- Sjåfører truet med sparken da de fagorganiserte seg

Tillitsvalgte i RenoNord har rapportert om flere alvorlige forhold i avfallselskapet.

VARSLET: Forbundssekretær Jann Arthur Næss i Norsk Transportarbeiderforbund varslet Arbeidstilsynet om flere rapporter han hadde fått fra tillitsvalgte. Foto: Norsk Transportarbeiderforbund
VARSLET: Forbundssekretær Jann Arthur Næss i Norsk Transportarbeiderforbund varslet Arbeidstilsynet om flere rapporter han hadde fått fra tillitsvalgte. Foto: Norsk TransportarbeiderforbundVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet): - Vi har fått inn rapporter om forhold i RenoNorden som tyder på at ikke alt er helt i orden i dette selskapet, sier forbundssekretær Jann Arthur Næss i Norsk Transportarbeiderforbund.

Forbundet har rapportert videre til Arbeidstilsynet, og til Maskinentreprenørenes Forbund hvor RenoNorden er organisert.

- Avviser Styreleder og deleier i RenoNorden, Svein Morten Sørensen, avviser overfor Dagbladet alle anklager mot selskapet fra tidligere ansatte om underbetaling, uverdige boforhold og oppsigelser ved arbeidsrelaterte skade

- Jeg kjenner ikke igjen RenoNorden i disse beskyldningene. Vi har tatt mål av oss om å være en mønsterbedrift i ansettelsen av utenlandske arbeidere, sier Sørensen til Dagbladet.

- Vi har satt vår ære i de skal ha samme lønn, arbeidsforhold, rutestrukturer som norske ansatte. Og lønna har ligget langt over tarifflønn, sier Sørensen.

Flere rapporter Forbundssekretær Jann Arthur Næss i Norsk Transportarbeiderforbund sier de tar saken alvorlig.
- Vi vurderte opplysningene vi fikk av ansatte og tillitsvalgte i RenoNorden som så alvorlige at vi kontaktet Arbeidstilsynet. I et møte la vi fram de rapportene vi hadde fått inn fra tillitsvalgte flere steder i landet, sier Næss.

Han har også vært i kontakt med personalsjefen i RenoNorden for å stille spørsmål om virksomheten.

- Hun kjente seg ikke igjen i de rapportene vi la fram. Vårt problem er at de har erstattet nesten alle nordmenn med øst-europeere, som ikke våger å stå fram med sine saker. De kjenner ikke norske forhold og vet ikke at vi har uavhengige fagforbund som vil tale deres sak uforstyrret av andre maktinteresser.

Kvinnen henviser Dagbladet til konsernsjef Svein Tore Aurland.

Kommenterer ikke - Jeg kommenterer ikke personalsaker, svarer Aurland.

Han ville i kveld ikke ta stilling til noen av anklagene som er kommet mot selskapet.

- Dere vil vente med å ta stilling til om anklagene kan stemme til dere ser hva Arbeidstilsynet finner ut?

- Jeg avventer rapporten, ja.

Krever lovendring Norsk Transportarbeiderforbund jobber i samarbeid med Fagforbundet overfor Stortinget for å få avklart at selskaper som overtar renovasjonsoppgaver, skal omfattes av loven om virksomhets-overdragelse.

- I dag er det slik at disse selskapene overtar renovasjonsoppgavene fra andre selskaper, men de overtar ingen driftsmidler. Derfor har de unngått loven om virksomhets-overdragelse, slik det også var for rutebilsektoren tidligere. Vi mener at overdragelse av virksomhet skal bety at også det nye selskapet må overta alle ansatte som er i virksomheten de overtar, og at de må følge avtaler som har vært gjeldende for virksomheten, sier Jann Arthur Næss.

Distriktsleder for Vestnorsk Transportarbeiderforening, Borgny Hauge Skogen, sier at hun har fått rapporter om at ansatte i RenoNorden ikke får overtidsbetaling.

- Ikke overtidsbetaling - Vi har fått inn rapporter fra flere medlemmer om at selskapet ikke betaler overtidsbetaling når sjåfører ikke er ferdig med sine kjøreruter før klokka 17.00 eller enda seinere på kvelden.

Arbeidstiden er normalt slutt klokka 15.00. Det er vanskelig for oss å få gjort noe med dette ettersom de ansatte ikke våger å
stå fram med problemene. De opplever trusler som at andre i så fall må jobbe mer enn de normalt gjør for å få sin lønn, sier Borgny Hauge Skogen.

- Måtte plukke flasker Distriktslederen i Haugesund forteller at RenoNorden AS overtok innkjøringen av avfall fra Haugaland Interkommunale Miljøverk (HIM) 1. januar i år. I virksomhetspapirene står det at de ansatte skulle ha samme lønn som de hadde i selskapet de måtte forlate.

AVVISER: Styreleder i RenoNorden Svein Morten Sørensen avviser at han er blitt varslet om det tidligere ansatte mener var elendige arbeidsforhold i bedriften. Foto: Øyvind Elvsborg
AVVISER: Styreleder i RenoNorden Svein Morten Sørensen avviser at han er blitt varslet om det tidligere ansatte mener var elendige arbeidsforhold i bedriften. Foto: Øyvind Elvsborg Vis mer

- De overtok fem av de ansatte fra HIM. Utover det har de hentet mange av de ansatte fra Bulgaria
og Latvia. Vi har fått informasjon om at ansatte som må reise hjem på grunn av dødsfall i nærmeste familie, har blitt trukket for kostnader til leilighet i Haugesund, reise og fravær fra jobben. Alt ble trukket med en gang, sier hun.

- En ansatt måtte plukke flasker og leve av panten i en måned etter at han måtte ta en reise hjem på grunn av et dødsfall. Vi kan ikke ha slike forhold i selskaper som opererer her i landet, sier Borgny Hauge Skogen.

- Truet med sparken Leder for transportarbeiderforeningen i Vestfold og Telemark, Ole Einar Adamsrød, sier at ansatte i RenoNorden er blitt truet med sparken dersom de valgte å organisere seg.

- For et par år siden hadde vi sju eller åtte ansatte fra Øst-Europa som organiserte seg hos oss, men de trakk medlemskapet etter at ledelsen i selskapet truet dem med sparken. Jeg var innom bedriften for et år siden, og da var det på samme måten. Nå tør flere av de ansatte ikke engang å snakke med oss, sier Ole Einar Adamsrød.

Han legger til at RenoNorden likevel ikke er verre enn andre renovasjons-selskaper i Vestfold.

Aurland fra RenoNorden opplyser til Dagbladet at andelen fagorganiserte sjåfører i RenoNorden er 20 prosent.

KONTROLLERER: Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden  på regionalkontoret på Romsås. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
KONTROLLERER: Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden på regionalkontoret på Romsås. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer