Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjåfør slapp fengsel - lasermåleren viste feil

TRONDHEIM (Dagbladet): En 32 år gammel mann fra Trøndelag slipper å gå i fengsel etter at en polititjenestemann brukte lasermåleren feil. Dette er klart etter at Høyesterett for første gang har behandlet en sak med den omstridte laserpistolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Frostating lagmannsrett ble 32-åringen dømt til ubetinget fengsel i 24 dager. Bakgrunnen var at dommerne fant det bevist at han hadde kjørt i 170 km/t i 90-sone, slik laserpistolen hadde vist. 32-åringen anket til Høyesterett.

Høyesterett har, etter å ha hørt to sakkyndige, kommet til at det foreligger rimelig tvil om laseren ble holdt i ro under målingen.
Retten legger til grunn at instruksen ikke ble fulgt på dette punkt, laseren viste feil - og politiet har lidd nederlag i saken.

Betinget

Høyesterett har lagt til grunn av 32-åringen kjørte i 130 km/t i stedet for 170 km/t. Dette betyr at 32-åringen slipper med en betinget fengselsstraff på 21 dager og en bot på 8000 kroner.

Høyesterett skriver på prinsipielt grunnlag at selv om det foreligger et instruksbrudd, innebærer ikke dette at målingen må settes til side, hvis det kan utelukkes at det instruksstridige forholdet har hatt betydning for måleresultatet.

- Det betyr heller ikke at enhver usikkerhet som er knyttet til et måleresultat, uansett hvor ubetydelig den måtte være, medfører at målingen skal forkastes.
Men ved vurderingen av hvilken usikkerhet som kan aksepteres, må det tillegges vesentlig vekt at de begrensninger som instruksen fastsetter for bruk av slike apparater, må anses som rettssikkerhetsgaranti, og at instruksbrudd som ikke er bagatellmessige, normalt bør føre til at målingen ikke benyttes.

Dette må være utgangspunktet når måleapparatet ikke er holdt i ro under målingen, heter det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!