Sivs søster anklager regjeringa for løftebrudd - får støtte av Frp

Organisasjonene slakter regjeringens spillforslag.

VIL LAGE LOTTERI : WWF og ti andre miljø- og bistandsorganisasjoner står bak Postkodelotteriet som ønsker å starte opp i Norge. De raser over regjeringens spillforslag. Generalsekretær Nina Jensen mener Regjernigens forslag betyr kroken på døra for lotteriet.
VIL LAGE LOTTERI : WWF og ti andre miljø- og bistandsorganisasjoner står bak Postkodelotteriet som ønsker å starte opp i Norge. De raser over regjeringens spillforslag. Generalsekretær Nina Jensen mener Regjernigens forslag betyr kroken på døra for lotteriet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Generalsekretær i WWF (og finansminister Siv Jensens søster) Nina Jensen anklager regjeringen for løftebrudd - og får støtte for sitt syn av Frp.

-Løftebrudd Bakgrunnen er et forslag om endring av lotteriforskriften, som kan bety nok et nederlag for Postkodelotteriet.

Regjeringen foreslår at fem organisasjoner skal få lisens til å drive lotteri, med et omsetningstak på 300 millioner.

- Forslaget er et rent løftebrudd. Den sittende regjeringen har lovet at de skulle legge til rette for at Postkodelotteriet skulle få starte opp. De begrensingene som nå ligger til grunn umuliggjør oppstart, sier Jensen til Dagbladet.

I høringssvaret fra WWF, en av organisasjonen bak lotteriet, skriver generalsekretæren at organisasjonen «reagerer sterkt på fem av forslagene». 

Før valget lovte regjeringspartiene at de ville åpne for etableringen av lotteriet i Norge.
 
«Høyre, Venstre og FrP lover at vi vil åpne for at Postkodelotteriet og andre lotterikonsepter som ikke skaper spillavhengighet vil kunne drive virksomhet i Norge hvis det blir borgerlig flertall etter valget», skrev de tre partiene i en melding til Dagbladet i mai 2013.

 

Strenge krav WWF reagerer blant annet på omsetningstaket på 300 millioner, som de mener må mangedobles for at lotteriet skal se dagens lys i Norge.

- Ideelt så skulle vi ikke hatt noe omsetnings-tak, men som minimum så må det mangedobles for at postkodelotteriet skal bli en realitet, sier Jensen.

Uenig med departementet Stortingsrepresentant for Frp, Morten Stordalen sier til Dagbladet at de ønsker å myke opp forslaget som ble sendt ut på høring, og er enig i innvendingene fra miljø- og bistandsorganisasjonene.

-  Det stemmer at departementet ser annerledes på dette enn det FrP gjør, sier Stordalen til Dagbladet.

Foreslåtte endringer i lotteriregelverket:

Det norske lotteriregelverket bryter med EØS-avtalen, og Kulturdepartementet har derfor foreslått å endre lotteriforskiften. 

Følgende endringer er foreslått:

Økt omsetningstak fra 100 til 300 millioner kroner.

Inntil fem tillatelser kan deles ut, til organisasjoner som ivaretar samfunnsnyttige eller humanitære formål.

Tillatelse gis for sju år av gangen.

Markedsføringstiltak begrenses til 15 prosent av omsetningen.


- Vi i Frp mener at det burde vært fullt mulig å legge lisenser oppå hverandre, og å løfte omsetningstaket uten at det utfordrer Norsk Tipping og enhetsmodellen.

Stordalen mener den totale omsetningen i Norsk Tipping er så stor at Postkodelotteriet uansett ikke ville utfordre Norsk Tippings posisjon.

- Sånn som det ligger i høringsutkastet er det nå satt et totalt tak på 1,5 mrd. Den totale spillomsetningen i Norsk tipping er på ca 21 mrd. Da snakker vi om å ta et tak på under 10 prosent. Det kan ikke være i nærheten av å utfordre spillmonopolet, sier han til Dagbladet.
 
- Vi holder det vi har lovet Statssekretær i Kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag avviser at dette er et løftebrudd. 

- Vi holder det vi har lovet og foreslår nye regler slik at flere humanitære organisasjoner får mulighet til økte lotteriinntekter.

Kulturpolitisk talsperson i Høyre, Svein Harberg sier til Dagbladet at den foreslåtte løsningen både ivaretar Postkodelotteriet og bevarer Norsk Tipping. 

- Når det gjelder Postkodelotteriet får de adgang til å søke på akkurat den samme rammen som de selv har søkt departementet, på 300 millioner, sier Harberg.

Omstridt lotteri. Postkodelotteriet, som WFF sammen med ti andre organisasjoner ønsker å etablere i Norge, er et lotteri som startet i Nederland i 1990, og som nå også finnes i Storbritannia og Sverige. På sine hjemmesider skriver Postkodelotteriet: «Tilsammen er lotteriene i Nederland, Storbritannia og Sverige allerede verdens nest største bidragsyter til humanitære organisasjoner.»

Likevel er ikke lotteriet helt uten svin på skogen. Det svenske Aftonbladet kunne i 2013 avsløre at det svenske Postkodlotteriet hadde brukt millioner på reiser, middager og bonuser. Aftonbladet skrev også at flere spillere har følt seg rundlurt av lotteriet, etter at en kvinne vant 12 millioner, men likevel ikke fikk utbetalt gevinst.

PANTELOTTERIET : Pantelotteriet vil også måtte søke om én av de fem tillatelsene dersom den nye lotteriforskriften bli vedtatt. Her med gründer for pantelotteriet, Olav Thon (m rød lue), Sven Mollekleiv (tv) og Ole Robert  Reitan ved panteautomaten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PANTELOTTERIET : Pantelotteriet vil også måtte søke om én av de fem tillatelsene dersom den nye lotteriforskriften bli vedtatt. Her med gründer for pantelotteriet, Olav Thon (m rød lue), Sven Mollekleiv (tv) og Ole Robert Reitan ved panteautomaten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Postkodelotteriet

Lotteriform hvor kunden brukes
postkoden sin som en del av loddnummeret.
Når en kunde vinner,
vinner også alle personene med
samme postnummer som har kjøpt
lodd.


Følgende organisasjoner med i en gruppering som støtter opprettelsen av Postkodelotteriet i Norge: WWF-Norge, SOS -barnebyer, UNICEF, Amnesty, Greenpeace, Regnskogsfondet, Leger uten grenser, Fremtiden i våre hender, Care, Plan Norge, og Strømmestiftelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer