kjemiske og biologiske våpen, mener planleggerne. Når marinesoldatene har åpnet en front, kan bakkestyrker sendes inn, sier kilden.

Sammen med amerikanske styrker skal britene forsøke å erobre den strategisk viktige havnebyen Basra sør i landet.

Ifølge avisa skal den britiske marinestyrken bestå av minst 40 000 mann, blant dem 5500 Royal Marines.

- Amerikanerne har spurt om å få the Royal Marines, og vi kommer til å sende dem, sier kilden.

For britene vil det bli den største ilandsetting av tropper på 20 år. Ifølge New York Times er amerikanske agenter inne i Nord-Irak og samarbeider med kurdiske grupper som er i opposisjon til Saddam Hussein.

Amerikanerne har flyttet sin sentralkommando til Qatar, der styrkeansamlingen er i full gang. USA har 65 000 soldater i regionen, og ytterligere 50 000 ventes i januar.

Blix får satellitt-info

FN fikk i dag de første etterretningsopplysningene fra amerikanske spionsatellitter om våpenanlegg som irakerne benekter at de har.

Lederen for FNs våpeninspektører, Hans Blix har flere ganger bedt om informasjon som kan hjelpe inspektørene med å finne gjemmesteder for kjemiske og biologiske våpen, men USA er redd for å avsløre sine kilder i Irak. Lørdag lovet USA likevel informasjon fra spionsatellitter.

Våpeninspektørene har vært i Irak i 23 dager. I dag inspiserte de blant annet romforskningssenteret Al. Battani Co., utenfor Bagdad.

En talsmann for Saddam Husseins Baath-parti sier til nyhetsbyrået AFP at arabere fra andre land vil komme til Bagdad for å være levende skjold i tilfelle et angrep på Irak.

- Vi forbereder oss på å motta frivillige som vil tjene som menneskelige skjold, sier Saad Wassem Hammudi.

Statene rundt Persiabukta oppfordret i dag Saddam Hussein om å samarbeide med FN, men kom ikke med noen felles uttalelse om krigstrusselen rykker stadig nærmere.

Russland ikke med

Den russiske utenriksministeren Igor Ivanov sa i dag at et militært angrep på Irak ikke er i Russlands interesse og at den russiske regjeringen ikke hadde noen planer om å delta i et angrep mot Irak.

- Det viktigste er å forsikre oss om at Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen, sa han til den russiske TV-stasjonen Kanal 1.

(NTB-AFP)

GASSMASKER: En israelsk mann studerer gassmasker som er samlet inn på et distibusjonssenter tilhørende hæren i Tel Aviv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer