FORDREVET:  Militærpersonell fra Sri Lanka registrerer internt flyktninger som er fordrevet fra konfliktsonen i Vavuniya. Men ikke alle har kommet seg ut. Geriljaenh holder sivile som gissler, ifølge FN. Foto: EPA/STR/Scanpix
FORDREVET: Militærpersonell fra Sri Lanka registrerer internt flyktninger som er fordrevet fra konfliktsonen i Vavuniya. Men ikke alle har kommet seg ut. Geriljaenh holder sivile som gissler, ifølge FN. Foto: EPA/STR/ScanpixVis mer

- Sivile holdes fanget i krigssone på Sri Lanka

Folk som prøver å rømme blir skutt og noen ganger drept, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tamilske geriljasoldater hindrer titusenvis av sivile i å forlate krigssonen på Sri Lanka, hevder FN. Folk som forsøker å flykte, blir skutt og noen ganger drept, heter det i en uttalelse fra FN-kontoret i Colombo.


- Et økende antall mennesker som prøver å komme seg unna, blir skutt, og noen av dem blir drept, framholder FN i den skarpe kritikken mot den tamilske separatistorganisasjonen LTTE.


LTTE-geriljaen rekrutterer nå barnesoldater helt ned i 14 års alder, heter det videre i uttalelsen mandag. FN oppfordrer nå partene i konflikten på Sri Lanka til å finne en humanitær løsning slik at sivilbefolkningens lidelser kan mildnes.


Flyangrep

En av FNs egne medarbeidere i kampområdene skal ha blitt tvangsrekruttert av de såkalte Tamiltigrene.


- Vi er spesielt bekymret over meldingen om at en av våre egne ble tvunget til å gå med i geriljaen søndag, heter det i mandagens kunngjøring.


Også inne i den såkalt sikre sonen som ble opprettet på en smal kyststripe nordøst i landet i forrige uke, har det vært meldt om kamper. Ifølge tamilske kilder skal 134 mennesker ha mistet livet i flyangrep mot denne sonen.


Regjeringsstyrkenes talsmann Udaya Nanayakkara avviser dette blankt.

- Vårt flyvåpen angriper ikke sikkerhetssonen, sier han ifølge BBC.


De sivile i kampområdene risikerer ikke bare å havne i kryssild mellom Tigrene og regjeringsstyrkene. De lider også under alvorlig mangel på drikkevann, mat og medisiner, og det er svært vanskelig å få inn forsyninger.


Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC advarer nå om fare for en humanitær katastrofe nord på Sri Lanka. Regjeringen i Colombo anklager LTTE for å bruke sivile i disse områdene som menneskelige skjold.


Blankt avvist

FN, USA og Storbritannia har bedt Tamiltigrene om å la sivile få dra fra kampområdene og regjeringen om å innføre en midlertidig våpenhvile. Begge parter har blankt avvist disse oppfordringene, og LTTE benekter at sivile holdes tilbake mot sin vilje.


Etter flere måneder med intense kamper har regjeringsstyrkene på Sri Lanka drevet Tamiltigrene tilbake til et lite område nordøst i landet. Sist helg skal regjeringssoldater ha erobret store mengder våpen og ammunisjon fra geriljaen.


LTTE har siden 1983 kjempet for en egen tamilsk stat nord og øst i det som i dag er Sri Lanka. Mer enn 70.000 mennesker har mistet livet i den blodige konflikten.


(NTB)

ØKER:  Antallet flyktninger øker i Sri Lanka. Men flyktningene risikerer å bli skutt og drept. Foto: REUTERS/Scapix
ØKER: Antallet flyktninger øker i Sri Lanka. Men flyktningene risikerer å bli skutt og drept. Foto: REUTERS/Scapix Vis mer