<strong> KAN IKKE NEKTE:</strong>  Sivilombudsmannen fastslår at politiet og UDI ikke har rett til å nekte utlendinger som skal besøke Hells Angels adgang til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KAN IKKE NEKTE: Sivilombudsmannen fastslår at politiet og UDI ikke har rett til å nekte utlendinger som skal besøke Hells Angels adgang til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Sivilombudsmannen: - Hells Angels velkommen til Norge

Sivilombudsmannen slår fast at politiet og UDI ikke kan nekte personer med tilknytning til eller kledd i Hells Angels-klær adgang til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sivilombudsmann Arne Fliflet slår fast at politiet ikke kan nekte medlemmer av Hells Angels adgang til Norge uten at foreligger konkrete omstendigheter ved den enkelte person som sannsynliggjør at han eller hun vil være en fare for offentlig orden.

Det er ikke nok å være medlem, sympatisør eller gå med Hells Angels-klær for å bli nektet adgang til Norge.

Kriminalpolitiet har definert Hells Angels som samfunnsfiender, og gjentatte ganger slått fast at medlemmene er deltakere i en kriminell organisasjon.

Bortvist fra Norge Hells Angels hevder derimot at de ikke er en kriminell organisasjon, og mener seg urettferdig forfulgt av politiet.

En av strategiene til kriminalpolitiet har vært å bortvise utlendinger som kommer til Norge, for å besøke Hells Angels. De siste åra har en rekke personer blitt bortvist fra Norge, og begrunnelsen har vært at de skulle delta på arrangement i regi av Hells Angels.

I en betraktning fra sivilombudsmann Arne Fliflet, etter at advokat John Christian Elden på vegne av Hells Angels klaget bortvisningene inn for Sivilombudsmannen, konkluderes det med at politiet og Utlendingsdirektoratet ikke har lovlig hjemmel for å bortvise Hells Angels-medlemmer og sympatisører.

Ulovlig bortvisninger I uttalelsen til sivilombudsmannen heter det:

<strong>- VELKOMMEN:</strong>  Sivilombudsmann Arne Fliflet konkluderer med at politiet og UDI ikke kan nekte medlemmer og sympatisører til Hells Angels adgang til Norge, uten at det foreligger konkrete omstendigheter ved den enkelte person som sannsynliggjør at han eller hun vil være en fare for offentlig orden.Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
- VELKOMMEN: Sivilombudsmann Arne Fliflet konkluderer med at politiet og UDI ikke kan nekte medlemmer og sympatisører til Hells Angels adgang til Norge, uten at det foreligger konkrete omstendigheter ved den enkelte person som sannsynliggjør at han eller hun vil være en fare for offentlig orden.Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

«Etter min mening har Utlendingsdirektoratet ikke foretatt tilstrekkelig konkrete og individuelle vurdering av den enkeltes personlig forhold og i hvilken grad vedkommende kan mistenkes for å ville begå aktiviteter som oppfattes som samfunnsfarlige».

Og:

«Jeg finner avslutningsvis grunn til å bemerke at jeg har forståelse for at det er vanskelig for politiet allerede ved innreisen å ha noen begrunnet mening om utlendingen kan mistenkes for å ville begå aktiviteter som truer samfunnsorden».

Videre heter det i Sivilombudsmannens betraktning:

«Dette tilsier at myndighetene må ha konkrete holdepunkter som tilsier at utlendingene er en reell trussel mot samfunnsorden».

<strong>- DISKRIMINERES:</strong>  Advokat John Christian Elden er fast forsvarer for Hells Angels. - Det er på tide at det settes en stopp for myndighetens diskriminering av Hells Angels. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- DISKRIMINERES: Advokat John Christian Elden er fast forsvarer for Hells Angels. - Det er på tide at det settes en stopp for myndighetens diskriminering av Hells Angels. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Fliflet konkluderer med at han forutsetter at UDI tar hensyn til hans vurderinger, og at Utlendingsdirektoratet gjør politiet oppmerksom på hans uttalelse.

- Diskrimineres - Dette er et viktig ledd i bekjempelsen av offentlig diskriminering, og jeg forutsetter at politiet straks tar dette til etterretning, og slutter å utvise personer ut fra hvilken forening de er med i eller hvilken klesdrakt de velger å ha på seg, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Det var på tide at Sivilombudsmannen her satte foten ned for myndighetenes diskriminering av MC-miljøene, sier Elden.

Rune «Supern» Olsgaard, talsmann for Hells Angels er godt fornøyd med Sivilombudsmannens konklusjon.

- Vi er meget glade for at Sivilombudsmannen gir oss medhold. Det blir helt galt når folk uten rulleblad blir bortvist, bare fordi de ville inn på en fest. Noen av dem hadde reist helt fra USA. Det er rett og slett helt feil å gjøre mot folk, sier Rune «Supern» Olsgaard.

- Ikke hovedutfordring Politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, tar betraktningen fra sivilombudsmann Arne Fliflet til etterretning.

Mens resten av politi-Norge har hatt en annen tilnærming til Hells Angels, og bortvis en rekke personer fra landet, har Oslo-politiet valgt å følge miljøet tett.

<strong>GLAD:</strong>   Rune «Supern» Olsgaard, Hells Angels talsmann er godt fornøyd med Sivilombudsmannen. - Folk har blitt bortvist, bare fordi de ville han en fest, sier HA-talsmannen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
GLAD: Rune «Supern» Olsgaard, Hells Angels talsmann er godt fornøyd med Sivilombudsmannen. - Folk har blitt bortvist, bare fordi de ville han en fest, sier HA-talsmannen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- De siste fem åra har vi ikke drevet bortvisninger, men fulgt Hells Angels tett. I Oslo har vi andre utfordringer og Hells Angels er ikke vår største utfordring, sier politiinspektør Einar Aas.

Aas og hans etterforskere har en rekke ganger aksjoner mot Hells Angels.

<strong>- ANNEN TILNÆRING:</strong>  - Vi tar sivilombudsmannens betraktning til etterretning. Men i Oslo har vi valgt en annen tilnærming enn bortvisning, sier politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.
FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
- ANNEN TILNÆRING: - Vi tar sivilombudsmannens betraktning til etterretning. Men i Oslo har vi valgt en annen tilnærming enn bortvisning, sier politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer