Sjåføren bak angrepet i Nederland er død

Forsøkte å angripe Nederlands kongefamilie med bilen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Sjåføren som forsøkte å angripe Nederlands kongefamilie med bilen sin, er død. Legene på sykehuset greide ikke å redde livet hans, melder nederlandsk fjernsyn.

Mannen døde etter en operasjon natt til fredag, het det i en melding fra fjernsynsstasjonen NOS, melder NTB. Til sammen drepte mannen fem personer i byen Apeldoorn, rundt 75 kilometer øst for Amsterdam.


Minst 13 personer ble i tillegg skadd i det politiet kaller et attentatsforsøk mot dronning Beatrix. Med familiemedlemmer satt hun i en buss uten tak lenger ned i paradegata, og politiet mener mannen forsøkte å sikte seg inn på henne.

Kritisk for åtte
Ordfører Fred de Graaf sa i går at tilstanden til åtte av de 13 skadede er kritisk.

Inkludert drapsmannen er seks personer omkommet etter angrepet, mens minst en av de skadede er barn, en ni år gammel jente.

Videobilder fra stedet viser mennesker som slynges i luften, når den løpske, sorte Suzuki-bilen i stor hastighet pløyer ned paradegata, og såvidt unngår å treffe en politimann før kjøretøyet krasjer inn i en statue. Gjerningsmannen ble liggende hardt skadd i vraket, blødende fra kutt i hodet.

De neste minuttene er åstedet en slagmark. En rekke livløse personer mottar hjerte-lungeredning fra tilskuere, mens andre flykter i panikk.

Kasta ut av leiligheten
Mistenkte skal ha opptrådt alene, og var ikke knyttet til noen form for ideologisk- eller terrorgruppe, melder AP. Naboer av mannen sier imidlertid at han nylig mistet jobben og skulle kastet ut av leiligheten. Det er ikke funnet sprengstoff i bilen eller bopelen.

I en tv-sendt uttalelse uttrykker Beatrix sin sorg, sjokk og kondolanse til de etterlatte og berørte.

- Vi er målløse over at noe så fryktelig kan ha skjedd, sier Beatrix.

VILLE STOPPE BLØDNINGER: Mannen ble hardt skadd i kollisjonen mot slutten av ferden. En politimann forsøkte å stoppe blødningene. Foto: BERNHARD RUEBSAMEN/AFP'
VILLE STOPPE BLØDNINGER: Mannen ble hardt skadd i kollisjonen mot slutten av ferden. En politimann forsøkte å stoppe blødningene. Foto: BERNHARD RUEBSAMEN/AFP' Vis mer