I RETTEN I DAG: Ilich Ramirez Sanchez møtte i retten i dag, tiltalt for terrorisme som kostet 11 mennesker livet. I forgrunnen hans advokat og kone, Isabelle Cortant-Peyre. Rettstegning: Christine Lemarie/AP
I RETTEN I DAG: Ilich Ramirez Sanchez møtte i retten i dag, tiltalt for terrorisme som kostet 11 mennesker livet. I forgrunnen hans advokat og kone, Isabelle Cortant-Peyre. Rettstegning: Christine Lemarie/APVis mer

«Sjakalen» giftet seg med advokaten sin i fengsel, og sier han har drept 1500. Nå er han terrortiltalt

- Men jeg er en like stor motstander av terror som USA og Israel, sier 62-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ilich Ramirez Sanchez, mest kjent som «Sjakalen Carlos», hevder han har opp mot 2000 liv på samvittigheten - uten at han virker preget av skyldfølelse eller anger.

I dag startet en rettssak mot ham i Paris, hvor han for første gang står tiltalt for terrorisme.

Fra før soner han fengselsstraff på livstid, etter drapet på to politimenn og en tyster i 1975.

Ugyldig ekteskap Den 62 år gamle venezuelanske marxist-leninisten har vært myteomspunnet siden han ble kjent på 70-tallet. Han har vært mistenkt for en rekke aksjoner, men klarte lenge å holde seg unna fengselsmurene.

I 1994 ble han ifølge The Independent kidnappet av franske agenter i Sudan. Han ble stilt for retten i Frankrike og i 1997 ble han dømt til fengsel på livstid for trippeldrap.

Fire år seinere giftet han seg med sin advokat, Isabelle Coutant-Peyre. Ekteskapet er riktignok ikke formelt akseptert i Frankrike, siden bryllupet ble gjennomført som en muslimsk seremoni i fengselet som ikke er godkjent i landet.

Coutant-Peyre er en av forsvarerne hans også nå.

- Få sivile Hun og kollegene vil prøve å knuse bevisene til påtalemyndigheten, som mener «Sjakalen» sto bak flere angrep i den franske hovedstaden i 1982 og 1983. 11 personer ble drept i fire bombeaksjoner.

Før den nye rettssaken skrøt Ramirez Sanchez i et intervju med Caracas-avisen El Nacional av at han i løpet av sin tid som terrorist sto bak over 100 voldelige aksjoner. Opp mot 2000 mennesker kan ha mistet livet i disse angrepene.

- Men veldig få var sivile. Jeg vil anslå et det var mindre enn ti prosent. Så av de 1500-2000 drepte, var det ikke mer enn 200 sivile ofre, sa han ifølge AFP.

SKRYTER: I et intervju i forkant av rettssaken hevdet «Sjakalen Carlos» å stå bak aksjoner som har tatt mellom 1500 og 2000 liv. Foto: EPA
SKRYTER: I et intervju i forkant av rettssaken hevdet «Sjakalen Carlos» å stå bak aksjoner som har tatt mellom 1500 og 2000 liv. Foto: EPA Vis mer

Det er satt av seks uker til rettssaken, hvor et spesialopprettet dommerpanel bestående av sju dommere skal avgjøre hans skjebne - i stedet for en jury.

- Jeg er profesjonell revolusjonær, svarte han på dommer Olivier Leurents spørsmål om yrke i dag. Den tiltalte 62-åringen var iført olabukse og blå jakke, skriver NTB.

Ramirez erkjenner ikke skyld.

- Terrormotstander Det var et terrorangrep mot et oljemøte i Wien i 1975 som gjorde «Sjakalen» internasjonalt kjent.

På spørsmål fra El Nacional om han har gjort noe feil, sier han at kriminaliteten han har gjennomført er liten. Han påstår at tidligere Cuba-president Fidel Castro «har drept flere mennesker».

- Terrorisme kommer til å eksistere så lenge imperialistene dominerer i verden. Jeg er en motstander av terrorisme på lik linje med USA og Israel, sier han.

GIFTET SEG I FENGSEL: Isabelle Coutant-Peyre giftet seg med Ramirez Sanchez i fengseli 2001, men ekteskapet er ikke godkjent i Frankrike. Foto:  MARTIN BUREAU/AFP
GIFTET SEG I FENGSEL: Isabelle Coutant-Peyre giftet seg med Ramirez Sanchez i fengseli 2001, men ekteskapet er ikke godkjent i Frankrike. Foto: MARTIN BUREAU/AFP Vis mer