«Sjakalen» skylder på andre

PARIS (Dagbladet): Illich Rammrez Sanchez, alias «Carlos» eller «Sjakalen», en av verdens mest fryktede terrorister, blir stilt for retten i Paris fredag, tiltalt for drapet på to agenter fra den franske etterretningstjenesten DST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Carlos» legger opp til et aktivt forsvar, og vil skylde på både DST og israelske Mossad.

De vestlige etterretningstjenestenes «fiende nummer én», med minst 83 liv på samvittigheten ved hjelp av bomber, flykapring og snikdrap, er denne gangen bare tiltalt for en av sine mange ugjerninger.

Flyktet

27. juni 1975 stormet tre DST-agenter, anført av libaneseren Michel Moukharbal, en leilighet i rue Touiller i Paris på jakt etter en ung kvinne.

I stedet ble de møtt av «Sjakalen», som drepte Moukharbal og to agenter, som ikke var væpnet. Den tredje ble såret. Carlos klarte å flykte. I 1992 ble han dømt til livsvarig fengsel for drapene in absentia.

Siden franske agenter til slutt oppsporet ham og fikk ham utlevert fra Sudan 14. august 1994, har Carlos helt endret holdning. Da det gikk opp for ham at han neppe noensinne slipper ut av fengsel igjen, anklaget han franske myndigheter for bortførelse og forhørsdommeren for å være partisk.

Diva

Han skifter advokater nesten like ofte som han skifter skjorte, og tretter dem ut med mas og divanykker. Men han har nøye planlagt forsvaret sitt til fredag. Advokat Isabelle Coutant-Peyre kommer selvsagt til å benytte sjansen til å hevde at arrestasjonen av hennes klient i Sudan var ulovlig.

Carlos vil skylde på den israelske etterretningstjenesten Mossad. Hele saken var en manipulering, hevder «Sjakalen», som også legger ansvaret på DST, og har lovet å komme med sensasjonelle opplysninger. Coutant-Peyre sier det derfor er grunn til å frykte for hans liv, og har bedt om forsterket vakthold i fengselet.