MEYER-MØTER: Tidligere SSB-direktør Christine Meyer hadde flere møter med Finansdepartementet, som nekter å gi allmennheten dokumentene som forteller hva som skjedde der. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MEYER-MØTER: Tidligere SSB-direktør Christine Meyer hadde flere møter med Finansdepartementet, som nekter å gi allmennheten dokumentene som forteller hva som skjedde der. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

SSB-saken:

Sivilombudsmannen nekter for å ha gitt Siv Jensen støtte for hemmelighold av SSB-notatene

Departementet står fritt til å gi innsyn i notater fra møter med SSB dersom de selv vil, slår Sivilombudsmannen fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hva skjedde egentlig mellom den avgåtte SSB-direktøren Christine Meyer og Finansdepartementet? Tre møtereferater kan gi svaret.

Men departementet nekter fortsatt innsyn. Dermed får ikke allmennheten dokumenterte svar på hva som faktisk skjedde der.

Dette er saken

  • I slutten av januar ga finansminister Siv Jensen SSB-notatene til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.
  • Komiteen fikk først dokumentene etter at Sivilombudsmannen konkluderte med at dokumentene er omfattet av offentlighetsloven.
  • Avisen VG har bedt om innsyn i notatene, men ikke fått medhold. I en uttalelse om dette sier ombudsmannen at departementet har adgang, men ingen plikt, til å holde notatene hemmelige.
  • Pressen eller andre har dermed hittil ikke fått tilgang til papirene. Det reagerer opposisjonen på.

I helga rykket SVs Torgeir Knag Fylkesnes ut og kritiserte hemmeligholdet. Han har fått lese notatene som medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Den eneste grunnen til at de har blitt holdt unna offentligheten, er at departementet ikke vil vise innholdet i dem, sa Fylkenes til Dagens Næringsliv søndag. Som svar på kritikken uttalte kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet:

– Både i dialogen med komiteen og Sivilombudsmannen har vi forklart grundig hvorfor vi unntar notatene fra offentlighet. Essensen er at dette er interne og uferdige notater. Sivilombudsmannen har gitt oss medhold i saken.

Nå reagerer Sivilombudsmannen, som er Stortingets ombudsmann for forvaltningen, på Finansdepartementets uttalelser.

Sivilombudsmannen reagerer

«De siste dagers uttalelser i mediene om innsyn i notater fra møter mellom SSB og Finansdepartementet, gir inntrykk av at Sivilombudsmannen har sagt at disse dokumentene skal eller bør unntas», skriver ombudsmannen i en kommentar til Dagbladet.

Men hvorvidt det skal gis merinnsyn eller ikke i dokumentene, er en skjønnsvurdering som Sivilombudsmannen kun i begrenset grad har mulighet til å overprøve.

«Ombudsmannen har følgelig ikke gitt uttrykk for at disse dokumentene skal eller bør unntas fra innsyn», understreker ombudsmannen i kommentaren.

Det Sivilombudsmannen har sagt, er altså at departementet kan holde dokumentene unntatt offentlighet fordi de er interne.

Sivilombudsmannen bekrefter overfor Dagbladet at det er Wålens uttalelser til DN de reagerer på, men ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

- Ingen kommentar

- Det har hele tiden vært åpenbart for oss at Sivilombudsmannen ikke har tatt stilling til selve merinnsyns-vurderingen. Når departementet da fremstiller det som at man har fått medhold, er det i beste fall kreativ bruk av Sivilombudsmannens saksbehandling, sier Fylkesnes til Dagbladet.

- Du reagerer på dette?

- NY SITUASJON. Torgeir Knag Fylkesnes har lest de hemmeligstemplede SSB-notatene, og ser ingen grunn til at Finansdepartementet skal holde dem hemmelige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- NY SITUASJON. Torgeir Knag Fylkesnes har lest de hemmeligstemplede SSB-notatene, og ser ingen grunn til at Finansdepartementet skal holde dem hemmelige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ja, jeg reagerer på det. Jeg registrerte det allerede da departementet uttalte seg i DN, at de brukte ombudsmannen såpass aktivt og feilaktig. Det ble jeg overrasket over.

- Mener du at departementet kan gi innsyn hvis de vil?

- Ja, den eneste grunnen til at de holder igjen innsynet i notatene, er deres helt egne vurderinger. Det handler om at innsyn vil svekke deres sak. Da er vi kommet i en situasjon der man holder opplysninger tilbake av parti-taktiske grunner.

- Da begynner vi å ligne regimer vi ikke liker å sammenligne oss med.

Står ved uttalelsene

INGEN KOMMENTAR: Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet vil ikke svare på kritikken som ligger innbakt i Sivilombudsmannens kommentar. Foto: Tor Martin Bærum
INGEN KOMMENTAR: Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet vil ikke svare på kritikken som ligger innbakt i Sivilombudsmannens kommentar. Foto: Tor Martin Bærum Vis mer

Konfrontert med kritikken fra Sivilombudsmannen, viser kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen til sine tidligere uttalelser.

- Da vi sa at Sivilombudsmannen har gitt oss medhold, så handler det om at ombudsmannen sier at vi kan unnta notatene fra offentlighet.

- Hva har dere å si til kritikken som ligger innbakt i ombudsmannens kommentar, om at dere har fremstilt virkeligheten annerledes enn det var grunnlag for?

- Vi har ingen kommentarer utover dette, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer