Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjåfør med falsk ID stakk fra politiet: - Jobbet for Oslos største asyl-aktør

Nå skrinlegger UDI kontroversielle planer for gigantmottak på Minnesund.

FÅR NEI TIL GIGANT-MOTTAK: Gurpreet Singh driver Oslos største asyl-hotell. Nå har et annet selskap, som Singh uttaler seg på vegne av, fått nei til å etablere et gigantisk asylmottak i et nedlagt sykehus på Minnesund. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
FÅR NEI TIL GIGANT-MOTTAK: Gurpreet Singh driver Oslos største asyl-hotell. Nå har et annet selskap, som Singh uttaler seg på vegne av, fått nei til å etablere et gigantisk asylmottak i et nedlagt sykehus på Minnesund. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25. november i år stoppet politiet på Romerike en lastebil med tre litauiske personer i en rutinekontroll på Minnesund. Under kontrollen avdekket politiet brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

Videre oppdaget politiet at sjåføren hadde falsk ID. Litaueren var heller ikke meldt inn i folkeregisteret eller arbeidstakerregisteret. Uten dette har du ikke lov til å jobbe i Norge.

Politiet oppdaget at lastebilen tilhørte et selskap som er drevet av Gurpreet Singh. Han driver Oslos største asyl-hotell, Best Western Kampen Apartment Hotell, og får millioner fra UDI for å huse sårbare flyktninger. Bilen er registrert på Swag administrasjon, et firma som selger sportsutstyr. Singh er daglig leder og medeier.

VIL HA GIGANTMOTTAK: De siste månedene har brødrene Gurpreet og Amar Preet Singh planlagt et gigantmottak med sengeplass for nærmere 3000 asylsøkere i gamle Stensby sykehus, på Minnesund på Romerike. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET
VIL HA GIGANTMOTTAK: De siste månedene har brødrene Gurpreet og Amar Preet Singh planlagt et gigantmottak med sengeplass for nærmere 3000 asylsøkere i gamle Stensby sykehus, på Minnesund på Romerike. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET Vis mer

Planla gigantmottak

De siste månedene har brødrene Gurpreet og Amar Preet Singh planlagt et gigantmottak med sengeplass for nærmere 3000 asylsøkere i gamle Stensby sykehus, på Minnesund på Romerike.

- Litaueren som kjørte bilen opplyste at han jobbet på Stensby Sykehus, og at han jobbet med å gjøre det gamle sykehuset klart som asylmottak, sier visepolitimester i Romerike politidistrikt, Kristin Elnæs, til Dagbladet.

- Stakk fra politiet

Politiet forteller at de tre litauerne som ble stoppet av politiet forlot stedet selv om politiet hadde gitt dem pålegg om å bli.

- Til tross for at vedkommende som hadde forevist falsk ID var gitt pålegg om å bli på stedet, ble alle tre plukket opp av en bil og forlot stedet. Bilen viste seg å være registrert på et selskap knyttet til Singh-familien. Dette skjedde mens politi og Statens vegvesen var borte fra kontrollplassen en liten stund for ytterligere sjekk, til tross for pålegg om å forbli på stedet, sier visepolitimester Elnæs.

Politiet på Romerike tok deretter kontakt med UDI.

- Romerike politidistrikt har tatt kontakt med UDI. Det er viktig at de tar ansvar, og bruker samarbeidspartnere som følger norsk regelverk. Spesielt nå etter at asylstrømmen har blitt så stor, sier Kristin Elnæs, som nå sier hun er bekymret over utviklingen:

- Vi er bekymret for de mulighetene pressede asylsituasjonen skaper dersom myndighetene ikke klarer å opprettholde de ordinære kontrollrutinene på grunn påtrykk og tidspress. Vi må forhindre at kortsiktige løsninger blir langsiktige problemer.

- Ikke aktuelt

- UDI har besluttet at det ikke er aktuelt å fortsette planlegging av transittmottaksdrift på eiendommen Stensby, skriver Christer Andreassen, seniorrådgiver i UDI, i en e-post til Dagbladet.

UDI bekrefter at de har blitt kontaktet av Romerike Politidistrikt.

- Det stemmer at vi har blitt kontaktet av Romerike politidistrikt om selskapet bak eiendommen Stensby. Dette er opplysninger vi tar svært alvorlig. For UDI er det viktig at alle som driver med innkvartering av asylsøkere følger norsk lov og UDIs retningslinjer. Men vi har altså besluttet at det ikke blir aktuelt å inngå avtale om drift av transittmottak her, sier Andreassen.

STORKONTRAKT: Best Western Kampen Apartment Hotel er av UDI blitt tildelt Oslos største kontrakt for innlosjering av asylsøkere. I juni fikk selskapet karantene av Utlendingsnemnda, mens Arbeidstilsynet har avslørt underbetaling og lovbrudd på hotellet. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix
STORKONTRAKT: Best Western Kampen Apartment Hotel er av UDI blitt tildelt Oslos største kontrakt for innlosjering av asylsøkere. I juni fikk selskapet karantene av Utlendingsnemnda, mens Arbeidstilsynet har avslørt underbetaling og lovbrudd på hotellet. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix Vis mer

Dagbladet fortalte i november at hotellet-selskapet til Singh-brødrene undertegnet en avtale med UDI om å innlosjere over 700 flyktninger på Best Western Kampen Apartment Hotell i Oslo.

Det til tross for at hotellet i sommer ble ilagt karantene på to år av Utlendingsnemnda (UNE) på grunn av «grove eller gjentatte brudd» på utlendingsloven. Tirsdag skrev Dagbladet at hotellet nylig fikk kritikk av Brannvesenet, etter at de blant annet fant mangler ved rømningsveier og brannfarlig rørmontering under et tilsyn.

UDI opplyser på generelt grunnlag at de betaler omkring 800 kroner per seng per natt. Trolig vil avtalen være verdt minst 560 000 kroner pr. natt - før utgifter trekkes fra.

Ble ilagt bot

Gurpreet Singh opplyser til Dagbladet at sjåføren som ble stoppet i kontrollen jobbet for Swag Administrasjon, et selskap som er eid av Singh-brødrene.

Singh har sendt Dagbladet en kopi av et forelegg, som politiet ila den litauiske sjåføren. Forelegget viser at sjåføren brøt en rekke lover og bestemmelser:

• Brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelser.
• Ugyldig førerkort
• Stoppet ikke for politiet

«For overtredelsen ilegges du en bot til statskassen på kr. 12000 eller hvis boten ikke betales/inndrives, en straff av fengsel i 24 dager», skriver politiet i forelegget.

- Hentet møbler

Gurpreet Singh opplyser videre at sjåføren skulle hente møbler fra Stensby sykehus som skulle kastes. Han vil ikke besvare hvem som kommer til å betale boten.

Gurpreet Singh skriver videre at alle deres ansatte er meldt inn i arbeidstakerregisteret. Han har også sendt en kopi av et skattekort til Dagbladet. Skattekortet skal tilhøre den litauiske sjåføren. Singh har sladdet datoen, som viser når skattekortet ble utdelt.

Gurpreet Singh skriver at de litauiske ansatte forlot stedet på grunn av en språklig misforståelse, og at de ikke mente å rømme fra stedet.

«Vi har forholdt oss til offentlige, lovlige, norske ID-dokumenter, som for eksempel skattekort og pass. Det står ikke noe om falske dokumenter i forelegget», skriver Singh i en e-post til Dagbladet. Han mener arbeidsgiver ikke har gjort noe galt.

«Man skal ikke lenger melde inn ved ansettelse, men ved første lønnsutbetaling. Arbeidsgiver har ikke gjort noe feil her. Han var nyansatt. Forøvrig ble ansettelsesforholdet avviklet på grunn av de forhold som er omtalt i forelegget», skriver Singh til Dagbladet.

Kjøpte Stensby

Gjennom selskapet Akershus Omsorgssenter AS har Amar Preet Singh kjøpt det gamle Stensby sykehus på Minnesund. Amar Preet og Gurpreet er begge deleiere i «Norwegian Hotels And Apartments AS», som eier Best Western Kampen Apartment Hotell og sportsbutikken Swag Sport.

Dagbladet har forsøkt å få tak i Amar Preet Singh. Men foreløpig har bare Gurpreet Singh svart på Dagbladets hevendelser.

Da Dagbladet snakket med prosjektkoordinator ved Stensby Sykehus, Lorentz Kielland, opplyste han at det var Gurpreet Singh som tar av seg det administrative med Stensby Sykehus.

- Jeg har aldri snakket med Amar Preet Singh. Jeg har hele tiden forhold meg til Gurpreet Singh, sier Kielland til Dagbladet.

Store planer

I en e-post til Dagbladet skrev Amar Preet Singh i oktober at de ønsket å tilby UDI å bruke Stensby Sykehus vederlagsfritt.

«Bygget er på over 10,000 m2 og tomt på 67 mål. Her kan tilbudet bli bredere og med større kapasitet enn det som er tilfellet i Råde. Det har vært omtalt som en uheldig signaleffekt at asylsøkere tilbys opphold på høyfjells hoteller og feriesteder. På Stensby vil man kunne unngå slik problematikk og sykehuset er laget for å gi trygghet og omsorg», skrev Amar Preet Singh til Dagbladet. Han skrev videre at han ikke ønsket noe fokus på egen person.

Det gamle sykehuset på Stensby har stått tomt i to år. Eierne, Akershus omsorgssenter, har ifølge NRK søkt Eidsvoll kommune om å få ta imot 818 flyktninger i første omgang. Eierne mener eiendommen kan gi rom for 3000 asylsøkere. Det er seks ganger så mange mennesker som de 500 innbyggerne det er i Minnesund i dag. Nå har UDI fått tilbud om opprettelse av et ordinært asylmottak på Stensby. Det avgjøres neste år.

- Vi fikk nylig inn et tilbud om ordinært mottak på Stensby i en pågående anbudskonkurranse. Resultatene fra denne konkurransen vil være klar i midten av januar, opplyser Christer Andreassen i UDI.

Gurpreet Singh ber også Dagbladet om å publisere følgende utalelse:

«Jeg er oppdratt til å ha stor respekt for offentlige myndigheter. Jeg er sønn av en tidligere høytstående politiembetsmann, og sammen med min far har jeg møtt alle indiske statsledere fra den tiden. Jeg har, særlig i den senere tid, hatt mye å gjøre med norske myndigheter, og mitt inntrykk av disse er det aller beste. Jeg bidrar godt til dette landet. Virksomhetene jeg er involvert i tilfører det offentlige millioner hvert år i form av skatter og avgifter, og det synes jeg er greit.

Det jeg ikke synes er greit, og som er et mysterium for meg, er hvorfor Dagbladet driver denne kampanjen mot meg. Det er skrevet artikler med påviselige grove feil - jeg kan gjerne påvise dette nok en gang hvis noen spør. Relativt bagatellmessige forhold angående brannsikkerhet og annet pakkes inn i dramatiske overskrifter og ingresser. Nå prøver man å fremstille UDIs nevnte oppsigelse som en dramatisk reaksjon på at vi egentlig er "skurker". Jeg har vanskelig for å se det annerledes enn at dette henger sammen med at jeg opprinnelig kom fra "den tredje verden". Hadde jeg vært oppvaskhjelp hadde jeg nok fått være i fred.

Men når jeg driver næringsvirksomhet med en viss suksess er det om å gjøre for Dagbladet å "ta meg". Det er som om en slags jantelov ("du skal ikke tro at du er noe"), skal gjelde mer for innvandrere enn for etniske nordmenn», skriver Singh.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media