Sjablongbobla

For å bli definert som kunstner i dag er det tilsynelatende nok å male med sjablong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIST LØRDAG kunne man over en dobbeltside i Dagens Næringsliv lese om «spraybomberen» Miss Tic, en 52 år gammel sjablongkunstner fra Frankrike, som ulovlig pynter opp husfasader i Paris med spraymalte bilder av provoserende kvinner. Antakelig var hun der på grunn av sin alder, og som krydder i en ellers lyseblå magasinseksjon. Samtidig er det ikke tilfeldig at DN bruker en dobbeltside på dette. Sjablongkunst er i vinden. Også blant rike investorer fra beste vestkant, da sjablongkunst går under hammeren for svimlende summer.

I GÅR ÅPNET mangeårig pressefotograf i Aftenposten Rolf M. Aagaard (62) utstillingen «Street Art, sjablongkunst, kunst eller hærverk?» på Stenersenmuseet i Oslo. Utstillingen kommer samtidig med boka hans, der han presenterer de samme bildene av ukritisk valgte sjablongavtrykk fra inn- og utland.

Både DNs og Aagaards tilnærming til subkulturen er mildt sagt naiv. Der Aagaard i åpningsordene presiserer at «sjablongkunstnere ikke er taggere eller graffiti-malere, men unge mennesker som plasserer sitt personlige uttrykk for å glede», viser han seg ikke bare historieløs, men også at han har forstått lite av den subkulturen han i mange år har fotografert fra dørterskelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer