Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IIlich Ramirez Sanchez - «Carlos Sjakalen»

«Sjakalen» må møte i retten på nytt for Paris-angrep i 1974

Sitter allerede inne på livstid.

TERRORDØMT: Carlos Sjakalen, alias IIlich Ramirez Sanchez. Arkivfoto: SCANPIX
TERRORDØMT: Carlos Sjakalen, alias IIlich Ramirez Sanchez. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ilich Ramirez Sanchez, kjent under dekknavnet «Carlos» og som mediene døpte «Sjakalen», må på nytt møte i retten i Frankrike, tiltalt for terror.

Etter å ha stått bak en rekke spektakulære terroraksjoner i Europa og Midtøsten på 1970- og 80-tallet, blant annet kidnappingen av elleve oljeministre under et OPEC-møte i Wien i 1975, ble den venezuelanskfødte venstreekstremisten i 1994 pågrepet i Sudan og utlevert til Frankrike.

Tre år senere ble han dømt til livsvarig fengsel for drap på to franske politimenn og en informant, og i 2011 fikk han en ny livstidsdom, denne gangen for fire terroraksjoner som kostet elleve mennesker livet.

Mandag må 67-åringen nok en gang møte i retten og svare for gamle synder, nærmere bestemt angrepet mot en butikk i Saint-Germain-des-Pres i hjertet av Paris.

Håndgranat

To menn ble drept og 34 ble såret da det ble kastet en håndgranat inn i den travle butikken en septemberkveld i 1974.

Fransk påtalemyndighet mener å ha fastslått at håndgranaten kom fra samme parti håndgranater som ble benyttet under en gisselaksjon i Haag samme år, og en tilsvarende håndgranat ble også funnet hjemme hos Ramirez' elskerinne.

Al Watan Al-Arabi skrev i 1979 at Ramirez overfor dem hadde innrømmet å ha stått bak terroraksjonen mot butikken, men selv nekter han for noensinne å ha gitt noe intervju til det arabiske tidsskriftet.

Sårene har aldri grodd

- Hva er egentlig vitsen med å ha en rettssak så lenge etterpå, spør 67-åringens forsvarer Isabelle Coutant-Peyre. De pårørende etter ofrene for terroraksjonen mener derimot at det er på høy tid.

- Ofrene har ventet så lenge på at Carlos skulle bli dømt for dette. Sårene deres har aldri grodd, sier Georges Holleaux, advokaten som representerer enkene til de to mennene som ble drept.

Saken mot Ramirez bygger også på vitneutsagn fra flere av venezuelanerens tidligere våpenbrødre, blant dem tyske Hans-Joachim Klein.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media