20150813: Fpu-leder Atle Simonsen deltok på Arendalsuka under valgkampen i 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20150813: Fpu-leder Atle Simonsen deltok på Arendalsuka under valgkampen i 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Frp-lederen får ny veskebærer

Sivs femte mann

På fem år i regjering har Siv Jensen hatt like mange spinndoktorer.

Ole Berget, Jon Georg Dale, André Kolve og Petter Kvinge Tvedt har alle hatt jobben før ham. I statsråd fredag ble tidligere FpU-leder Atle Simonsen utnevnt til Siv Jensens nye statssekretær med ansvar for pressehåndtering.

- Det er naturlig at det blir litt utskiftinger blant statssekretærene i løpet av fem år i regjering. Noen skyldes at det har blitt gjort endringer og omrokkeringer i regjeringen, andre at statssekretærene går av fordi de ønsker å prioritere annerledes, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

Gjennomtrekk

30 år gamle Atle Simonsen, som kommer fra stillingen som statssekretær for kunnskapsminister Jan Tore Sanner, blir den femte i rekken av veskebærere i Finansdepartementet etter regjeringsskiftet i 2013.

I tillegg til de fire «pressesekretærene» som har sluttet, har flere statssekretærer med andre primæroppgaver forsvunnet fra departementet, som Frps Fredrik Färber, Paal Bjørnestad og Brage Baklien og Høyres Jon Gunnar Pedersen og Tore Vamraak.

- Det er ingen tvil om at det er en krevende jobb å være statssekretær i Finansdepartementet. Det er lange arbeidsdager og høyt tempo i et departement med et stort og kompleks saksområde, sier Jensen.

Gleder seg

I tillegg til å ha vært statssekretær i Kunnskapsdepartementet, har Stavanger-mannen Simonsen erfaring fra politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet samt Barne- og likestillingsdepartementet.

- De pleier å gå lei av meg etter en stund, sier Simonsen med et smil.

Han lar seg ikke bekymre av gjennomtrekken i Siv Jensens statssekretærkorps.

- Det er en drømmejobb for meg. At Siv viser meg så mye tillit som hun nå gjør, er jeg veldig glad for.

- God kjemi

Simonsen erstatter Petter Kvinge Tvedt, som har vært del av Siv Jensens nærmeste krets i Finansdepartementet siden 2013 og presserådgiver de to siste årene.

- Siv og jeg har fått en veldig god kjemi – og det må du ha hvis du skal arbeide så mye sammen. Hun er i en egen liga – tøff, handlekraftig som politiker, omtenksom og raus som sjef og medmenneske, sier Tvedt, som ennå ikke vet hva han skal gjøre nå.

Med seg i nye jobbsøknader får han de beste skussmål fra Siv Jensen.

- Han er utrolig arbeidsom, kreativ og har den fine kombinasjonen av å skjønne hva lojalitet er uten å bare være et ja-menneske, sier hun.

PR-jobber

Av Siv Jensens tidligere pressesekretærer og spinndoktorer har både Ole Berget og André Kolve gått til PR-bransjen, mens Jon Georg Dale fikk politisk opprykk og ble statsråd.

Fredrik Färber som også har fungert som pressekontakt for Siv Jensen, overtok jobben som generalsekretær i Frp i 2016 etter Finn Egil Holm. Nå sitter de to sammen i Frps forhandlingsutvalg sammen med nestleder Sylvi Listhaug og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi under de pågående regjeringssonderingene.

Av Siv Jensens fem gjenværende statssekretærer er det nå bare tallknuser Jørgen Næsje som har vært med henne siden starten i 2013.