«Sjåføren er en helt»

Bussjåføren ble drept. Alle passasjerene overlevde. Det får sjåføren æren for, av passasjerer, politiet og kolleger. Alle kaller de ham en helt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bussjåføren er en helt. Husk det: Han er en helt.

Det sa to av de kvinnelige passasjerene på bussen, idet de ble ført ut av bussen.

De hadde sett den 39 år gamle bussjåføren kjempe mot kapreren. Da knivdesperadoen kom opp mot ham og forsøkte å ta kontroll over bussen, bråbremset bussjåføren og svingte kraftig. Dermed ble bussen stående på tvers over veien i stedet for å kjøre ut i vannet, slik kapreren ville, eller i fjellveggen på den andre sida av veien.

Det kan ha reddet livet til flere.

Knivstikkene sjåføren ble påført var dødelige.

Disponent Kristoffer Kvame i Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap AS sier at sjåføren trolig avverget en langt større katastrofe ved at han klarte å stanse bussen.

- Kjempeinnsats

- Han klarte å stoppe bussen på veien i siste liten. Han gjorde en kjempeinnsats i sine siste minutter, sier Kvame.

- Det var det verste stedet noe slikt kunne skjedd. På innsida av veien er en bratt fjellvegg. På yttersida går et stup rett ut i Strandefjorden. Imellom er det bare et autovern, sier en sjåførkollega.

Han berømmer sjåførens mot.

- Det var utrolig gjort, det han gjorde.

- En kjernekar

Så var også den 39 år gamle sjåføren kjent for å stille opp. Han var en mann man kunne stole på.

- Han var en kjernekar. Han sa aldri nei. Han gjorde alltid det han skulle, og gjerne mer, sier Arne Martin Bøe, som var en tidligere kollega og en god venn av den drepte. Han jobbet sammen med ham inntil han begynte å jobbe for buss-selskapet.

Kollegene han arbeidet sammen med til bussdramaet skjedde har også bare godt å si om ham. Han var blid, avbalansert, hyggelig, ansvarlig og stabil og en stødig kar.

- Han var en rolig kar. Han ble ikke lett stressa, sier kollegaen, og får støtte fra en annen kollega, som også kjente ham godt.

- Vi har bare positivt å si om ham.

Også disponent Kristoffer Kvame kjente sjåføren godt, og kaller ham en «alle tiders kar».

Tobarnsfar

Den drepte bussjåføren etterlater seg kone og to barn. Den yngste er i 10-årsalderen, den eldste 16.

Kvame har snakket med kona, og også med sjåførens far.

- Vi skal gjøre det beste vi kan for dem, lover han.

STØTTEAPPARAT: - Vårt hovedfokus nå er den avdøde, og hans familie, sier politiinspektør Atle Roll-Matthisen. - Det har også vært viktig for oss å opprette et best mulig støtte apparat for passasjerene.