Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sivs skattekutt skaper ikke jobber, men økte forskjeller

- Ikke Frp's fortjeneste at landet har en bunnsolid økonomi og orden i statsfinansene, sier Ap.

VIRKER IKKE: Regjeringens skattekutt gir ikke arbeidsplasser, men skaper øke forskjeller. Det er ikke noe godt utgangspunkt for omstilling, sier Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIRKER IKKE: Regjeringens skattekutt gir ikke arbeidsplasser, men skaper øke forskjeller. Det er ikke noe godt utgangspunkt for omstilling, sier Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag slår finansminister Siv Jensen fast at norsk økonomi er bunnsolid, og at det er orden i statsfinansene.

Derfor er det ikke krise i norsk økonomi, tross rekordlav oljepris og økende ledighet på Vestlandet.

Jensen sier det er vekstfremmende skattekutt, satsing på infrastruktur, kunnskap, innovasjon, forenkling og effektivisering i offentlig sektor som skal gi omstilling, nye arbeidsplasser og nok penger til velferdstjenester i en tid der olje- og gassbransjen er i nedgang.

- Virker ikke Arbeiderpartiet mener regjeringens politikk skaper økte forskjeller og ikke arbeidsplasser.

- Sivs politikk virker ikke.  Hun har ikke tiltak for å få ledigheten ned. I stedet skaper hun en historie om reformpause under de rødgrønne som er totalt urimelig.  Dette må hun slutte å si.  For det er takket være pensjonsreformen og handlingsregelen at vi har orden på statsfinansene, sier Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

- Pensjonsreformen var den mest omfattende omleggingen av en offentlig velferdsordning i Norge i moderne tid. Ingen reform har bidratt mer til å øke arbeidstilbudet enn pensjonsreformen. Det har blitt mer lønnsomt å jobbe. Flere jobber mer og verdiskapingen øker. 

- Ikke synd på Siv Men Siv Jensen og Frp var imot hele reformen. Hadde finansministeren fått gjennomslag den gangen, ville hun hatt ennå større utfordringer i dag, sier Marthinsen.

Hun mener finansministeren kan takke et fornuftig stortingsflertall, som har stemt ned Frp's politikk.

- Det er ikke spesielt synd på Siv Jensen. Hun har et utgangspunkt andre finansministre bare kan drømme om. Kloke og ansvarlige politikere før henne har satt av penger på bok i gode tider, slik at hun kan forsyne seg av verdens største fond. På tre budsjetter har hun allerede brukt like mye oljepenger som den forrige regjeringen gjorde på åtte år. Problemet er at hun pøser ut penger uten at det gir resultater.

Så langt regjeringen brukt 20 milliarder på skattekutt, i hovedsak til de som har mest fra før. Det er ikke påvist at skattekuttene har skapt nye arbeidsplasser. Det virker som regjeringen er mer opptatt av å øke forskjellene enn å få ned ledigheten. Men økte forskjeller svekker omstillingsevnen.

Omstillinger er ikke det samme som ledighet. Det er en forferdelig dyr og dårlig strategi. I vår regjeringsperiode økte sysselsettingen med 350 000. I tillegg ble mange eksisterende arbeidsplasser byttet ut. Det var en formidabel omstilling, sier Marthinsen.

Hvor ble milliardpakken?
Hun viser til at regjeringen kom med en tiltakspakke på fire milliarder i statsbudsjettet, men at det nå er vanskelig å spore pengene.
- Tiltakspakken forvitret i løpet av budsjettbehandlingen i høst. Nå kan ingen svare på hvor pakken har blitt av, sier Marthinsen.

- Regjeringen sier at budsjettet for 2016 må få virke. Vi er bare midt i januar. 
 
- For all del, budsjettet skal få virke, men svaret er skattekutt. Vi bidrar gjerne til en skattereform, men de har valgt å bruke størstedelen på skattekutt som ikke virker, men som øker forskjellene. Handlingsrommet for tiltak som kunne fått ned ledigheten ville vært større dersom de hadde droppet skattekuttene, sier Marthinsen.

Flere byråkrater I intervjuet med Dagbladet varsler Siv Jensen effektivisering av offentlig sektor.

- Det blir nesten komisk når en finansminister som har stått for tidenes utgiftsvekst og byråkrativekst nå sier at offentlig sektor må blø. Frp?ere harselerte i opposisjon med at det ble ansatt fire nye byråkrater om dagen under Jens Stoltenberg. Under Siv Jensen er de ni om dagen. Om hun nå innser at hennes egen byråkrativekst må bremses, er det på tide, sier Marthinsen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media