Sjåføren (48) dømt til fem måneders fengsel for å ha kjørt på og drept Sara (13) og Tiril (11)

Dømt for uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): 48-åringen som kjørte på de to jentene Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) på Bjørkelangen i januar i fjor, er dømt til fem måneders fengsel for uaktsomt drap i Nedre Romerike tingrett.

Aktors ba om seks måneders ubetinget fengsel. Da han ble spurt om han ville anke, tok tiltalte betenkningstid.

De to jentene var ute og kjørte hest med vogn, da 48-åringen kjørte på dem.

Tror på hukommelsestap i ettertid Tiltalte har ikke nektet for at det var han som kjørte varebilen da ulykken skjedde, men erklærte seg likevel ikke skyldig i retten, fordi han sier han ikke husker noe og at han ikke kan tilstå noe han ikke husker

Tingretten tviler ikke på at han ikke husker noe.

- Det er ikke uvanlig etter traumatiske opplevelser, sier tingrettsdommer Anja Bech.

 REVET BORT:  Sara Holmedahl Sandsmark (t.v.) og Tiril Bølge Huser mistet livet bare 13 og 11 år gamle etter en ponnitur på riksvei 229 på Bjørkelangen 11. jabnuar i fjor. Foto: Privat.
REVET BORT: Sara Holmedahl Sandsmark (t.v.) og Tiril Bølge Huser mistet livet bare 13 og 11 år gamle etter en ponnitur på riksvei 229 på Bjørkelangen 11. jabnuar i fjor. Foto: Privat. Vis mer

Men retten mener ikke at mannen ikke kan ha hatt noe illebefinnende på kollisjonstidspunktet, slik mannen forklarte i retten, da den mener mannens forklaring til vitner og politiet på stedet gjør det usannsynlig. 

- Hans forklaring på stedet umiddelbart etter ulykka stemmer med senere undersøkelser, sier Bech.

Bremset ikke ned i tide I dommen slås det fast at mannen feilvurderte situasjonen, og at det ikke finnes noen god forklaring på hvorfor det skjedde.

Retten slår fast at han hadde god tid til å bremse ned.

- Han kan bebreides for å ha planlagt en forbikjøring, uten å sjekke om det kom motgående trafikk. Han kan også bebreides for å ikke ha bremset ned i tide. Han tilpasset ikke kjøringen til forholdene. Det er ikke snakk om et øyeblikks uoppmerksomhet, sier Bech.  

Retten mener jentene og hesten var tilstrekkelig synlig til at en oppmerksom sjåfør kunne lagt merke til dem. 

Må betale erstatning Retten mener 48-åringen ikke kan ha blitt blendet av motgående trafikk, slik han har lagt fram som en mulig forklaring.

I dommen slås det fast at det var minst 120 meters sikt, og at det var fem minus, men gode kjøreforhold, på ulykkestidspunktet.

 FRA ÅSTEDET - LIKE ETTER: Ulykkesbilen rett bak polititjenestemennene etter ulykken ved 14.30-tiden lørdag 11. januar i fjor. Til høyre hestevogna som de to jentene satt i. Foto: Daniel Laabak, Tipser.no.
FRA ÅSTEDET - LIKE ETTER: Ulykkesbilen rett bak polititjenestemennene etter ulykken ved 14.30-tiden lørdag 11. januar i fjor. Til høyre hestevogna som de to jentene satt i. Foto: Daniel Laabak, Tipser.no. Vis mer

48-åringen mister også førerretten i fire år, og han må betale 125 000 kroner til hvert av jentenes foreldrepar.

Tingretten legger til grunn at bilen hadde en hastighet på omtrent 50 km/t på kollisjonstidspunktet. 

TILBAKE PÅ ÅSTEDET:  Retten og berørteetter dødsulykken på befaring på riksvei 229 i Bjørkelangen fredag 24. april. Midt i bildet advokat Gunhild Lærum og politiadvokat Kåre Kalvå. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Retten og berørteetter dødsulykken på befaring på riksvei 229 i Bjørkelangen fredag 24. april. Midt i bildet advokat Gunhild Lærum og politiadvokat Kåre Kalvå. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer