Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sivs tøffe jobb

Rekordlav oljepris, økende ledighet og ekstraordinære utgifter til flyktninger gjør Siv Jensens jobb med 2017-budsjettet særdeles krevende. Offentlig sektor må blø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når migrasjon legger beslag på en stor del av budsjettet, og det er behov for ekstraordinære tiltak for å hindre ledighet, er summen krevende, sier finansminister Siv Jensen til Dagbladet.

Hun er i gang med arbeidet med budsjettet for 2017. Handlingsrommet er smalere.

- Det betyr at vi ikke kan prioritere mange ting vi ellers ville satset på. Situasjonen viser enda tydeligere behovet for omstilling. Derfor må vi satse på det som skaper vekst: skatt, utdanning, forskning og infrastruktur. Vi må få på plass en skattereform som stimulerer til investeringer. Og vi må få en mer effektiv offentlig sektor. Vi kan ikke fortsette å bevilge penger til alt.  Her er det penger å hente. Hvis vi klarer å begrense pengebruken i offentlig sektor, blir det mer penger til velferd, sier Jensen, og slår fast at en kommunereform og billigere kommunesektor er en del av effektiviseringen.

Bunnsolid økonomi Finansministeren roper ikke varsku og krise på grunn av rekordlav oljepris.

- Jeg må minne om at oljeprisen var på et like lavt nivå i 2004. Så det er ikke første gang Norge opplever en veldig lav oljepris. Vi er vant til at den går opp og ned. Det gjenstår å se hvordan den utvikler seg, her er det mange usikkerhetsfaktorer. Men på kort sikt har lav oljepris ikke veldig stor betydning for budsjettet, selv med fallende skatteinntekter. Norsk økonomi er bunnsolid, med sterke statsfinanser. Situasjonen understreker likevel behovet for omstilling. Derfor har vi lagt fram en tiltakspakke som vil virke framover, og øke aktiviteten på kort sikt. Og derfor har vi lagt fram alle tiltakene som bidrar til investeringer i nye arbeidsplasser. Vi skal ikke tilbake til det tallet på sysselsatte i olje- og gassektoren som vi har hatt. Vi må fortsette omstilling og forenkling, noe som var totalt fraværende hos de grønne.

Jeg tror mange skjønner at vi må omstille, men det er ikke noen «quick fix». Det tar tid å utvikle nye bedrifter. Men det er et mulighetsrom nå, det er gode muligheter for gründere.

Ingen krise - Vil lav oljepris og økende ledighet føre til en kriseforståelse som gjør en slik omstilling enklere?

- Vi har en veldig krevende situasjon på Vestlandet. Der er det krise. Samtidig er det en helt annen situasjon i andre deler av landet hvor sysselsettingen øker og ledigheten går ned.  Norge er ikke i krise, men omstillingsutfordringene er varige og særlig krevende på Vestlandet.

Økonomieksperter spår kutt i velferdsytelser som følge av lavere oljepris og lavere skatteinngang over tid. Til det svarer Jensen:

- Jeg registrerer at det er mange spekulasjoner, men analysene spriker. Vi vedtok før jul et ekspansivt budsjett med en offensiv tiltakspakke, som svarer godt til utfordringene.

Det er ellers grunn til å understreke at kronekursen er veldig medvirkende til at vi har styrket vår konkurransekraft. Og partene i arbeidslivet bidro i fjor til et moderat lønnsoppgjør, og signalene tyder på at det er vilje til det også i år. Norge er veldig godt rustet. Vi tåler en situasjon uten et veldig godt lønnsoppgjør. Vi har hatt et lønnsnivå som har ligget over våre handelspartnere.

Har oljefondet - Så du varsler ikke innstramminger framover?

- Det er alt for tidlig å snakke om 2017-budsjettet. Mange lager skrekkscenarier nå. Men vi har jo oljefondet som legger på seg jevnt og trutt, tross lavere oljepris. Også i inneværende års budsjett har vi brukt mye oljepenger for å stimulere til økt aktivitet. Der andre land må kutte, har vi oljefondet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media