Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sivilombudsmannen krever svar om regjeringens hemmelige kundelister

Har sendt brev til Statsministerens kontor og Landbruksdepartementet.

SIVILOMBUDSMANNEN KREVER SVAR: Siviliombudsmannen ber Statsministerens kontor og Landbruksdepartementet begrunne hemmeligholdet av de hemmelige kundelistene fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og statssekretær Julie Brotdkorbs (H) fortid som kommunikasjonsrådgivere. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SIVILOMBUDSMANNEN KREVER SVAR: Siviliombudsmannen ber Statsministerens kontor og Landbruksdepartementet begrunne hemmeligholdet av de hemmelige kundelistene fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og statssekretær Julie Brotdkorbs (H) fortid som kommunikasjonsrådgivere. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sivilombudsmannen har i dag sent brev til henholdsvis Statsministerens kontor (SMK) og Landbruksdepartementet om hemmeligholdet av statssekretær Julie Brodtkorbs (H) landbruksminister Sylvi Listhaugs tidligere RR-kunder.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, gikk Listhaug direkte inn i regjering fra jobben som seniorrådgiver i First House, mens Brodtkorb noen uker før regjeringstiltredelsen hadde sagt opp jobben som administerende direktør i JKL Oslo. Begge lobby- og kommunikasjonsbyråene opererer med hemmelige kundelister.

I brevene ber Sivilombudsmannen SMK og Landbruksdepartementet redegjøre nærmere for begrunnelsen bak hemmeligholdet.
  
Sivilombudsmannen viser i begge brevene til at hemmeligholdet er begrunnet med at opplysningene er konkurransesensitive, og derfor taushetsbelagte.

I brevet til SMK heter det:

«Det er ikke gitt noen nærmere begrunnelse for hvorfor opplysningene i kundelistene anses som taushetsbelagte. SMK bes om å gi en utfyllende redegjørelse for hvorfor opplysningene i kundelistene anses som taushetsbelagte.»

Les brevet om Brodtkorbs kundelister her.

I brevet til Landbruksdepartementet heter det:

«Det er ikke gitt noen nærmere begrunnelse for hvorfor opplysningene i kundelistene anses som taushetsbelagte utover den utvidedete begrunnelsen 28. oktober 2013 der det er vist til at det "kan føre til tap eller skade for First House, særlig tap av omdømme i markedet" om opplysningen offentliggjøres. Departementet bes på denne bakgrunn om å gi en utfyllende redegjørelse for årsaken til at de konkrete navnene kan unntas etter denne bestemmelsen.»

Les brevet om Listhaugs kundelister her.

Har nektet innsyn  Dette skjer som følge av at flere medier, deriblant Dagbladet, har søkt om innsyn i kundelistene etter offentlighetsloven og fått avslag, som igjen er klaget inn for Sivilombudsmannen.

Justisdepartementets lovavdeling har tidligere konkludert med at listene bør hemmeligholdes av hensyn til bestemmelser i offentlighetsloven som regulerer offentlig innsyn i taushetsbelagt innformasjon.
   
Da uttalte sivilombudsmann Arne Fliflet til VG:

- Jeg mener at den (journ. anm. saken) ikke er avgjort ennå. Dette er en viktig og prinsipiell sak, som har betydning utover denne enkeltsaken. Den angår viktige spørsmål i vårt styringsverk, hvordan demokratiske beslutningsprosesser skal skje og hvor stor grad av åpenhet det skal være.Dette er spørsmål som det er viktig å belyse på en rettslig måte.

Vil ha egen lov Karin Andersen (SV), som sitter på Stortinget for Hedmark, ivrer for en egen lovendring for å kreve åpenhet om regjeringensmedlemmens tidligere kundeforhold.

- Vi må få en ende på dette, og eneste farbare vei er en lovendring som krever åpne kundelister. Dette hemmelighetskremmeriet er sikker noe pr-byråene ser seg tjent med å spinne rundt seg, men det er ikke noen grunn til å hemmeligholde listene. Det er krav til åpenhet i flere andre land, uten at det skaper problemer for pr-bransjen eller deres kunder der. Den eneste konsekvensen er at forhold som kan skape inhabilitet blir kjent for offentligheten, sier hun til Dagbladet.

Også SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, som sitter på Stortinget for Akershus, har henvendt seg til statsminister Erna Solberg (H) og bedt om at det gis innsyn i kundelistene. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen også har bedt om innsyn i listene.

- Det er helt uholdbart når Stortinget må be regjeringen som igjen må be et privat firma om lov til å gi innsyn i forhold som er av offentlig interesse. SV jobber nå sammen med Arbeiderparteit og Senterpartiet om dette, og vi håper at stortingsflertallet sluttet seg til dette, fortsetter Andersen.

Dagbladet har tidligere fått innsyn i en sladdet versjon av statssekretær Brodtkorbs kundelister - der det gikk fram at hun måtte stole på hukommelsen da hun orienterte regjeringsråd Nina Frisak og statsminister Erna Solberg (H) om sine tidligere kunder.