Sivilombudsmannen: - Ola Borten Moe har operert i strid med god forvaltningsskikk

Olje- og energiministeren får flengende kritikk for måten han har behandlet mastemotstandere i Sogn og Fjordane.

FÅR KRITIKK: Olje- og energiminister Ola Borten Moe får kritikk av sivilombudsmannen for deler av prosessen departementet har kjørt i mastesaken i Sogn og Fjordane. Likefullt godkjennes selve vedtaket Moe fattet, da han flyttet mastetraséen etter at en Sp-kollega klaget på den opprinnelige plasseringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Olje- og energiminister Ola Borten Moe får kritikk av sivilombudsmannen for deler av prosessen departementet har kjørt i mastesaken i Sogn og Fjordane. Likefullt godkjennes selve vedtaket Moe fattet, da han flyttet mastetraséen etter at en Sp-kollega klaget på den opprinnelige plasseringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har måttet tåle mye kritikk for uryddig saksbehandling og påstander om kameraderi i forkant av byggingen av ei ny 420 KV kraftlinje - såkalte monstermaster - mellom Sogndal i Sogn og Fjordane til Ørskog i Møre og Romsdal.

Nå får han også et solid rapp over fingrene fra Stortingets ombudsmann, sivilombudsmann Arne Fliflet, som mener deler av prosessen statsråden har kjørt er i strid med god forvaltningsskikk.

LES HELE UTTALELSEN HER.

- Kan skape grobunn for mistillit I november i fjor omtalte TV 2 en påstått uryddig prosess rundt denne og flere endringer på 420 KV-linja, som går fra Sogndal i Sogn og Fjordane til Ørskog i Møre og Romsdal.

Som TV 2 har avslørt, er konsekvensen at Sp-erne har fått unnslippe monstermastene. De berørte som Dagbladet møtte i Eikefjord i januar, reagerte på dette. De mente også at de var blitt holdt utenfor saken.

Det gir ombudsmannen dem medhold i. I sin uttalelse skriver han at departementet fant grunn til å varsle de som hadde klaget på den opprinnelige traséen, om en befaring som skulle holdes i området. Grunneierne som endte opp med å få monstermastene tett på husene sine, ble ikke varslet.

KRITISKE: Kristoffer Knapstad, Reidun Knapstad, Trine Eide, Steinar Knapstad, Asbjørn Sørdal, Sverre Knapstad har allerede to mindre mastetraséer gjennom bygda. Nå får de i tillegg en tredje trasé med rundt 25 meter høye master. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISKE: Kristoffer Knapstad, Reidun Knapstad, Trine Eide, Steinar Knapstad, Asbjørn Sørdal, Sverre Knapstad har allerede to mindre mastetraséer gjennom bygda. Nå får de i tillegg en tredje trasé med rundt 25 meter høye master. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Jeg finner grunn til å bemerke at en så ulik behandling av parter i samme sak er i strid med god forvaltningsskikk. Dersom forvaltningen bare varsler og innkaller noen av partene i saken til en befaring, kan det lett skape grobunn for mistillit til den avgjørelsen som blir truffet», heter det i uttalelsen.

Videre mener han at praksisen er nødt til å endres, og viser til at det er fare for at departementet kan fatte vedtak på ufullstendig grunnlag dersom de fortsetter de skjeve klagebehandlingen. Han konkluderer:

«Jeg kan derfor vanskelig se at departementets langvarige praksis på dette området er i tråd med forvaltningsloven § 33 tredje ledd.»

Føler seg overkjørt En rekke grunneiere i Flora kommune klaget inn Moe etter at han flyttet ei kraftlinje som gikk forbi tettstedene Eikefjord, Knapstad og Storebru. Den opprinnelige mastetraséen, som var faginstansen NVEs foretrukne alternativ, var lagt oppe i lia langt fra bebyggelse.   Men etter klage blant andre fra en grunneier med Sp-tilknytning, flyttet departementet traséen ned i bygda.

På Knapstad vil traséen gå rett over jordet, 150 meter fra bolighuset til Kristoffer Knapstad og Trine Eide. På Storebru blir huset til Asbjørn Sørdal liggende bare 45 meter fra linja, og han blir nødt til å flytte. I boligfeltet på nordsida av Eikefjord sentrum med rundt 150 hus, blir huset til Ole Johni Havn og liggende 140 meter fra kraftlinja.

Eikefjord barne- og ungdomsskule, som har 150 elever og skal bygges ut for 200, blir liggende mindre enn 300 meter fra linja.

FRIKJENNER MOE: Sivilombudsmann Arne Fliflet godkjenner Ola Borten Moes masteflytting i Flora kommune, men refser statsråden for en skjev klagebehandlingspraksis. Foto: Sivilombudsmannen.
FRIKJENNER MOE: Sivilombudsmann Arne Fliflet godkjenner Ola Borten Moes masteflytting i Flora kommune, men refser statsråden for en skjev klagebehandlingspraksis. Foto: Sivilombudsmannen. Vis mer

- Det å bli felt i en uryddig prosess føles meget urettferdig. Det går inn på en at så mange mennesker blir overkjørt, sa Kristoffer Knapstad til Dagbladet i januar.

Godkjenner trasévedtaket Sivilombudsmannen finner imidlertid ingen grunn til å kristisere selve vedtaket om flytting av mastetraséen. Han viser til at energiloven gir konsesjonsmyndighetene - her departementet - vide rammer for skjønnsmessige vurderinger, og påpeker at hans mulighet til å overprøve disse vurderingene er begrenset.

Ombudsmannen kan bare overprøve en slik skjønnsutøvelse dersom han kommer til at et vedtak er ugyldig eller sterkt urimelig, og han har i denne saken ikke funnet grunn til å konkludere slik.

- Tar uttalelsen til etterretning

Statssekretær i olje- og energidepartementet, Ane Kismul (Sp), sier til Dagbladet at departementet er tilfreds med ombudsmannens uttalelse.

- Vi konstaterer at sivilombudsmannen ikke kritiserer trasévalget i Flora, og det er vi glade for, sier Kismul.

Kismul mener hele prosessen har vært etter boka.

- Det har hele tida vært helt klart hvilke alternativer som lå på bordet. Befaringen som ble gjennomført var allment kjent — derfor mener vi informasjonen til grunneierne var tilstrekkelig, sier Kismul, som viser eksempelvis til at saken har vært mye omtalt i media.

- I og med at ombudsmannen mener vi burde informert bedre, tar vi det til etterretning.

Les hele tilsvaret her.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer