Lovforslag om å endre ombudsmannsloven:

Sivilombudsmannen sterkt kritisk: - Jeg forstår det ikke

Sivilombudsmannen advarer mot en ny lovendring han mener vil gjøre hans muligheter til å sikre folks rettigheter dårligere og sladde dokumenter uten kontroll.

VIL SRAMME INN: Regjeringen ved justisminister Tor Mikkel Wara vil endre Sivilombudsmannsloven og offentlighetsloven. Både Sivilombudsmannen og Norsk presseforbund er kritiske. Foto: Nina Hansen
VIL SRAMME INN: Regjeringen ved justisminister Tor Mikkel Wara vil endre Sivilombudsmannsloven og offentlighetsloven. Både Sivilombudsmannen og Norsk presseforbund er kritiske. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være Nav-saker, barnevern, psykisk helsevern, plan- og bygningsrett, miljørett, eller tortur: Hvis du mener at det offentlige har gjort en feil i saken din, har du en mulighet til å klage til Sivilombudsmannen.

Han vil gå inn i saken din, få tilsendt alle relevante dokumenter og gjøre en rettslig vurdering av saken, som det offentlige må rette seg etter.

Nå har justisdepartementet foreslått en endring i ombudsmannsloven, som Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger mener vil redusere hans mulighet til kontroll.

I tillegg vil det bli mulig for det offentlige å sladde dokumenter uten kontroll.

I loven i dag står det at Sivilombudsmannen kan hente inn de dokumenter og opplysninger «han trenger for å kunne utføre sitt verv».

I et lovforslag sendt på høring foreslår justisdepartementet begrensninger i hvilke opplysninger han kan få tilgang til.

- Inngrep i kontrollretten

- Ombudsmannen er satt inn av Stortinget for å kontrollere forvaltningen. Vi er helt avhengige av å få alle dokumenter for å kunne gjøre det. Dette er et inngrep i den retten, sier Aage Thor Falkanger, som er bekymret for konsekvensene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer