Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjåføren som kjørte på og drepte Charlotte (26) dømt til fengsel

Ble frifunnet i tingretten. I dag kom dommen fra lagmannsretten. 

DØDE: Det var Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) fra Ski som i går ble påkjørt og drept da hun var ute og trillet sin datter i barnevogn i Oslo. Foto: Privat
DØDE: Det var Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) fra Ski som i går ble påkjørt og drept da hun var ute og trillet sin datter i barnevogn i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjåføren (53) ble i fjor sommer frifunnet for bildrap etter at hun 9. september 2014 kjørte på Charlotte Bøhler Wilhelmsen i Oslo.

Bøhler Wilhelmsen ble påkjørt da hun var ute og trillet datteren i barnevogn. Hun ble påkjørt på Ring 2 vestover mellom Uelands gate og Geitmyrsveien i bydel St. Hanshaugen i Oslo.

Politiet anket saken til lagmannsretten, som i dag har dømt 53-åringen for uaktsomt drap med motorvogn, for uaktsom kjøring og for å ha kjørt bil til tross for trøtthet.

I domsavsigelsen står det at det at lagmannsretten finner bevist ut over enhver rimelig tvil at sjåførens bil kom over i høyre kjørefelt og videre inn på fortauet, fordi sjåføren sovnet bak rattet.

53-åringen er dømt til 75 dagers fengselsstraff, og mister i tillegg førerretten i tre år. Videre stilles det krav om oppreisning på totalt 920 000 kroner.

Oslo tingrett frifant

Oslo tingrett konkluderte i fjor med at det ikke kunne utelukkes at sjåføren hadde mistet bevisstheten i sekundene da Bøhler Wilhelmsen ble drept.

«Mulige årsak til ulykken er hos tiltalte tap av eller en betydelig nedsettelse av bevisstheten», skrev tingrettsdommer Torstein Hellesnes i dommen.

«Retten kan etter dette ikke se vilkårene verken for tilkjenning av oppreisning eller erstatning for lidt økonomisk tap er til stede. Tiltalte skal etter dette frifinnes», sto videre i den enstemmige dommen fra Oslo tingrett.

- Taler for en streng reaksjon

Lagmannsretten mener at det ikke foreligger spesielle omstendigheter som tilsier at utgangspunktet om ubetinget fengsel kan fravikes, og konkluderer med følgende i dommen:

«Tiltaltes uaktsomme forhold dreier seg som nevnt foran om en alvorlig tilsidesettelse av et grunnleggende krav til en sjåfør. En slik forsømmelse fører med seg et stort skadepotensiale. Selv med det alvorlige utfall kjøringen fikk, innebar den likevel en betydelig risiko for et enda større skadeomfang, særlig når det gjelder Charlotte Bøhler Wilhelmsens datter. Lagmannsretten viser her til at tiltalte sovnet ved rattet på en meget trafikkert vei hvor det var mange veifarende. Det var tett med biler i kjørefeltene samt både syklister og fotgjengere på fortauet. Allmennpreventive hensyn taler for en streng reaksjon.»

I tiltalen som ble tatt ut før behandlingen i Oslo tingrett, mente påtalemyndigheten at sjåføren var trøtt og ikke burde ha kjørt bil. Dette ble imidlertid tilbakevist av et sakkyndig vitne som sa man ikke kunne utelukke en kortvarig besvimelse.

Lagmannsretten mener at sjåføren ikke kan ha vært bevisstløs på tidspunktet, og at flere momenter taler for at 53-åringen sovnet.

Uenig i lagmannsrettens dom

Sjåførens forsvarer, Marijana Lozic, sier til Dagbladet at hennes klient reagerer med vantro på avgjørelsen.

- Vi deler ikke lagmannsrettens bevisvurdering. Det var ført ett nytt bevis for lagmannsretten, som tingretten ikke hadde. Det var en hjertespesialist som skulle vurdere hvorvidt sjåføren hadde et illebefinnende eller ikke. Konklusjonen her var at man på tross av at at det ikke fantes medisinske holdepunkter for dette, ikke kan utelukke muligheten for at en ekte besvimelse var årsak til ulykken.

- Min tanke er da at dette er noe retten ikke kan se bort fra. Retten har konkludert med at man finner bevist ut over enhver rimelig tvil at sjåføren har sovnet.

Lozic sier derfor at det etter hennes oppfatning er resultatet i Oslo tingrett som er riktig, og beskriver resultatet fra lagmannsretten som høyst uventet.

- Nå skal vi sette oss ned og gå grundig gjennom dommen, for å se om det finnes ankegrunnlag.