Lovforslag om å endre ombudsmannsloven:

Sivilombudsmannen sterkt kritisk: - Jeg forstår det ikke

Sivilombudsmannen advarer mot en ny lovendring han mener vil gjøre hans muligheter til å sikre folks rettigheter dårligere og sladde dokumenter uten kontroll.

VIL SRAMME INN: Regjeringen ved justisminister Tor Mikkel Wara vil endre Sivilombudsmannsloven og offentlighetsloven. Både Sivilombudsmannen og Norsk presseforbund er kritiske. Foto: Nina Hansen
VIL SRAMME INN: Regjeringen ved justisminister Tor Mikkel Wara vil endre Sivilombudsmannsloven og offentlighetsloven. Både Sivilombudsmannen og Norsk presseforbund er kritiske. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være Nav-saker, barnevern, psykisk helsevern, plan- og bygningsrett, miljørett, eller tortur: Hvis du mener at det offentlige har gjort en feil i saken din, har du en mulighet til å klage til Sivilombudsmannen.

Han vil gå inn i saken din, få tilsendt alle relevante dokumenter og gjøre en rettslig vurdering av saken, som det offentlige må rette seg etter.

Nå har justisdepartementet foreslått en endring i ombudsmannsloven, som Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger mener vil redusere hans mulighet til kontroll.

I tillegg vil det bli mulig for det offentlige å sladde dokumenter uten kontroll.

I loven i dag står det at Sivilombudsmannen kan hente inn de dokumenter og opplysninger «han trenger for å kunne utføre sitt verv».

I et lovforslag sendt på høring foreslår justisdepartementet begrensninger i hvilke opplysninger han kan få tilgang til.

- Inngrep i kontrollretten

- Ombudsmannen er satt inn av Stortinget for å kontrollere forvaltningen. Vi er helt avhengige av å få alle dokumenter for å kunne gjøre det. Dette er et inngrep i den retten, sier Aage Thor Falkanger, som er bekymret for konsekvensene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.