DØMT: Ilich Ramírez Sánchez sitter her i rettssalen i Paris, ved siden av sin franske advokat og kone, Isabelle Coutant-Peyre. Nå er han på ny dømt til livstid. Foto: Michel Lipchitz/AP
DØMT: Ilich Ramírez Sánchez sitter her i rettssalen i Paris, ved siden av sin franske advokat og kone, Isabelle Coutant-Peyre. Nå er han på ny dømt til livstid. Foto: Michel Lipchitz/APVis mer

«Sjakalen» dømt til livstid

For fire angrep i Frankrike som kostet elleve mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sjakalen», som egentlig heter Ilich Ramírez Sánchez og går under dekknavnet Carlos, sitter allerede fra før i et fransk fengsel der han soner en livstidsdom fra 1997 for drapet på en sivilperson og to politimenn i 1975.

Ramírez ble kjent skyldig i angrepene på to tog, jernbanestasjonen i Marseille og en gate i Paris på 80-tallet.

I tillegg til de elleve som ble drept i attentatene, ble rundt 150 skadd.

Angrepene var hevn for at politiet hadde arrestert to av hans medsammensvorne, blant dem hans framtidige kone Magdalena Kopp, for å ha planlagt et angrep på Kuwaits ambassade i Paris.

Carlos ble først kjent for alvor i 1975 da hans terrorgruppe angrep en OPEC-konferanse i Wien og tok elleve personer som gisler.

Han ble arrestert i Sudan i 1994 og utlevert til Frankrike, der han siden har vært fengslet.

I intervjuer har han skrytt av å ha stått bak over 100 angrep på vegne av østeuropeiske etterretningstjenester og militante palestinske grupper.

Han hadde også forbindelser til den tyske Baader-Meinhof-gruppa.

Trass i sin voldelige fortid er han blitt rost av Venezuelas president Hugo Chávez, som i forrige måned kalte ham «en verdig arvtaker til de største kampene på vegne av folkene og sosial rettferdighet»

(NTB)

«SJAKALEN»: Et udatert bilde viser Ilich Ramírez Sánchez, «Sjakalen», som går under dekknavnet Carlos.  Foto: EPA
«SJAKALEN»: Et udatert bilde viser Ilich Ramírez Sánchez, «Sjakalen», som går under dekknavnet Carlos. Foto: EPA Vis mer