Sivilpolitibil brukte L-skilt i tjeneste på norske veier

- Triks og metoder politiet ikke skal bruke, sier UP-sjefen.

PROVOKASJON: En UP-patrulje bruke ulovlig en L på en sivilpolitibil. Foto: Tipser
PROVOKASJON: En UP-patrulje bruke ulovlig en L på en sivilpolitibil. Foto: TipserVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sjåfør på E134 mellom Kongsberg og Hokksund, tok i går kveld dette bildet av en sivil UP-bil ved avkjøringa til Darbu. Deretter kjørte han kjennemerkene gjennom Statens Vegvesens register og fant ut at den tilhørte Utrykningspolitiet.

- Jeg mener de framprovoserer lovbrudd ved å kjøre med en L. Det er sleipt, og jeg kan ikke skjønne at det er lov, sier tipseren til Dagbladet, som tok bildet da en bil foran han ble stanset av den sivile politibilen.

Etter at mannen la ut bildet på Facebook, har det blitt delt nesten 400 ganger.

Brukt i tjeneste UP-sjef Runar Karlsen bekrefter overfor Dagbladet at bilen tilhører UP og har blitt brukt i tjeneste som sivilbil. Sivilbilen har vært i tjeneste i Buskerud og Asker og Bærum.

 - Det er en av våre sivile biler som har klistra på en L og brukt den i tjeneste. Sånn skal det ikke være, sier Karlsen.

Han sier sivilbilene skal framstå som reine, sivile biler og helst ikke ha skiboks eller andre kjennetegn.

- Dette er ikke i tråd med vår policy. Den patruljen har hatt en samtale med sine ledere i dag, og det er lkke lenger er L på den bilen, det kan jeg forsikre om. Det skal det heller ikke være, verken på den bilen, eller andre biler, sier Karlsen.

Kan være brudd Han forstår reaksjonene fra sjåførene som oppfatter L-en som en framprovokasjon i trafikken.

- Sivilbiler er svært nyttige å ha i trafikken, men det skal bygge på tillit. Lureri og metoder som gjør at bilen framstår som noe annet enn det den er, er triks, unfair og metoder som politiet ikke skal bruke.

- Vi skal framstå på en redelig måte, det gjelder også sivile biler. Vi skal ikke ha noe forkledning eller avledning, sier Karlsen.

Han kjenner ikke til andre tilfeller av sivilbiler som har klistret på en L.

- Denne bilen har vært brukt, men jeg vet ikke hvor mye. Dette er også et brudd på noe som heter opplæringsforskriften, om at L bare skal brukes under opplæring, og misbruk av dette er ikke greit. Det kan også svekke tilliten til kjøreopplæringen, sier Karlsen.

UP innrømmer også på sine egne Facebook-sider at dette er feilaktig bruk av L-kjennetegnet.