Sjåføren promille-mistenkt

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Bussjåføren ble stoppet av politiet i en rutinekontroll midt i Overhalla sentrum. Med bussen full av skolebarn blåste han rødt. - Jeg ble både redd og sint, sier moren til en av elevene i bussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 09-tida mandag morgen ble mannen i 50-åra stoppet i rutinekontroll i Overhalla sentrum i Nord-Trøndelag. Han hadde rundt 40 sjette- og sjuendeklassinger i skolebussen. Elevene var på dagstur til Stutjønn, noen kilometer fra skolen.

Drakk «hostesaft»?

Da sjåføren blåste rødt, tok politiet ham ut av bussen for å foreta blodprøve. Etter 20 minutter skal alkometeret fortsatt ha vist rødt.

- Gutten vår forklarte at sjåføren hadde sagt han drakk hostesaft om morgenen, sier moren til en av elevene.

Alle elevene satt i bussen da sjåføren ble stoppet av politiet: - Deretter måtte de sitte i bussen og vente på ny sjåfør. For dem var det vel litt spennende, forteller moren.

Fratatt førerkortet

Blodprøven er sendt til Rettstoksikologisk institutt, og svarene ventes i løpet av en knapp uke.

- Alkometerne vi bruker viser ikke eksakt promille, og angir bare om det er alkohol i blodet. Derfor er det for tidlig å trekke noen konklusjoner. Vi har foreløpig mistanke om at sjåføren var påvirket av alkohol, sier lensmann i Overhalla, Rolf Ove Viken.

Mannens førerkort er beslaglagt.

Engstelige foreldre

Flere foreldre reager voldsomt på hendelsen.

- Jeg ble redd og forbannet. Tenk hvis dette hadde blitt oppdaget etter en ulykke? Nå er jeg glad det ble oppdaget i en kontroll, og ikke etter en ulykke. Skoleveien er kanskje ikke så farlig, men nå skulle ungene opp i fjellet, der veiene er mer kronglete. Man tenker ikke på at det kan skje noe som dette, sier en mor.

I går snakket hun med sønnen sin om det som hadde skjedd.

- Det er klart vi spekulerer på om dette kan ha skjedd flere ganger. Samtidig er det en tragedie for alle parter, sier hun.

Også en annen mor Dagbladet har snakket med, er glad promillekjøringen ble oppdaget i tide.

- Dette handler om ungene våre. Alkohol, busskjøring og unger hører overhodet ikke sammen. Jeg er glad for at det ble oppdaget på den måten det ble, sier hun.

- Beklagelig

Bussjåføren er godt kjent i lokalmiljøet, og har kjørt skolebuss i mange år. De fleste ungene i bussen kjente ham godt.

Lensmann Viken forteller at sjåføren tok det hele svært tungt, og at han stilte seg uforstående til at han blåste rødt. Lensmannen var ikke selv til stede under kontrollen, men har fått vite at mannen ikke framsto som spesielt beruset. Heller ikke ungene skal ha sagt noe om at sjåføren oppførte seg merkelig, eller virket full.

- Overhalla er et lite sted, så vi kjenner ham jo. Men ikke på denne måten. Dette var beklagelig, sier Viken.

- Har dere mistanke om at promillekjøring kan ha foregått over lengre tid?

- Vi kan ikke si noe konkret, men kan heller ikke se bort fra det.

- Var det fare for barnas sikkerhet?

- Ikke der og da, men en fører som er alkoholpåvirket, er ikke trygg i trafikken, sier Rolf Ove Viken.