Sjåføren snakker i telefonen og slipper rattet for å hilse på en annen sjåfør

- Jeg ble helt svett, sier en tidligere yrkessjåfør som filmet hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg satt på bussen da jeg så at sjåføren tok opp mobiltelefonen for å snakke. Da valgte jeg å filme det han gjorde, forteller en passasjer som ønsker å være anonym.

Passasjeren kunne nesten ikke tro det han var vitne til.

- Med mobilen i den ene hånda slapp han rattet for å hilse på en annen sjåfør. Jeg satt nervøs og svett resten av bussturen, og jeg har selv vært yrkessjåfør i mange år, sier han og legger til:

- Denne strekningen er svært ulykkesbelastet.

Personalsak Hendelsen skjedde onsdag morgen på en av Nettbuss sine ruter i Møre og Romsdal. Regionsdirektør for Nettbuss i Møre Nord, Hallstein Lillevik, blir oppgitt da han hører om hva som har skjedd.

- Dette strider helt mot alle våre retningslinjer. Dette vil vi selvsagt ta opp med sjåføren, og det vil bli behandlet som en personalsak, sier han.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med sjåføren uten hell. Nettbuss opplyser om at deres sjåfører ikke uttaler seg i media. Lillevik beklager hendelsen på vegne av Nettbuss, og sier at selskapet vil gripe fatt i det umiddelbart.

- Våre sjåfører har en stående ordre om at mobilbruk under kjøring skal holdes til et absolutt minimum. Dersom man må snakke i mobilen skal man bruke handsfree. Det er ikke bare våre retningslinjer som blir brutt her, dette er ikke tillatt i henhold til veitrafikkloven heller, konstaterer han.

Kjenner regelverket - Jobber dere godt nok med denne problematikken hos Nettbuss?

- Det er en del av vår opplæring. Det står veldig tydelig i våre arbeidsinstrukser, og er en del av våre rutiner. Det blir jobbet godt nok med det, og alle sjåfører vet hvilke regler som gjelder, sier Lillevik.

Han mener det er trist for Nettbuss som selskap, og alle passasjerene som opplever slikt.

- Det er svært uheldig at det skjer, og det er en svært uheldig situasjon som vi ikke ønsker. Det skal ikke være slik at Nettbuss blir forbundet med å bryte trafikkreglene og opptrer uaktsomt, sier han.

- Begge hendene på rattet Seniorrådgiver Bård Morten Johansen hos Trygg Trafikk sier han blir fortvilt av å høre om nok et tilfelle der en yrkessjåfør bryter loven.

- Nå har det vært så mye snakk om dette i det siste. Jeg vet at mange transportselskap tar det alvorlig, men jeg har selv sett sjåfører som sitter med håndholdt mobiltelefon flere ganger. Når det oppstår en situasjon er man nødt til å ha begge hendene på rattet og fullt fokus på veien, sier han.

Johansen forteller at Trygg Trafikk stadig vekk mottar henvendelser fra folk som observerer bussjåfører med en mobiltelefon i hånda. Han synes dette tilfellet er enda grovere, da sjåføren slipper rattet fullstendig.

- Det forteller meg at sjåføren er veldig avslappet. Dersom det kommer en hump i veien, bussen punkterer eller en møtende bil som gjør et lite utslag, så er du kraftig på etterskudd. Da har han ikke bare bussen og seg selv å passe på. Sjåføren har også passasjerer som er hans ansvar.

Enormt skadepotensiale Han mener sjåføren er en dårlig representant for andre yrkessjåfører.

- Det er ikke særlig profesjonelt å gjøre noe sånt. Er du proff så har du full kontroll over sikkerheten når du kjører. Det har vært flere alvorlige bussulykker de siste årene. Skadepotensialet er enormt, når man vet at nesten alle trafikkulykker skyldes førerfeil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer