Sivile i Jemen kan ha blitt drept med norsk ammunisjon

Norge selger militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Alle deltar i borgerkrigen i Jemen.

BORGERKRIG:  En skadd kvinne og et lite barn forsøker å komme i trygghet etter at huset til den tidligere presidenten i Jemen, Ali Abdullah Saleh, ble bombet tidligere i år. Mer enn 600 barn og flere tusen mennesker har mistet livet i den pågående borgerkrigen i Jemen. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix
BORGERKRIG: En skadd kvinne og et lite barn forsøker å komme i trygghet etter at huset til den tidligere presidenten i Jemen, Ali Abdullah Saleh, ble bombet tidligere i år. Mer enn 600 barn og flere tusen mennesker har mistet livet i den pågående borgerkrigen i Jemen. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden mars i år har Saudi-Arabia ledet koalisjonen som kriger mot den iransk-støttede Houti-gruppa i Jemen. Den pågående borgerkrigen omtales som like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører. Her selger Norge våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar.

- Om norsk ammunisjon blir brukt i Jemen, kan dette være brudd på både eksportkontroll-regelverket, men også straffeloven hvis det er begått krigsforbrytelser med norsk utstyr. Jeg kan ikke skjønne at dette er i henhold til norsk lov, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Harlem mener at Norge må få et eksportforbud: Norge kan ikke selge militært utstyr til land som er i krig.

- Saudi kan ikke krige Saudi-koalisjonen har gjennomført massive bombeaksjoner, i tillegg til at Emiratene og Saudi er inne med bakkestyrker i Jemen. Dette har medført voldsomme sivile dødstall, ifølge FN: 2700 sivile er drept ved utgang september måned, hvorav minst 637 barn, ifølge Redd Barna.

Norsk våpeneksport i 2014


A-materiell B-Materiell Sivilt utstyr til militært bruk Totalt:
Saudi Arabia
3 741 000 6 612 000 10 353 000
Forente arabiske emirater 40 168 000 4 412 000
44 580 000
Qatar
1 456 000
1 456 000
Kuwait 14 000

14 000

Totalt:


56 403 000
                                                                          Beløpene er i kroner

A-materiell er våpen og ammunisjon av alle slag. Omfatter i tillegg annet materiell som vesentlig kan påvirke de militære styrkeforhold ut over nærområdet, herunder materiell for havovervåking og elektroniske tiltak mot satellittbårne systemer.
B-materiell er annet utstyr produsert for et militært formål.
• Sivilt utstyr til militært bruk er sivilt utstyr solgt til de militære styrkene i landet.

Kilde: Utenriksdepartementets melding om eksport av forsvarsmateriell 2014

Årsaken til så mange sivile drepte er voldsom bombing av tett befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet. Human Rights Watch (HRW), Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) undersøkelser viser at koalisjonens bombing har drept sivile, som karakteriseres som krigsforbrytelser. Men det er ikke bare Saudi-koalisjonen som har bombet tett befolkede områder. Også Houthi-styrker har drept og skadd sivile, men færre enn koalisjonen, ifølge HRW.

- Hvis opplysningene fra Human Rights Watch stemmer, er det helt tydelig at Saudi-Arabia ikke holder seg innenfor krigens regler. Angrep på sivilbefolkningen og sykehus er krigsforbrytelser og skal straffeforfølges. Selv om dette utstyret ikke skulle være omfattet av eksportkontrollregelverket, kan personer og foretak som eksporterer dette utstyret likevel gjøre seg skyldig i medvirkning til krigsforbrytelser hvis det norske utstryet bidrar til å utføre slike krigsforbrytelser. Jeg er derfor sterkt kritisk til at Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia, sier Harlem.

Krever øyeblikkelig stans Han får støtte fra Redd Barna og Amnesty:

- Redd Barna mener norske myndigheter kan være involverte i disse krigsforbrytelsene. Norge har de senere årene tjent store penger på eksportert ammunisjon eller militær utstyr til landene som deltar i koalisjonen, hvor både Saudi og Emiratene begge har bakkestyrker i Jemen. Det er stor risiko for at militær materiell som selges til Saudi Arabia og Emiratene brukes til å begå krigsforbrytelser. Vi krever nå derfor at norske myndigheter øyeblikkelig stanser alt salg av alt militært materiell, som kan bli brukt i Jemen, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

FAKTA OM KRIGEN I JEMEN:

• En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden 23. mars gjennomført luftangrep mot Houthi-gruppa, som i februar tok kontroll over Jemens hovedstad Sana.
• Houtienes medlemmer tilhører zaidi-sekten, en retning innen sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.
• Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkte tilflukt i Aden, men reiste videre til Saudi-Arabia da Houthi-militsen tok kontroll over deler av havnebyen i mars.
• Hadi anses fortsatt som landets president av FN og vestlige land. Han har støttet USAs droneangrep i Jemen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).
• AQAP kjemper både mot de regimetro styrkene og Houthi-militsen. Også grupper med lojalitet til IS er aktive i landet.
• Ifølge FN ble over 5700 mennesker drept i konflikten fra slutten av mars til slutten av oktober, nærmere 2700 av dem sivile.
(NTB)

- Sivile i Jemen kan ha blitt drept med norsk ammunisjon siden Norge har solgt dette til Emiratene. Dette er reelt, sier Gerald Folkvord, rådgiver i Amnesty International i Norge, som har jobbet med våpenhandel i en årrekke.

- Saudi er i krig De forente arabiske emiratene er soleklart den største mottakeren av norske våpen i Midtøsten. I fjor kjøpte de våpen fra Norge for 44,5 millioner kroner. Det aller meste var såkalt a-materiell, som er det utstyret det er strengest kontroll med: Våpen, våpendeler og ammunisjon. Emiratene kjøpte varer som er klassifisert som ammunisjon eller komponenter til ammunisjon for 15 millioner kroner, i tillegg kjøpte de ildledingsutstyr for 20,5 millioner kroner og eksplosiver for 4,5 millioner kroner, går det fram av den årlige eksportkontroll-meldingen fra Utenriksdepartementet.

- Jeg er meget overrasket hvis Norge har fortsatt å selge militært utstyr til Emiratene i 2015, etter at starten av offensiven i Jemen startet. Jeg kan ikke skjønne at det er i henhold til norsk lovverk. Jeg mener det må være brudd med to regler: Eksportkontroll-regelverket og straffeloven, hvis dette utstyret er brukt til å begå krigsforbrytelser, sier Harlem.
Han hevder det i så fall vil være brudd på den internasjonale våpenhandelsavtalen hvor Norge har forpliktet seg til å ikke selge våpen til land hvor man vet at det begås krigsforbrytelser.

Vil ha debatt Saudi Arabia har henrettet mer enn 2000 personer i perioden 1985-2013, og bare i august i år henrettet de mer enn én person per dag, ifølge Al Jazeera. Kongedømmet er en versting når det gjelder jevnlige brudd på menneskerettighetene - men er likevel Vestens allierte. Landet får kjøpe militært utstyr fra Norge, og i fjor handlet de for rundt ti millioner kroner. De kjøpte utstyr og deler til militære kjøretøy for 3,3 millioner kroner. De kjøpte også utstyr klassifisert som ML11 for 388 000 kroner. Dette er militært elektronisk utstyr til for eksempel elektronisk krigføring, jamming av signaler eller militær overvåking.

Det saudiarabiske forsvaret har også kjøpt kommunikasjonsutstyr fra Norge for 6,6 millioner kroner. Dette er utstyr som ikke er omfattet av listene over militært utstyr, men det er like fullt utstyr som de militære styrkene i landet trenger til sine operasjoner.

VOLDSOM KRIG:  Et saudi-ledet angrep bombet i sommer en bryllupshall (på bildet), som drepte minst ti av gjestene, ifølge medisinsk personell. Bombing av sivile er karakterisert som krigsforbrytelser. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix
VOLDSOM KRIG: Et saudi-ledet angrep bombet i sommer en bryllupshall (på bildet), som drepte minst ti av gjestene, ifølge medisinsk personell. Bombing av sivile er karakterisert som krigsforbrytelser. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix Vis mer

- Faren for at norsk militærutstyr brukes og har blitt brukt i krigen i Jemen og til undertrykking er høyst reell. Problemet er at norske myndigheter ikke vil gi ut presis informasjon om hva som faktisk er blitt solgt, og at vi dermed ikke får en ordentlig debatt om hva som faktisk foregår, sier Folkvord i Amnesty.

Utenriksdepartementet viser til at informasjon om våpeneksport er taushetsbelagt.

- Vi kan ikke gi noen flere detaljer om eksporten enn det som står i stortingsmeldingen, sier talsperson Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

REDD:  En jente gråter mens hun står på en veranda på en skole i den nordlige byen Saada, som blir bombet av Saudi Arabia. Mange mennesker er nå tvunget på flukt i området. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix
REDD: En jente gråter mens hun står på en veranda på en skole i den nordlige byen Saada, som blir bombet av Saudi Arabia. Mange mennesker er nå tvunget på flukt i området. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix Vis mer

- Det blir bare gjetning om og hvordan norsk militært utstyr blir brukt i Jemen. Selv om Norge bare selger såkalt b-materiell til Saudi Arabia, altså ikke våpen og ammunisjon, er det ingen garanti for at dette ikke brukes til krigsforbrytelser. Allerede i 2011 så vi at Saudi Arabia gikk inn med bakkestyrker i Bahrain for å hjelpe regimet der med å knuse demokratibevegelsen. Det er vanskelig å forstå hvordan dette landet fortsatt kan stå på kundelisten for norsk våpenindustri, sier Folkvord.

NYTT ANGREP:  Røyken stiger opp i et nabolag i Jemens hovedstad Sanaa, etter et saudiarabisk bombeangrep. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix
NYTT ANGREP: Røyken stiger opp i et nabolag i Jemens hovedstad Sanaa, etter et saudiarabisk bombeangrep. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer