- Sjakalen ble styrt av Arafat

PARIS (Dagbladet): Sjakalen utførte flere oppdrag på direkte ordre fra Yassir Arafat, hevder José Altagracia Ramirez Navas, terroristens snart 80 år gamle far. Han beklager at hans sønn sitter i fengsel, mens fredsprisvinner Arafat behandles som en statssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han har kjempet for den palestinske saken hele sin ungdom, og noen ganger under direkte ordre fra Yassir Arafat, sier Ramirez Navas til avisa Libération.

Hans sønn Illich, alias Carlos, sitter i dag fengslet i Frankrike for det pappa kaller antatte krigshandlinger som ikke er alvorligere enn andre aksjoner utførte for den palestinske lederen.

Pappa José Altagracia er en bitter mann. Han beklager arabernes «øredøvende taushet», trass i at tidligere venezuelanske geriljamedlemmer har oppsøkt dem. Ramirez Navas er tidligere stifter av kommunistpartiet i Venezuela.

Carlos' palestinske oppdragsgivere har ikke engang bidratt til hans forsvar. Det er hans rike far som har måttet punge ut med over 3 millioner kroner.

Revolusjonær

- Sjakalen, som nå står for retten i Paris, er ingen terrorist, men en revolusjonær, sier pappaen. Han gjentar, som sin sønn, at Carlos ikke befinner seg på fransk jord på lovlig vis.

I brevene til pappaen klager Sjakalen over dårlig behandling i fengselet. Ramirez Navas, som er advokat, ville helst ha forsvart sin sønn selv, men manglet de nødvendige papirene.

Han vurderer likevel å komme på en lynvisitt i Paris, men må da ha visum.

Det er det i så fall Frankrikes ambassadør i Venezuela, Patrick Villemur, som innvilger. Villemur er for tida Venezuelas mest beskyttede mann. Franskmennene er livredde for at han skal kidnappes og tilbys i bytte mot Carlos.

Umulig

Carlos selv irriterer retten mer og mer. Han spretter opp og avbryter dommeren hele tida.

- Nå må det være slutt, sa dommer Yves Corneloup i går.

- Nei, det er bare begynnelsen, sa Carlos, stadig like elegant antrukket. I går raste han mot skrifteksperten Pierre Feydeau som la fram det hittil sterkeste beviset mot ham, et brev Carlos skrev til en venninne og skrøt av å ha skutt libaneseren Michel Moukharbal, den ene av de tre som døde 27. juni 1975 i Paris.

- Det er ikke originalen, triumferte Carlos. Originalen tilhører britisk politi. Kopien kommer fra dem. Skrifteksperten svor på at det var ingen tvil om at det var Sjakalens håndskrift.

De sivile partene i saken orket ikke mer i går og forlot rettssalen. Carlos fikk tilbake sin første forsvarer. Alt dette utsetter rettens gang.

DANDY-TERRORIST: Dette er det siste offenttliggjorte bildet av Sjakalen, fra mai 1996. Yassir Arafat ledet ham direkte i aksjoner, sier hans far.