Sivs edle ridder

Carl-Erik Grimstad rir igjen, men det er på en kjepphest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alltid parat til å forsvare kjendisenes privatliv. Se, der rir tidligere soussjef ved slottet, Carl-Erik Grimstad, igjen. Denne gangen svinger han sverdet for Siv Jensen, som er blitt kalt «pen og trolig lesbe» i et kåseri. Grimstad krever en uforbeholden unnskyldning fra NRK. Han har bare ett problem: Siv Jensen er for en gangs skyld verken sjokkert eller krenket. Trolig spiller dette mindre rolle. Grimstad har nemlig sine egne kjepphester.

AV ALLE UTSAGN Siv Jensen må finne seg i – «Er hun singel?», «Har hun funnet en mann?», «Kunne hun tenke seg barn?» – må dette radioinnslaget fortone seg svært uskyldig. NTNU-stipendiat Monica Wegling kåserer på radiolufta morgenen 7.november: «Jeg har bare i løpet av denne reisen fått en rekke grunner til å stemme Frp. Og legger vi til at partilederen selv både er pen og trolig lesbe også, så burde saken være opplagt. Men, og det kan jeg si med det samme, det kommer jeg altså ikke til å gjøre».

Grimstad lytter til radioen og setter kaffen i vrangstrupen – Siv Jensen, lesbisk? Nei vet du hva! Der går grensen. Han skriver en klage til kringkastingsrådet: «Så vidt jeg vet, har Siv Jensen aldri stått fram som noe annet enn heterofil.»

Han viser til Vær varsom-plakaten, straffeloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Intet mindre. Si meg: Lider Grimstad av langt framskreden homofobi? Eventuelt – forstår han ikke forskjell på kompliment og kritikk? Eventuelt – har han ikke bedre ting å ta seg fore?

DET HAR ALLTID vært homobevegelsens styrke at de har gjort legningen sin til et pre. I stedet for å flykte fra stigmaet, har de omfavnet kategorien «homo» og koblet den mot stolthet. Der andre grupper har funnet nye ord, har homoene holdt fast ved sitt påførte «lodd». Det er nettopp dette underliggende politiske premisset Wegling trekker på når hun deler ut kompliment til Siv Jensen. Hun sier indirekte: Siv, du er like kul som oss. Hun outer selvfølgelig ikke Siv Jensen som lesbisk. Og det er det som gjør analytikeren Grimstads reaksjon så pinlig. Wegling sier det selv slik: «Når jeg sa at Siv Jensen både er pen og trolig lesbe, så er det en kompliment. Hvis det var sånn at jeg som homofil selv, skulle beskylde folk for ærekrenkelser alle de gangene jeg blir antatt for å være heterofil, så hadde jeg fått mye å gjøre».

GRIMSTAD HAR for lengst gjort seg til en talsmann for privatlivets fred og presseetikk, gjengitt i boka «Privatlivets ufred: når ord og bilder krenker». Grimstads repetisjonsøvelse i kronikk etter kronikk, også i dette tilfellet, er å være våpendrager for kjente menneskers «dypt intime relasjoner». Hør her, Grimstad: Det er nettopp bortvisningen av seksualitet til det intime og private som har holdt mennesker nede i århundrer. Du må tåle en spøk. Rett heller sverdet ditt et annet sted. Det finnes sikkert andre enn Siv Jensen som kunne trenge at du rir inn i solnedgangen for dem.